Τι είναι το «δικαίωμα στη λήθη» που επιβάλει η ΕΕ σε εταιρείες όπως η Google

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι είναι το «δικαίωμα στη λήθη» που επιβάλει η ΕΕ σε εταιρείες όπως η Google
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει στις εταιρείες που διαθέτουν μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο, όπως η Google, να επιτρέπουν στους χρήστες τους το «δικαίωμα στη λήθη».

Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαίωσε τη Google στην υπόθεση για το «δικαίωμα στη λήθη». Πλέον το δικάιωμα αυτό «right-to-be-forgotten» στα αγγλικά, έχει μόνο ευρωπαϊκή και όχι παγκόσμια ισχύ για τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google.

Η απόφαση δικαιώνει την Google στην αντιπαράθεσή της με την Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών της Γαλλίας (Cnil) και αποτελεί μια σημαντική «νίκη» στις μηχανές αναζήτησης σε διεθνές επίπεδο.

Όμως τι είναι το «δικαίωμα στη λήθη»; Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην πραγματικότητα μιλάμε για το «δικαίωμα διαγραφής». Είναι το δικαίωμα να ζητάει ένας άνθρωπος, ήτοι «το υποκείμενο των δεδομένων», τη διαγραφή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τον αφορούν από το διαδίκτυο. Εφόσον δεν επιθυμεί πια αυτά τα ψηφιακά δεδομένα να αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και εφόσον δεν υφίσταται νόμιμος λόγος να τα κατέχει ο υπεύθυνος επεξεργασίας.

Ωστόσο, άλλα δικαιώματα της ΕΕ, όπως το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα στην ενημέρωση, πρέπει επίσης να διασφαλίζονται.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι με την απόφαση αναγνωρίζεται περιορισμένα το δικαίωμα στην ψηφιακή λήθη, καθώς η απόφαση αφορά στην αναζήτηση πληροφοριών δημοσιευμένων σε ιστοσελίδες που γίνεται με βάση το όνομα ενός προσώπου και ως αποδέκτες έχει τις μηχανές αναζήτησης, όπως είναι η Google, και όχι τους παροχείς περιεχομένου, δηλαδή τους κατόχους ιστοσελίδων, στις οποίες δημοσιεύονται οι σχετικές πληροφορίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider