Morgan Stanley: Δεν είναι όλες οι ελληνικές τράπεζες το ίδιο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: Δεν είναι όλες οι ελληνικές τράπεζες το ίδιο
Τα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες δεν είναι τα ίδια αναφορικά με το πολύτιμο εργαλείο των τιτλοποιήσεων εκτιμά στην ανάλυσή της η Morgan Stanley

«Δεν είναι όλες οι ελληνικές τράπεζες το ίδιο, ήρθε η στιγμή να διαφοροποιηθούν», επισημαίνει η JP Morgan στη σημερινή της ανάλυση για τις ελληνικές τράπεζες, εξηγώντας ότι το πολύτιμο εργαλείο των τιτλοποιήσεων, εκτός από τη Eurobank, μπορεί να το αξιοποιήσει σήμερα μόνον η Εθνική Τράπεζα.

Για τον λόγο αυτό, ο επενδυτικός οίκος δεν κρύβει την προτίμησή του για τους τίτλους της Eurobank και της NBG. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της JP Morgan, τα ιδρύματα που θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των τιτλοποιήσεων θα επωφεληθούν σημαντικά σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας -ιδίως εάν οι τιτλοποιήσεις συνδυαστούν με τις κρατικές εγγυήσεις που προβλέπει το σχέδιο του ΤΧΣ.

Ο οίκος χαρακτηρίζει «ορόσημο» για τον εγχώριο κλάδο την ανακοίνωση του σχεδίου συγχώνευσης της Eurobank με τη Grivalia και την υλοποίηση δύο τιτλοποιήσεων ύψους 10 δισ. ευρώ για ταχύτερη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, καθώς στρώνει το «χαλί» σε νομικό και κανονιστικό επίπεδο και στις υπόλοιπες τράπεζες. «Με τη βοήθεια των τιτλοποιήσεων, εκτιμούμε ότι η Eurobank και η ΕΤΕ μπορούν να μειώσουν τον δείκτη NPE στο 9% το 2021», αναφέρει ο οίκος.

morgan

Σενάριο τιτλοποιήσεων 11,3 δισ. ευρώ από Εθνική Τράπεζα

«Κατά τη γνώμη μας, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να εφαρμόσει ένα σχέδιο μετασχηματισμού εφάμιλλο της Eurobank, χάρη στα υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής κάλυψης (58% επί των NPEs το 2018) και του δείκτη κεφαλαίων CET1 (16,1% βάσει ΔΧΠΑ)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση. Εάν η ΕΤΕ προχωρήσει σε τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 11,3 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, μπορεί να πετύχει μείωση του δείκτη NPE στο 13% το 2020, από 41% που ήταν στο τέλος του 2018. Το κόστος (cost to tangible book value ) μιας τέτοιας συναλλαγής υπολογίζεται στα 1,5 δισ. ευρώ, η οποία θα προκύψει ουσιαστικά από τις κατηγορίες των mezzanine και junior τίτλων.

Πώς θα ωφελήσει τις τράπεζες το APS

Ιδιαίτερα ωφέλιμο θα είναι για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών το σχέδιο «APS» που κατέθεσε το ΤΧΣ στα πρότυπα του ιταλικού μοντέλου GACS. Συγκεκριμένα, η JP Morgan υπολογίζει ως εξής την κεφαλαιακή ελάφρυνση:

Alpha Bank: 110 μονάδες βάσης

Eurobank: 25 μονάδες βάσης

NBG: 20 μονάδες βάσης

Piraeus: 45 μονάδες βάσης

Διευκρινίζει, πάντως, ότι η ελάφρυνση θα εξαρτηθεί από το κόστος λήψης των κρατικών εγγυήσεων, το οποίο εκτιμάται μεταξύ 1,5-2% από τον επενδυτικό οίκο, βάσει της εμπειρίας του ιταλικού GACS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider