Μάχη ξενοδοχειακών γιγάντων στην Ομόνοια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάχη ξενοδοχειακών γιγάντων στην Ομόνοια
Ισραηλινοί, Κινέζοι, Γάλλοι και όχι μόνο, ετοιμάζουν περί τις 10 ξενοδοχειακές μονάδες επί και πέριξ της πλατείας. Σε «hot-spot» σημαντικών επενδυτικών κινήσεων εξελίσσεται η Ομόνοια.

Σε «hot-spot» σημαντικών επενδυτικών κινήσεων εξελίσσεται η Ομόνοια με αφορμή την άνοδο του τουρισμού αλλά και την ανάπλαση της «πολύπαθης» κεντρικής πλατείας της. Όπως αποδεικνύεται, πολλοί σημαντικοί παίκτες της τουριστικής βιομηχανίας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το θετικό momentum και να επενδύσουν στην περιοχή, η οποία κατά τα «πέτρινα χρόνια» της κρίσης απαξιώθηκε και υποβαθμίστηκε ακόμα περισσότερο. Πέρα από τα ισχυρά εμπορικά brand που έχουν ανοίξει τις πύλες τους στην περιοχή, μεγάλη δραστηριότητα παρατηρείται και στα ξενοδοχεία με ομίλους από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Κίνα να σχεδιάζουν να προσθέσουν άλλα 10 καταλύματα στο ξενοδοχειακό δυναμικό της περιοχής.

3 ξενοδοχεία για την Brown Hotels

Την αρχή έχει κάνει ο ισραηλινός όμιλος Brown Hotels, ο οποίος από την άνοιξη του 2019 σχεδιάζει την δυναμική είσοδό του στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για έναν όμιλο με μεγάλη παρουσία στο χώρο των boutique μονάδων στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ αλλά και ξενοδοχεία σε Κροατία και Γερμανία. Να θυμίσουμε ότι η ισραηλινή εταιρεία έχει υπομισθώσει το ξενοδοχείο La Mirage, το οποίο έχει περάσει στον επιχειρηματία Στέλιο Ιωαννίδη έπειτα από διαγωνισμό αξιοποίησης της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Το νέο ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του τον ερχόμενο Μάη και θα διαθέτει 208 δωμάτια.

Η ηχηρή επενδυτική κίνηση της Brown Hotels ήρθε βέβαια πριν από μερικούς μήνες, όταν ανακοίνωσε ότι προχωρά στην επαναλειτουργία του Acropol στην Ομόνοια , το οποίο παραμένει κλειστό από το 2010. Η μονάδα η οποία θα φέρει το όνομα «Brown Acropol» υπολογίζεται να είναι έτοιμη στο τέλος του έτους και το πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και με επιρροές από την κοσμοπολίτικη δεκαετία του 1960, θα διαθέτει 165 δωμάτια, συνεδριακούς χώρους και rooftop bar restaurant.

Ωστόσο οι κινήσεις του ισραηλινού ομίλου δεν σταματούν εκεί. Η εταιρεία ετοιμάζεται να μετατρέψει σε ξενοδοχείο κι ένα από τα πλέον γνωστά κτήρια στην «καρδιά» της Αθήνας, αυτό που μέχρι χθες φιλοξενούσε τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, στη συμβολή των οδών Μαρίκας Κοτοπούλη και Βερανζέρου 25. Να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Αθηναίων έχει εγκρίνει τις εργασίες για την επισκευή των όψεων και τον εκσυγχρονισμό του κτηρίου. Μάλιστα οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται να ανοίξουν συνολικά 11 μονάδες μέσα στα επόμενα χρόνια καθώς εκτιμούν ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Θεσσαλονίκη έχουν «χώρο» για νέες μονάδες.

Ο έτερος ισραηλινός όμιλος Fattal Hotels

Ιδιαίτερα δραστήριο εμφανίζεται και το έτερο ισραηλινό γκρουπ, Fattal Hotels, το οποίο πρωτοακούσαμε στην μίσθωση του πρώην Esperia επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω. Οι εργασίες στο εγκαταλελειμμένο από το 2010 ακίνητο αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει το κατάλυμα να ολοκληρωθεί έως το 2021. Ωστόσο το brand υπό το οποίο θα λειτουργεί η μονάδα δεν θα είναι το «Leonardo Royal Esperia Palace Hotel Athens», όπως είχε λεχθεί αρχικά αλλά το «NYX Athens».

Πέρα από την αναμόρφωση του πρώην Esperia ως NYX Athens, η Fattal Hotels ετοιμάζει ακόμα μια ξενοδοχειακή μονάδα σε άλλο κεντρικό σημείο της Αθήνας. Ο λόγος για το κτήριο που βρίσκεται στην οδό Αβέρωφ 7, σχεδόν δίπλα στην οδό Πατησίων και πολύ κοντά στο ιστορικό κτήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου θα ανοίξει τις πύλες του το Leonardo Boutique Athens. Η δυναμικότητά του θα φτάνει 84 δωμάτια και το έργο, θα έχει παραδοθεί εντός του 2021. Να υπενθυμίσουμε ότι η Fattal ξεκίνησε μέσω της Leonardo την επέκτασή της στον ευρωπαϊκό χώρο από τη Γερμανία το 2007 και σήμερα διαχειρίζεται περισσότερα από 160 ακίνητα, επιλέγοντας και άλλους προορισμούς, όπως η Ελβετία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ουγγαρία.

Γάλλοι, Κινέζοι και Σουηδοί επενδύουν στο κέντρο της Αθήνας

«Γαλλικό άρωμα» πλησίον της Ομόνοιας θα φέρει από πλευράς του ο όμιλος της Accor με το ξενοδοχείο που ετοιμάζει επί των οδών Μάρνης και Πατησίων απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου βρισκόταν άλλοτε το θέατρο Αθήναιον. Το νέο κατάλυμα, η επένδυση για το οποίο έφτασε τα 30 εκατ. ευρώ, θα είναι 4 αστέρων κι αναμένεται να ενταχθεί στην αλυσίδα IBIS Styles. Η IBIS θεωρείται η πιο προσιτή οικονομικά αλυσίδα του ομίλου Accor και ξεχωρίζει για τον νεανικό χαρακτήρα των καταλυμάτων της, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων ή κοντά σε σημαντικά κέντρα δραστηριοτήτων.

Αντίστοιχου ύφους και νεανικού χαρακτήρα θα είναι και ένα ακόμα ξενοδοχείο το οποίo ετοιμάζεται στο τέλος της οδού Σταδίου, πάνω στην πλατεία Ομονοίας από την Dimand του Δημήτρη Aνδριόπουλου. Ο λόγος για το νέο Moxy hotel το οποίο θα ανοίξει στο Σαρόγλειο Μέγαρο (Σταδίου 65). Το κτήριο το οποίο παρέμενε κλειστό για χρόνια ώσπου να αναλάβει την διαχείρισή του για 25 χρόνια η Dimand, είναι οκτώ ορόφων με μία συνολική επιφάνεια άνω των 10.000 τ.μ. και κατασκευάστηκε πριν χρόνια στη θέση της κατοικίας του Π. Σαρόγλου -εξ ού και η μετέπειτα ονομασία του. To νέο ξενοδοχείο δυναμικότητας 200 δωματίων υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο 2021.

Στα παραπάνω θα προστεθούν και δύο ακόμα καταλύματα. Το τετράστερο ξενοδοχείο 49 δωματίων στη συμβολή των οδών Πειραιώς 10 και Ζήνωνος το οποίο θα ανοίξει ο κινεζικός όμιλος CTY, μετά από επένδυση 4,15 εκατ. ευρώ καθώς και το τετράστερο ξενοδοχείο που θα ανοίξει τις πύλες του στην οδό Φειδίου 12 (όπισθεν Τιτάνια) στο κτήριο των 2.780 τ.μ. που μέχρι το 2010 στέγαζε τα γραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή».

Σε τροχιά επαναλειτουργίας έχει μπει το τελευταίο διάστημα κι ένα ακόμη ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, με τις εργασίες ανακαίνισης να έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ο λόγος για το «Κάνιγγος 21», ιδιοκτησίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, το οποίο μισθώθηκε στην Zeus International για 30 χρόνια, μετά από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό. Η ανακαίνιση του επταόροφου κτηρίου, συνολικής επιφάνειας 3.501 τ.μ., το οποίο βρίσκεται επί των οδών Κάνινγος 21 και Χαλκοκονδύλη 12 - πολύ κοντά στην Ομόνοια – θα ξεκινήσει άμεσα με στόχο το ξενοδοχείο να είναι έτοιμο μέσα στο 2020. Η επένδυση για την επαναλειτουργία του ως τετράστερη μονάδα υπολογίζεται να αγγίξει τα 3 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο όμιλος Sterner Stenhus του Eλληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, απέκτησε το πρώην ξενοδοχείο Ελλάς, στην διασταύρωση των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου και Σατωβριάνδου το οποίο βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης αλλά και αναζήτησης διαχειριστή.

Τα πολυάριθμα καταλύματα που κάνουν την εμφάνισή τους στο κέντρο της πόλης ίσως θυμίζουν σε κάποιους την υπερπροσφορά των προηγούμενων ετών, την οποία ακολούθησαν ουκ ολίγα λουκέτα. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ελληνική πρωτεύουσα έχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης δεδομένου ότι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος είναι μια παγκόσμια τάση που θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Αρκεί όμως, όπως σημειώνουν, να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει ανάγκη για πολλά και διαφορετικά τουριστικά προϊόντα, φιλοξενίας όπως ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, μονάδες που απευθύνονται σε νέους (youth hostels), επώνυμες κατοικίες ενταγμένες σε ξενοδοχεία/τουριστικά θέρετρα, αλλά και εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments), δηλαδή επιπλωμένες κατοικίες που μπορούν να συνδυάζουν και ξενοδοχειακές υπηρεσίες, ώστε να μετριαστεί ο κίνδυνος της υπερπροσφοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider