«Καμπάνα» 550 εκατ. δολαρίων για το Facebook

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπάνα» 550 εκατ. δολαρίων για το Facebook
Για το εργαλείο tag suggestions το οποίο αποθήκευε βιομετρικά δεδομένα χωρίς την συναίνεση των χρηστών.

Το ποσό των 550 εκατ. δολαρίων ετοιμάζεται να πληρώσει το Facebook για να διευθετήσει μια αγωγή που κράτα από το 2015 σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Η συμφωνία, σύμφωνα με τους «New York Times» αποκαλύφθηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 4ου τριμήνου του κολοσσού της κοινωνικής δικτύωσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε το 2015 και σύμφωνα με την αγωγή η αρχική έκδοση του εργαλείου Tag Suggestions, που σαρώνει το πρόσωπο του χρήστη στις φωτογραφίες και αποθηκεύει βιομετρικά δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεση του, παραβιάζοντας κατ' επέκταση τον νόμο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που ισχύει στο Ιλινόις (Illinois Biometric Information Privacy Act).

Έκτοτε χρειάστηκαν τρία χρόνια ώσπου το Facebook να ξεκινήσει διαφανώς να εξηγεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στους χρήστες, δίνοντάς τους την δυνατότητα να την απενεργοποιήσουν αν το επιθυμούν. Πέρυσι μάλιστα, που οι φωνές κατά του Facebook πλήθυναν, η εταιρεία αποφάσισε η υπηρεσία να είναι ανενεργή ως προεπιλογή και να μπορούν οι χρήστες να την ενεργοποιούν όποτε το επιθυμούν - μετά βέβαια από αρκετά χρόνια που ίσχυε το αντίθετο (ήταν ενεργοποιημένη από προεπιλογή και οι χρήστες πήγαιναν στις ρυθμίσεις για να την ενεργοποιήσουν).

Η απόφαση είχε τελεσιδικήσει το 2018 όμως το κοινωνικό δίκτυο άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε τον περασμένο Αύγουστο ορίζοντας πρόστιμο 550 εκατ. δολαρίων. Τα χρήματα όπως αναφέρουν οι New York Times θα δοθούν σε επιλεγμένους χρήστες ενώ μέρος αυτών θα καλύψει και τις αμοιβές των εναγόντων.

Ακόμα κι αν το ποσό φαντάζει υψηλό, δεν είναι παρά μια σταγόνα στον ωκεανό των εσόδων του κοινωνικού δικτύου το οποίο σύμφωνα με αποτελέσματα του 4ου τριμήνου παρουσίασε έσοδα ύψους 21 δισ. δολαρίων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος νόμος για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των βιομετρικών δεδομένων βαραίνει τεχνολογική εταιρεία. Aγωγή έχει ασκηθεί και κατά της Google για τη δημοσίευση φωτογραφίας χρήστη στο Google Photos χωρίς την συγκατάθεσή του καθώς και κατά του Snapchat.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider