«Στενό μαρκάρισμα» στους 155.000 οφειλέτες του Νόμου Κατσέλη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στενό μαρκάρισμα» στους 155.000 οφειλέτες του Νόμου Κατσέλη
Αυστηροποίηση των κριτηρίων για όσους βρίσκονται στην «ουρά» των δικαστηρίων ζητούν οι τραπεζίτες. Ποιοι θα λάβουν ένα έτος και ποιοι τρία έτη προστασίας από τον νέο νόμο.

Αυστηροποίηση των κριτηρίων για όσους έχουν αιτηθεί ήδη υπαγωγή στον Νόμο Κατσέλη ζήτησαν οι τραπεζίτες στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξιμου, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Οι τράπεζες υποχώρησαν στις πιέσεις της κυβέρνησης για αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ένταξης, ώστε να υπολογίζεται με βάση το εύλογο επίπεδο διαβίωσης -όπως ισχύει, δηλαδή, στο υφιστάμενο καθεστώς προστασίας. Συγκεκριμένα, ο πήχης τέθηκε στις 31.000 ευρώ για το ζευγάρι και στις 40.800 για την πενταμελή οικογένεια -επίπεδα υψηλότερα από τις 36.000 ευρώ που είχαν συμφωνηθεί στη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα ανταλλάγματα που ζητούν οι τράπεζες

Αντ' αυτού, οι τραπεζίτες ζητούν πρόσβαση στα στοιχεία του TaxisNet για τους 155.000 οφειλέτες που αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους, ώστε σε συνδυασμό με την άρση του τραπεζικού απορρήτου που ισχύει από το καλοκαίρι, να μπορούν να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές στο δικαστήριο.

Ένα επιπλέον αίτημα των τραπεζών είναι να απαιτηθεί στο δικαστήριο εκτίμηση από πτυχιούχο μηχανικό για την εμπορική αξία της υποθηκευμένης πρώτης κατοικίας, και όχι από ανεξάρτητο εκτιμητή όπως ισχύει σήμερα. Ο λόγος είναι ότι έχουν παρατηρηθεί συχνά περιπτώσεις διαπλεκόμενων συμφερόντων ή δόλου με στόχο όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαγραφή της οφειλής στο δικαστήριο, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Και για τα δύο αυτά αιτήματα των τραπεζών θα αποφανθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναφέρουν πηγές με γνώση των χθεσινών συνομιλιών.

Τέλος, ζητούν να ληφθούν μέτρα ώστε οι «κόκκινους» οφειλέτες να μην μπορούν να υπαχθούν στην προστασία μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του πλειστηριασμού, ανακόπτοντας τη διαδικασία της ρευστοποίησης.

Ένα ζήτημα που δεν έχει διευκρινιστεί, επίσης, είναι κατά πόσο το όριο του ανεξόφλητου υπολοίπου, ύψους 130.000 ευρώ, θα περιλαμβάνει τους τόκους υπερημερίας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι σε αυτό δεν θα συνυπολογίζονται οι τόκοι υπερημερίας του β΄εξαμήνου του 2018, προκειμένου ο «κόφτης» που πρότειναν οι τράπεζες να είναι λιγότερο αυστηρός.

Προστασία για ένα και για τρία έτη

Την εφαρμογή δύο περιμέτρων προστασίας αποφάσισαν οι δύο πλευρές, μετά από αίτημα των τραπεζών η προστασία να μην παρασχεθεί «επ’ αόριστον».

• Για όσους κόκκινους οφειλέτες εμπίπτουν σε κοινωνικά κριτήρια, όπως οι άνεργοι ή τα ΑμέΑ, θα ισχύει τριετής προστασία από την ημερομηνία ένταξης.
• Για όσους ισχύουν μόνο οικονομικά κριτήρια και εμπίπτουν στα υψηλότερα κλιμάκια του εύρους της προστασίας, θα παρέχεται ασυλία μόνο για έναν χρόνο. Κατόπιν, η οικονομική τους κατάσταση θα επανεξετάζεται, σε συνδυασμό και το σύνολο των οφειλών προς την εκάστοτε τράπεζα, αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider