Μυλωνάς: Στις αρχές του 2019 το σχέδιο μετασχηματισμού της ΕΤΕ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυλωνάς: Στις αρχές του 2019 το σχέδιο μετασχηματισμού της ΕΤΕ
Παράταση από τη DG Comp για νέο γύρο αναζήτησης επενδυτών έχει ζητήσει η διοίκηση για την Εθνική Ασφαλιστική. Στις αρχές του 2019 το due diligence.

Το σχέδιο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας θα παρουσιάσει η διοίκηση στις αρχές του 2019, το οποίο θα προβλέπει ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς κατά την ενημέρωση των διεθνών αναλυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου σήμερα, Πέμπτη.

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της και αυτό μας επιτρέπει να θέσουμε υψηλότερα τον πήχη της μείωσης των NPEs, τόνισε ο κ. Μυλωνάς και διευκρίνισε ότι το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας βρίσκεται σε διαδικασία κατάρτισης και θα ανακοινωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Όσον αφορά στα σχέδια ταχύτερης εξυγίανσης του κλάδου που έχουν εισηγηθεί το ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος, ο CEO υπογράμμισε ότι «είναι πολύ θετικό που υπάρχουν περισσότερα εργαλεία» και σημείωσε ότι η ΕΤΕ επεξεργάζεται τα δύο σχέδια στα επιμέρους στοιχεία τους προκειμένου να αποφανθεί για πιθανή αξιοποίησή τους.

Για το σχέδιο αποεπένδυσης

Σχετικά με την Εθνική Ασφαλιστική, η διοίκηση της τράπεζας εξήγησε στους αναλυτές ότι έχει ζητήσει παράταση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) ώστε να προχωρήσει σε νέο γύρο προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η διαδικασία της δέουσας επιμέλειας (due diligence) θα ξεκινήσει το 2019 και η τράπεζα εκτιμά ότι το τίμημα μπορεί να ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην Banca Romaneasca και το ναυάγιο της πώλησής της στην ουγγρική OTP Bank, η διοίκηση εκτιμά ότι έχει ήδη υποστεί το πλήγμα της εν λόγω αποτυχίας και δεν αναμένεται αυτό να αυξηθεί ουσιωδώς σε επόμενη συναλλαγή. Σχετικά με την κυπριακή θυγατρική, τέλος, διευκρίνισε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης και η διοίκηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Για τον «διάδοχο» του Νόμου Κατσέλη

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την τράπεζα ένα σχέδιο επιδότησης των στεγαστικών δανείων που φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση, ως διάδοχο του Νόμου Κατσέλη, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε ότι η ΕΤΕ βλέπει θετικά μια τέτοια προοπτική. «Θα αποτελούσε μια σαφώς θετική εξέλιξη για τα νοικοκυριά ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι ανάλογα σχήματα έχουν λειτουργήσει με επιτυχία στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και των ΗΠΑ.

Για το σκάνδαλο με τα POS στην Κίνα

«Θεωρούμε ότι η ατυχής υπόθεση με τα POS στην Κίνα έχει μείνει οριστικά πίσω μας», δήλωσε ο κ. Μυλωνάς όταν ερωτήθηκε σχετικά με το εάν προβλέπεται να υπάρξουν δικαστικές έρευνες. «Θεωρούμε ότι ενεργήσαμε αρκετά αποφασιστικά και δεν αναμένουμε να υπάρξουν δικαστικές διαδικασίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε το ζήτημα», κατέληξε.

Για τη ζήτηση δανείων

Αύξηση της ζήτησης δανείων κατά 10-15% προβλέπει για το 2019 η Εθνική Τράπεζα, τονίζοντας τις αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι χορηγήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ το τρέχον έτος, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της ναυτιλίας και των μεταφορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider