Lufthansa: Προχωρά η συμφωνία ύψους 9 δισ. για τη διάσωσή της

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lufthansa: Προχωρά η συμφωνία ύψους 9 δισ. για τη διάσωσή της
«Σωσίβιο» ύψους 9 δισ. ευρώ θα προσφέρει η γερμανική κυβέρνηση στη Lufthansa.

Σε συμφωνία για ένα κρατικό πακέτο στήριξης ύψους 9 δισ. ευρώ οδεύει η Lufthansa ώστε να διασωθεί μετά το μεγάλο πλήγμα που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού στις αερομεταφορές.

Να υπενθυμίσουμε ότι η γερμανική αεροπορική εταιρεία επηρεάστηκε βαρύτατα από την αιφνίδια παύση των ταξιδιών λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να βάλει λουκέτο στην low cost θυγατρική της, την Germanwings, τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων προβλέπει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πάρει μερίδιο 20% στην εταιρεία, το οποίο και προτίθεται να πουλήσει μέχρι το τέλος του 2023. Στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης, η γερμανική κυβέρνηση θα χορηγήσει επίσης 5,7 δισ. ευρώ στην εταιρεία με αφανή συμμετοχή, χωρίς δηλαδή να έχει δικαίωμα ψήφου. Μέρος των προαναφερθέντων κεφαλαίων ωστόσο, μπορεί να μετατραπεί σε επιπρόσθετο μερίδιο 5% συν μία μετοχή, το οποίο θα έδινε στην κυβέρνηση την δυνατότητα να ασκήσει βέτο σε τυχόν εχθρικές προσφορές εξαγοράς της αεροπορικής.

Η συμφωνία βέβαια δεν θεωρείται δεδομένη αφού πρέπει να πάρει αρχικά την έγκρισή των μετόχων της Lufthansa και σε δεύτερο στάδιο το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο κρίνεται απαραίτητη αφού η κρίση στις μετακινήσεις θα συνεχιστεί. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την IATA η μείωση των εσόδων των επιβατών στις αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να ξεπεράσει το 40% το τρέχον έτος, γι’ αυτό και πολλές αεροπορικές θα προσφύγουν σε κρατική στήριξη για να μην βάλουν λουκέτο. Σε αντίθετη περίπτωση όπως επισημαίνει η ΙΑΤΑ κινδυνεύουν πάνω από 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε αεροπορικές και συναφείς βιομηχανίες.

«Η στήριξη που σχεδιάζουμε για την Lufthansa έχει ημερομηνία λήξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

«Όταν η εταιρεία ορθοποδήσει και πάλι, το κράτος θα πουλήσει το μερίδιό του – ελπίζουμε με ένα μικρό κέρδος – το οποίο θα μας δώσει την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε άλλες επιχειρήσεις που θα βρεθούν σε αντίστοιχη κατάσταση στο μέλλον, όπως κάνουμε στις σημερινές έκτακτες συνθήκες σε πολλές επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Να θυμίσουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα διαθέσει περί τα 100 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider