«Οργώνουν» την Εθνική Τράπεζα οι επιθεωρητές της ΤτΕ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Οργώνουν» την Εθνική Τράπεζα οι επιθεωρητές της ΤτΕ
Κλιμάκια της κεντρικής τράπεζας έχουν κατακλύσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ζητούν επιτακτικά στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες της τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιούν τα κλιμάκια της Τράπεζας της Ελλάδος στα κεντρικά της Εθνικής Τράπεζας μετά το σκάνδαλο με τα POS που χρησιμοποιούσε η εταιρεία Παπαευαγγέλου στην Κίνα παραβιάζοντας τα capital controls.

Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι οι επιθεωρητές της κεντρικής τράπεζας έχουν κατακλύσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως η Διεύθυνση Καρτών, η Κανονιστική Συμμόρφωση, η Διεύθυνση Πιστωτικού Κινδύνου κ.α. και ζητούν επιτακτικά στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες της τράπεζας. Τη διενέργεια της έρευνας έχει αναλάβει η Διεύθυνση Επιθεώρησης της ΤτΕ.

Την έρευνα διέταξε η Τράπεζα της Ελλάδος μετά την υπόθεση με την πώληση ακινήτων στην Κίνα από την εταιρεία Destiny του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου μέσω των POS που είχε προμηθεύσει η Εθνική Τράπεζα. Η υπόθεση οδήγησε στην απομάκρυνση της γενικής διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής Νέλλη Τζάκου στις 2 Νοεμβρίου και την αντικατάστασή της από τη Χριστίνα Θεοφιλίδη, γενική διευθύντρια Προϊόντων Retail Banking της Eurobank, όπως αποκάλυψε σήμερα το insider.gr.

Σε πρόσφατη ενημέρωση των διεθνών αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, η διοίκηση της ΕΤΕ ερωτήθηκε κατά πόσο διενεργούνται έρευνες για την υπόθεση. «Θεωρούμε ότι η ατυχής υπόθεση με τα POS στην Κίνα έχει μείνει οριστικά πίσω μας», δήλωσε ο CEO της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς τονίζοντας ότι «θεωρούμε ότι ενεργήσαμε αρκετά αποφασιστικά και δεν αναμένουμε να υπάρξουν δικαστικές διαδικασίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε το ζήτημα».

Στο μικροσκόπιο των αρχών το ξέπλυμα χρήματος

Εκεί που επικεντρώνουν, όμως, τις προσπάθειές τους οι επιθεωρητές είναι κατά πόσο ο Παπαευαγγέλου χρησιμοποίησε τους λογαριασμούς της Εθνικής Τράπεζας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών. Υπάρχουν υποψίες ότι τα ακίνητα πωλούνταν στους Κινέζους σε πλασματικά υψηλές τιμές προκειμένου ένα μέρος του τιμήματος να επιστρέψει σε λογαριασμούς των αγοραστών εκτός Κίνας.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων για τη συστημική τράπεζα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, καθώς το ζήτημα θα ξεπεράσει κατά πολύ την παράκαμψη των κινεζικών capital controls και θα μπει στο «ραντάρ» των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.

Θυμίζεται ότι η ΕΚΤ δρομολογεί ήδη τη σύσταση κεντρικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, την ευθύνη της οποίας έχουν προς το παρόν μόνο οι αρμόδιες εθνικές αρχές και, ουσιαστικά, οι κεντρικές τράπεζες. Δεδομένου ότι η εποπτεία μεταφέρεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι λογικό ότι οι ελληνικές αρχές θα θελήσουν να εξετάσουν ενδελεχώς το ζήτημα και ενδεχομένως να λάβουν μέτρα εφόσον υπάρξουν ευρήματα, προκειμένου να παραδώσουν «πλήρεις φακέλους» στην ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider