Θεσσαλονίκη: Silicon Valley και καινοτομία στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεσσαλονίκη: Silicon Valley και καινοτομία στην Ελλάδα

Την πρόθεση της διοίκησης της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), να καταγραφούν τα ακίνητα, που θα μπορούσαν πιθανώς να στεγάσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης ξένων επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, εάν εκδηλωθεί τέτοιο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, στο μεσοδιάστημα μέχρι τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς "Thess IΝΤΕC" σε λίγα χρόνια από σήμερα, γνωστοποιεί σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του φορέα, δρ Κυριάκος Λουφάκης.

Στον απόηχο της επίσκεψης που πραγματοποίησαν πρόσφατα στη Silicon Valley στην Καλιφόρνια επιχειρηματίες και πρόεδροι φορέων, στο πλαίσιο αποστολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο δρ. Λουφάκης εξηγεί ότι, παρότι υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη πολλά ανενεργά βιομηχανικά και εταιρικά ακίνητα και αποθήκες, ορισμένα από τα οποία θα έλεγε κάποιος ότι μπορούν να αξιοποιηθούν για τέτοια χρήση, ωστόσο αυτό που απαιτείται μακροπρόθεσμα είναι πιο οργανωμένοι υποδοχείς, με τις αναγκαίες τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις και εύκολη πρόσβαση: «Αν υπήρχε τώρα η σημαντική υποδομή καινοτομίας του τεχνολογικού πάρκου "Thess IΝΤΕC", θα μπορούσαμε απευθείας να πούμε στη Pfizer "έλα εδώ, έχουμε αυτές τις εγκασταστάσεις με όλες τις υποδομές που θα χρειαστείς" και πολύ εύκολα και γρήγορα, με διαδικασίες fast track, θα ξεκινούσε το όλο εγχείρημα. Αυτό γίνεται σε όλα τα τεχνολογικά πάρκα κι αυτό θα μπορούσαμε να το έχουμε και εμείς εδώ» σημειώνει ο πρόεδρος της ΑΖΚ.

Τι μπορεί να γίνει στο διάστημα των λίγων χρόνων, που θα μεσολαβήσει μέχρι τη δημιουργία της υποδομής του πάρκου τεχνολογίας Thess INTEC; «Υπάρχει η Τεχνόπολη, αλλά με τους δικούς της περιορισμούς βέβαια, καθώς τα οικόπεδα είναι σχετικά μικρά για να στεγάσουν τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων ξένων επιχειρήσεων. Στο μεσοδιάστημα λοιπόν, μέχρι να γίνει το "Thess INTEC", που θα παρέχει όλη την αναγκαία υποδομή, νομίζω ότι μια καλή λύση, με πρωτοβουλία της ΑΖΚ, θα ήταν να δούμε τι υπάρχει σε κτηριακό απόθεμα, πέραν της Τεχνόπολης, όπου μπορούν να εγκατασταθούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις, για να μπορέσουμε να προτείνουμε άμεσα τα κατάλληλα ακίνητα σε αυτούς που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον να έρθουν. Στόχος μας είναι αυτή η καταγραφή να ξεκινήσει άμεσα» σημειώνει ο δρ Λουφάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider