Αυξάνεται η ζήτηση για θέσεις στις μαρίνες – Η περίπτωση της Μαρίνας Φλοίσβου

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνεται η ζήτηση για θέσεις στις μαρίνες – Η περίπτωση της Μαρίνας Φλοίσβου
«Οι μαρίνες, ειδικά αυτές που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, έχουν νόημα να υπάρχουν μόνο όταν λειτουργούν ως κομμάτι της πόλης», σημείωσε ο επικεφαλής της Μαρίνας Φλοίσβου.

Ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος κερδίζει η Ελλάδα στο τομέα του τουρισμού σκαφών αναψυχής, καθώς η ελληνική οικονομία βγαίνει από μια περίοδο αβεβαιότητας.

Αισιόδοξος για τη χρονιά που έρχεται εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Flisvos Marina, Σταύρος Κατσικάδης, σημειώνοντας ότι στην Μαρίνα του Φλοίσβου αναμένεται αύξηση της τάξης του 5% στη ζήτηση θέσεων ελλιμενισμού, κυρίως από το εξωτερικό.

«Η ζήτηση θέσεων ελλιμενισμού αυξάνεται. Βλέπουμε το κλίμα να βελτιώνεται συνεχώς το οποίο φαίνεται και από το γεγονός πως πολλοί πελάτες αντικαθιστούν τα σκάφη τους με καινούργια», σημείωσε ο κ. Κατσικάδης κατά την παρουσίαση του πρώτου απολογισμού δράσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Μαρίνας Φλοίσβου.

Μιλώντας για τον κλάδο ο κ. Κατσικάδης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση. «Οι μαρίνες συνεισφέρουν περί το 1,4% του ελληνικού ΑΕΠ αλλά σίγουρα μπορούμε και καλύτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στα θέματα που θα πρέπει να λυθούν ο επικεφαλής της Μαρίνας Φλοίσβου σημείωσε ότι θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία για τη αδειοδότηση των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής με σημαίες ξένων κρατών, ενώ αναφέρθηκε και στο ιδιαίτερα υψηλό ενοίκιο που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες λειτουργίας που «μπορεί να φθάνει και το 60% των συνολικών τους εσόδων.

Δράσεις για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον

Ο επικεφαλής της Lamda Flisvos Marina σημείωσε πως εξαρχής στόχος της εταιρείας ήταν να δημιουργήσει αξία όχι μόνο για τους μετόχους αλλά και για την τοπική κοινωνία. «Οι μαρίνες, ειδικά αυτές που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, έχουν νόημα να υπάρχουν μόνο όταν λειτουργούν ως κομμάτι της πόλης. Πρέπει η μαρίνα να “δένει” με την κοινωνία και την πόλη και σε αυτό πάντα δίναμε μεγάλη έμφαση», τόνισε.

Για αυτό το λόγο η Μαρίνα Φλοίσβου προχώρησε για πρώτη φορά το 2018 στον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξη που έχει συνταχθεί βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών του Global Reporting Initiative (GRI Standards). Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία επιδιώκει το σύνολο των ενδιαφερομένων μερών να γνωρίσει, αλλά και να αξιολογήσει τις επιδόσεις της, σε βασικούς άξονες της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως: υπεύθυνη εταιρική διακυβέρνηση, ποιότητα στην καθημερινή λειτουργία, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού περιβαλλοντική πολιτική και κοινωνική συνεισφορά.

Όπως σημείωσε ο κ. Κατσικάδης, ενδεικτικές πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη χρονιά ήταν η εβδομαδιαία γιορτή της βιοποικιλότητας, η εκστρατεία για τη μείωση πλαστικών μιας χρήσης, η τοποθέτηση συσκευής περισυλλογής μικροπλαστικών στο θαλάσσιο χώρο της μαρίνας (seabin) και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πελατών, επισκεπτών και δημοτών του Παλαιού Φαλήρου σε θέματα ασφάλειας, οδικής συμπεριφοράς καθώς και στο κρίσιμο θέμα της ρύπανσης των αγωγών ομβρίων με τη βοήθεια σχετικών ενημερωτικών εντύπων.

Όπως σημειώθηκε η στρατηγική της εταιρείας συνεχίζει να εστιάζει και για το έτος 2020 στην τεχνολογία, στο περιβάλλον και στην εκπαίδευση. Δρομολογούνται έργα και δράσεις όπως η εγκατάσταση φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα στους χώρους στάθμευσης της μαρίνας, η κομποστοποίηση των πράσινων αποβλήτων (green waste) από το πάρκο, η διαμόρφωση νέων χώρων πρασίνου στον προλιμένα, η συμμετοχή σε νέες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες όπως το Junior Achievement Greece, καθώς και η ανάπτυξη εφαρμογής ειδικού προγράμματος για επικοινωνία και εξυπηρέτηση πελατών χωρίς χρήση χαρτιού (paperless).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider