500 εκατ. ετησίως φέρνει στα ταμεία των τραπεζών ο νέος Νόμος Κατσέλη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
500 εκατ. ετησίως φέρνει στα ταμεία των τραπεζών ο νέος Νόμος Κατσέλη
Στα 200 εκατ. της κρατικής επιδότησης προτίθενται άλλα 400 ευρώ από την συνεισφορά του οφειλέτη. «Κλειδί» για το τελικό ποσό είναι οι ήδη προστατευμένοι οφειλέτες και κατά πόσο θα μεταπηδήσουν στον νέο νόμο.

Μεταξύ 450 και 600 εκατ. ευρώ υπολογίζουν οι τράπεζες ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία τους από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Εκτός από τα 200 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει το Δημόσιο ως κρατική επιδότηση για όλα τα επιλέξιμα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, το διπλάσιο ποσό θα πρέπει να συνεισφέρει ο οφειλέτης. Σημειώνεται ότι για να καταβάλλεται η επιδότηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση να πρέπει να συνεισφέρει το μερίδιό του ο δανειολήπτης και αυτό θεωρείται ισχυρό κίνητρο για να αρχίσουν να πληρώνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η αναλογία κρατικής επιδότησης/συνεισφοράς οφειλέτη είναι 1 προς 2, συνεπώς στα 200 ευρώ του δημόσιου χρήματος προτίθενται επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τις εισροές για τις τράπεζες στα 600 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν «στερέψει» από ρευστότητα εν μέσω κρίσης -και ιδίως την τελευταία τριετία που ισχύουν τα capital controls. Μέρος της ρευστότητας αυτής είναι έσοδα από τόκους, τα οποία αναμένεται να δώσουν ανάσα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που αναζητά τρόπους να χρηματοδοτήσει την ταχύτερη εξυγίανσή του.

«Κλειδί» όσοι βρίσκονται ήδη σε προστασία

Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος εξηγεί στο insider.gr ότι από την περίμετρο των 160.000 οφειλετών που περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση προστασίας, οι 50.000 περίπου έχουν ήδη υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη με βάση το προηγούμενο καθεστώς. Συγκεκριμένα, πρόκειται για οφειλέτες που έχουν μεν καταθέσει αίτηση και βρίσκονται σε προστασία αλλά δεν έχουν λάβει δικάσιμο.

Η συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών είναι επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και, εφόσον θεωρήσουν συμφέρουσα τη ρύθμιση -κυρίως λόγω επιδότησης- να μεταπηδήσουν στον νέο νόμο. Από αυτούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών, οι μισοί περίπου αναμένεται να το κάνουν -δηλαδή όχι πάνω από 25.000 ευρώ. Αυτό είναι βέβαια αβέβαιο και ούτε οι τράπεζες μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια πώς θα λειτουργήσει αυτή η μερίδα κόκκινων δανειοληπτών.

Εφόσον επιβεβαιωθούν, όμως, οι εκτιμήσεις τους, το 15% της συνολικής παραμέτρου θα απορρίψει το νέο πλαίσιο προστασίας, άρα και την επιδότηση, συνεπώς οι εισροές για τις τράπεζες μειώνονται κατά 100 εκατ. ευρώ και κατ’ αναλογία και τα έσοδα από τόκους.

Εκτός από το «ταμείο», όμως, σημαντικό όφελος για τις τράπεζες προκύπτει από το «πρασίνισμα» των υπέρογκων κόκκινων δανείων, αφού εκτιμάται ότι στην περίμετρο της νέας ρύθμισης περιλαμβάνονται οφειλές 10-11 δισ. ευρώ. Εφόσον αρχίσουν να εξυπηρετούνται αυτά τα δάνεια, σε έναν χρόνο περίπου θα καταστούν ενήμερα κατεβάζοντας το σημερινό υπόλοιπο NPEs 80 δισ. ευρώ 12% περίπου.

Ικανοποίηση στις τράπεζες

Ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από την παράταση του καθεστώτος προστασίας εμφανίζονται οι τραπεζίτες. Στις χθεσινές παρουσιάσεις των ετήσιων αποτελεσμάτων τους σε διεθνείς αναλυτές, οι διοικήσεις τόσο της Alpha Bank όσο και της Εθνικής Τράπεζας μίλησαν με «θερμά» λόγια για το νέο πλαίσιο προστασίας, εκτιμώντας ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη.

«Το νέο πλαίσιο παρουσιάζει σημαντικά οφέλη, μεταξύ των οποίων η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικά στην Ελλάδα και η μετάβαση από ένα καθεστώς προστασίας σε ένα καθεστώς διευκόλυνσης των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους», δήλωσε ο κ. Βασίλειος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank. «Ο νέος νόμος θα επηρεάσει θετικά και τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider