Κόκκινα δάνεια και stress tests στο «τραπέζι» Ζαββού-τραπεζιτών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόκκινα δάνεια και stress tests στο «τραπέζι» Ζαββού-τραπεζιτών
Η διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενόψει και της εφαρμογής του μηχανισμού APS αλλά και η προετοιμασία για τα stress tests είναι τα βασικά ζητήματα στη σημερινή συνάντηση.

Το φλέγον θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, που συνδυάζεται άμεσα με την εφαρμογή του Asset Protection Scheme (APS) για την ελάφρυνσή τους και αναμένει την έγκριση από την DGComp είναι το βασικό «πιάτο» στο μενού της συνάντησης του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Ζαββού με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών.

Με δεδομένο δε ότι αναμένονται και νέες κινήσεις από την πλευρά των τραπεζών για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων μέσα στο Σεπτέμβριο, η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει των εξελίξεων.

Το μείζον θέμα που αφορά τους τραπεζίτες –πέρα βέβαια από την έγκριση από την DG Comp- είναι η «τιμολόγηση» του σχήματος, δηλαδή το πόσο θα «κοστίζει» η εγγύηση του δημοσίου στα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν στα πλαίσια του APS, ούτως ώστε να είναι συμφέρον γι’ αυτές αλλά και να μην δημιουργήσει προβλήματα στο δημόσιο. Επιπλέον, μένει να δούμε τι θα γίνει και με το μοντέλο του αναβαλλόμενου φόρου, τη λύση δηλαδή που προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία αναμένεται να εξετασθεί στη συνέχεια.

Παράλληλα, οι τραπεζίτες αναμένεται να ενημερώσουν τον κ. Ζαββό για τα αποτελέσματα του β’ εξαμήνου αλλά και την τρέχουσα κατάσταση, καθώς και τις εκτιμήσεις τους για το τέλος του χρόνου. Τα δεδομένα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά ενόψει του νέου γύρου stress tests που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2020 και θα αφορά συνολικά το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και αυτό διότι τα τεστ αντοχής θα λάβουν υπόψιν τα ετήσια οικονομικά δεδομένα του 2019 και με βάση αυτά θα γίνουν οι όποιες παραδοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider