«Θύμα» της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-τραπεζών το σχέδιο του ΤΧΣ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θύμα» της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-τραπεζών το σχέδιο του ΤΧΣ
«Δεν έχουμε έναν ενιαίο συνομιλητή στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού», αναφέρουν στο insider.gr πηγές των Βρυξελλών.

Δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο στην Ελλάδα για προώθηση των συστημικών λύσεων που προτείνουν ΤΧΣ και ΤτΕ με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζών, αναφέρουν στο insider.gr πηγές των Βρυξελλών.

Στο επίμαχο ζήτημα του κόστους της κρατικής εγγύησης φαίνεται πως οι επιδιώξεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών δεν ταυτίζονται, με αποτέλεσμα το APS να έχει «κολλήσει» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα τις ίδιες πηγές, οι οποίες επιβεβαιώνουν πρόσφατο δημοσίευμα του insider.gr, οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να συμφωνούν στην τιμολόγηση της κρατικής εγγύησης, γεγονός που δεν βοηθά στην προώθηση της συστημικής λύσης. Οι τράπεζες ζητούν το κόστος αυτό να μην υπερβαίνει το 2% προκειμένου το σχέδιο να είναι βιώσιμο, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να διευκολύνει την κατάσταση. Ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας είναι η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το κόστος.

«Δεν έχουμε έναν ενιαίο συνομιλητή στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού», αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο insider.gr και εξηγούν ότι στην περίπτωση της Ιταλίας, το σχέδιο GACs -πάνω στο οποίο βασίστηκε το σχέδιο του ΤΧΣ- ο υπουργός Οικονομικών το υιοθέτησε και το προώθησε στους επενδυτές. «Έχοντας απέναντί τους έναν ισχυρό υπουργό Οικονομικών που πίστευε το σχέδιο, οι επενδυτές εμπιστεύτηκαν τους ιταλικούς τίτλους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει στην έκθεση της τρίτης αξιολόγησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τον Ιανουάριο 2019 ότι έχει συστήσει μια ειδική ομάδα εργασίας με την Τράπεζα της Ελλάδος για την προετοιμασία των δύο συστημικών σχεδίων, ωστόσο, αυτή η ομάδα δεν φαίνεται να «έχει πιάσει δουλειά».

«Έτοιμες» για το σχέδιο της ΤτΕ οι Βρυξέλλες

Με ιδιαίτερα θετικό τρόπο αντιμετωπίζουν οι ίδιες πηγές το σχέδιο που έχει καταθέσει η Τράπεζα της Ελλάδας για την ταχύτερη εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, το οποίο όμως παραμένει στο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών. «Είναι πολύ ενδιαφέρον και δίνει λύση στα προβλήματα κάποιων ιδιαίτερα τραπεζών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που ενδεχομένως προκαλέσει η «πρωτοτυπία» του σχεδίου της ΤτΕ, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί σε άλλη χώρα όπως το APS, οι ίδιες πηγές εμφανίζονται πεπεισμένες ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Τονίζουν δε ότι θα έπρεπε να έχουν προωθηθεί εξ αρχής και τα δύο σχέδια ώστε να εγκριθούν παράλληλα και κάθε τράπεζα να τα αξιοποιήσει όπως την εξυπηρετεί.

Ειδικά όσον αφορά στα σχέδια εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων τους, οι Θεσμοί φαίνεται πως αξιολογούν θετικά το γεγονός ότι «οι ελληνικές τράπεζες επιτέλους διαφοροποιήθηκαν». Ιδιαίτερα θετικές είναι οι εντυπώσεις από το σχέδιο της Eurobank να επιταχύνει την εξυγίανσή της με απορρόφηση της Grivalia, ενώ ενθαρρυντική θεωρείται και η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να πωλήσει τη διεύθυνση κόκκινων δανείων (RBU) στο σουηδικό fund Intrum.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider