Στις 14 Αυγούστου το «πράσινο φως» για το deal της Forthnet

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις 14 Αυγούστου το «πράσινο φως» για το deal της Forthnet
Η διαδικασία της εξαγοράς προχωρά καθώς αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στις 14 Αυγούστου αναμένεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του deal της Forthnet σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό της. Την ίδια στιγμή προχωρά διαδικασία της υποβολής των σχετικών εγγράφων από την πλευρά της United Group.

Η πολυετής προσπάθεια εξυγίανσης του τηλεπικοινωνιακού ομίλου η οποία ξεκίνησε το 2017, τελεσφόρησε στο τέλος Μαΐου με την υπογραφή της συμφωνίας με τον βρετανικό όμιλο. Η συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και της BC Partners για την πώληση των μετοχών, δανείων και μετατρέψιμων ομολογιών που κατέχουν στη Forthnet έναντι περίπου 45 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προσφέρει στην ελληνική εταιρεία κεφαλαιακή επάρκεια και τεχνογνωσία, δύο τομείς που θα μπορούσαν δυνητικά να φέρουν αλλαγές στο σύνολο του κλάδου, δρομολογώντας εξελίξεις.

Ο νέος επενδυτής που τοποθετείται στην ελληνική αγορά μέσω της Forthnet κι όχι μέσω της Wind, για την οποία είχε δείξει αρχικά ενδιαφέρον – το fund μετείχε στον προ μηνών διαγωνισμό ο οποίος αναβλήθηκε - φαίνεται να προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να επεκτείνει αλλά και ισχυροποιήσει την παρουσία του στα Βαλκάνια. Να θυμίσουμε ότι ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της United Group κι επικεφαλής των επενδύσεων της BC Partners σε τηλεπικοινωνίες και μέσα ενημέρωσης, πραγματοποίησε πέρυσι ακόμα δύο σημαντικές εξαγορές στην περιοχή των Βαλκανίων – την εξαγορά της Tele2 Croatia εναντι 220 εκατ. ευρώ και του βουλγαρικού παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Vivacom έναντι 1,2 δισ. ευρώ. Πλέον η United Group ως multi-play τηλεπικοινωνιακός και μιντιακός πάροχος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει ήδη παρουσία σε Σερβία, Σλοβακία, Κροατία, Βουλγαρία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Βόρειο Μακεδονία και Αλβανία, μέσω εταιρειών όπως η SBB, η Telemach, TotalTV κ.α ενώ προσφέρει τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες της σε περισσότερα από 1,8 εκατ. νοικοκυριά. Όσο για την μητρική εταιρεία BC Partners, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και τρεις δεκαετίες στην Ευρώπη και τα τελευταία δέκα χρόνια και στην Β. Αμερική, έχει μέχρι στιγμής διαχειριστεί κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ και έχει προχωρήσει σε 113 επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων σε 5 βασικούς κλάδους σε 18 χώρες. Στη χώρας μας η εταιρεία έχει εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen.

Οι αλλαγές που θα επέλθουν, όπως τονίζουν κύκλοι της αγοράς στο insider.gr, θα εξαρτηθούν από την στρατηγική που θα αποφασίσει να ακολουθήσει ο νέος μεγαλομέτοχος της εισηγμένης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρείας. Την ώρα που η Forthnet ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί ως εικονικός πάροχος και στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας μέσω της Vodafone, μια επιθετική στρατηγική προώθησης συνδυαστικών υπηρεσιών θα μπορούσε να φέρει ανακατατάξεις στα μερίδια αγοράς. Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας ελέγχεται από την Cosmote που ανήκει στον όμιλο Deutsche Telekom, την Vodafone που ανήκει στον όμιλο Vodafone και την Wind Greece, στην οποία συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές, με τα μερίδια αγοράς των παραπάνω να κινούνται περίπου στο 50%, 30% και 20% αντίστοιχα.

Πέρα από τα μερίδια βέβαια, ο τέταρτος πάροχος θα μπορούσε να ενισχύσει και τον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να ρίξει τις τιμές για τον τελικό καταναλωτή, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται πρόσφατη έρευνα της Rewheel, την οποία αμφισβητούν βέβαια τόσο οι οι υφιστάμενοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι όσο και η ΕΕΤΤ.

Αν δε, η Forthnet εκμεταλλευτεί τη Nova και δρομολογήσει την απόκτηση πρόσθετων τηλεοπτικών δικαιωμάτων αθλητικών διοργανώσεων - μια αγορά που βρίσκεται υπό πίεση το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού - θα μπορούσαν να υπάρξουν ανακατάξεις και στο πολλά υποσχόμενο τοπίο της συνδρομητικής τηλεόρασης, στο οποίο επενδύουν όλο και περισσότεροι τα τελευταία χρόνια. Να θυμίσουμε ότι στο τέλος του 2019, η Nova διέθετε 892 χιλιάδες συνδρομές, 660 χιλ. μοναδικούς πελάτες και συνολικά 457 χιλιάδες συνδρομητές PayTV (NOVA).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider