Τον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την προστασία πρώτης κατοικίας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την προστασία πρώτης κατοικίας
Το έργο έχουν αναλάβει οι τράπεζες, οι οποίες σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα το παραδώσουν τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νέου νόμου.

Τουλάχιστον τρεις μήνες θα χρειαστούν οι τράπεζες για να «στήσουν» την πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται οι αιτήσεις για την προστασία της νέας κατοικίας, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον Νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το έργο έχουν αναλάβει οι τράπεζες, οι οποίες σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα παραδώσουν την πλατφόρμα τον Ιούνιο. Μάλιστα, το κόστος για την υλοποίηση του έργου βαρύνει τις τράπεζες, αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί τράπεζες και κυβέρνηση να συμφώνησαν στις περισσότερες από τις παραμέτρους του νέου νόμου, ο οποίος βρίσκεται πλέον στο «μικροσκόπιο» των δανειστών, πλην όμως η υλοποίησή του δεν θα ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ, το υφιστάμενο πλαίσιο εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα έργο ιδιαιτέρως σύνθετο στη υλοποίησή του, καθώς συνδυάζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των δανειοληπτών τα οποία θα προέρχονται από το taxisnet (εισοδηματικά/περιουσιακά) και από το σύνολο του τραπεζικού κλάδου (υπόλοιπα δανείων/καταθέσεων).

Ποια είναι τα κριτήρια της ένταξης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, κόκκινα δάνεια ύψους 10-11 δισ. ευρώ θα είναι επιλέξιμα για ένταξη στο καθεστώς προστασίας. Τα 8 δισ. ευρώ εξ αυτών αφορούν σε στεγαστικά δάνεια και τα 2-3 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικά που έχουν ως εξασφάλιση πρώτη κατοικία. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί με βάση έναν αλγόριθμο, ο οποίος θα εξετάζει εάν πληρούνται ταυτόχρονα τα εξής κριτήρια:

• Το δάνειο να έχει καταστεί υπερήμερο έως τις 31/12/2018
• Ανεξόφλητο υπόλοιπο οφειλής έως 130.000 ευρώ
• Αντικειμενική αξία α΄κατοικίας έως 250.000 ευρώ
• Οικογενειακό εισόδημα από 12.500 έως 31.000 ευρώ, για ένα άτομο και 5μελή οικογένεια αντίστοιχα
• Εάν ο οφειλέτης έχει καταθέσεις σε άλλες τράπεζες
• Εάν ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία που ενδέχεται να αποφέρουν εισόδημα

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση

Εάν η αίτηση πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, η τράπεζα θα κάνει πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη και νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα περιλαμβάνει:
• Επιμήκυνση δανείου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μηνιαίας δόσης έως και 30%
• Μείωση του επιτοκίου από Euribor+4%, σήμερα, σε Euribor+2%
• Κούρεμα της οφειλής, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα εξετάζεται υπό προϋποθέσεις

Εφόσον ένας οφειλέτης πληροί τα ανωτέρω κριτήρια, θα είναι επιλέξιμος για κρατική επιδότηση, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από τις επιμέρους παραμέτρους και θα καθοριστεί βάσει αλγορίθμου. Η επιδότηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορεί να επεκταθεί έως και τα 25 χρόνια και θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 50 ευρώ μηνιαίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider