Τζίρος πάνω από μισό δισ. ευρώ για τον Κωτσόβολο το 2018-2019

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζίρος πάνω από μισό δισ. ευρώ για τον Κωτσόβολο το 2018-2019
11 εκατ. νέες επενδύσεις για την νέα χρονιά με επίκεντρο της τεχνολογία

Χρονιά ορόσημο αποτέλεσε το 2018-2019 για την Κωτσόβολος, με την εταιρεία να επιτυγχάνει τον υψηλότερο κύκλο εργασιών στην ιστορία της - άνω του μισού δισ. - σημειώνοντας αύξηση και σε πολλές επιμέρους κατηγορίες.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Βασιλάκος κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας στην Θεσσαλονίκη, ο κύκλος εργασιών της έκλεισε στα €520 εκ., σημειώνοντας αύξηση κατά 12.5% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος 2017-2018, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα €25.2 εκ., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 25.1%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα €20.1 εκ., αυξημένα κατά 17.5% σε σχέση με την πρηγούμενη οικονομική χρήση ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα άγγιξαν τα €95.4 εκ., μετά κι από τις επενδύσεις που ανήλθαν για την χρονιά που μας πέρασε στα €10.7 εκ.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι επενδύσεις της προηγούμενης χρονιάς (2018-2019) αφορούσαν 17 ανακαινίσεις καταστημάτων και άνοιγμα 2 νέων, νέο ERP αλλά και αύξηση κατά 15% του δυναμικού της εταιρείας.

Ώθηση στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της εταιρείας έδωσε αφενός η ανοδική πορεία της οικονομίας , αύξηση 1,9% εν συγκρίσει με το 2017, η σταθερά αυξητική πορεία στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Μοχλό ώθησης ωστόσο αποτέλεσαν οι ανακαινίσεις κατοικιών για την μίσθωσή τους σε πλατφόρμες τύπου Airbnb, το World Cup που αναθέρμανε τις πωλήσεις των τηλεοράσεων και μάλιστα με μεγαλύτερες ίντσες άρα κι υψηλότερη μέση τιμή καθώς και η άνοδος των προϊόντων τεχνολογίας, χάρη στην αναβίωση του gaming.

Σύμφωνα με τον CEO της Κωτσόβοος, η αγορά των ηλεκτρικών ειδών γυρίζει μετά από αρκετά χρόνια σε θετική τροχιά κι αναμένεται να συνεχίσει με ήπια ανάπτυξη, της τάξης του 1,5%-2%, και τα επόμενα χρόνια.

11 εκατ. νέες επενδύσεις για την νέα χρονιά με επίκεντρο της τεχνολογία

kotsovolos

Πλέον η εταιρεία βάζει τον πήχη ακόμα ψηλότερα, ποντάροντας και στην αλλαγή της ψυχολογίας των καταναλωτών χάρη στην συγκυρία των εκλογών.



Το νέο έτος μάλιστα, η Κωτσόβολος θα υλοποιήσει την επόμενη γενιά επενδύσεων με επίκεντρο την τεχνολογία για να προετοιμάσει την αλυσίδα για την επόμενη μέρα, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα βασίζεται περισσότερα στην online εμπειρία και λιγότερο στην επίσκεψη σε φυσικά καταστήματα. Για το λόγο αυτό, από τα 11 περίπου εκατ. επενδύσεων που προγραμματίζει για το προσεχές έτος η Κωτσόβολος, ένα μέρος θα κατευθυνθεί στο στήσιμο μιας e-commerce πλατφόρμας η οποία φιλοδοξεί να συνδέσει την online αγοραστική εμπειρία με την offline, δηλαδή με την επίσκεψη στο κατάστημα.

Παράλληλα θα συνεχιστούν και οι επενδύσεις στα φυσικά καταστήματα με την ανακαίνιση 7 υφιστάμενων δομών αλλά και με την προσθήκη τριών ακόμα στο υπάρχον εκτενές δίκτυο της αλυσίδας, το οποίο αριθμεί σήμερα τα 93 καταστήματα. Το ένα εξ αυτών θα είναι στην Ιεράπετρα, το άλλο στο Ν. Ηράκλειο Αττικής, κάτω από τα νέα γραφεία της εταιρείας και το τρίτο σε μια περιοχή «έκπληξη» η οποία, προς στιγμήν, δεν είναι ανακοινώσιμη.

Επιπλέον προγραμματίζονται και πέντε μετεγκαταστάσεις καταστημάτων στην επαρχία στην περιοχή Μακεδονίας-Θράκης, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν το νέο μοντέλο που προβλέπει σύγχρονη αισθητική και πελατοκεντρικό χαρακτήρα, κατά το παράδειγμα του Καταστήματος στην Πυλαία.

Ένα ποσό θα διατεθεί και ένα νέο CRM καθώς και για ένα νέο εκπαιδευτικό κέντρο στην Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει ,είναι η επένδυση της Κωτσόβολος σε μια νέα αποθήκη 17.000 τετραγωνικών μέτρων στον Ασπρόπυργο χάρη στην οποία θα αυξηθούν οι δυνατότητες της Κωτσόβολος για εξυπηρέτηση του καταναλωτή στον καλύτερο δυνατό χρόνο, ακόμα και σε περιόδους αιχμής, όπως η Βlack Friday. Όπως διευκρινίστηκε κατά την παρουσίαση η επένδυση θα είναι με leasing και θα έχει διάρκεια ζωής τριών χρόνων.

Όσο για τους στόχους της νέας χρονιάς ο κ. Βασιλάκος διευκρίνισε ότι η Κωτσόβολος ποντάρει σε ακόμα υψηλότερα αποτελέσματα, τα οποία σε μια καθόλα θετική μετεκλογική συγκυρία, θα μπορούσαν να φέρουν άνοδο της τάξης του 3 με 3,5%.

Ερωτηθείς για τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό, μετά και την είσοδο του Πλαισίου στην κατηγορία των «λευκών» συσκευών, ο διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος ανέφερε ότι η προσθήκη ενός δομημένου παίκτη αναμένεται να ωφελήσει το σύνολο του κλάδου, και ειδικά τους ισχυρούς παίκτες της αγοράς, όπως η ίδια η Κωτσόβολος.

Το πρώτο κατάστημα νέας γενιάς στη Θεσσαλονίκη

kotsovolos

Παράλληλα παρουσιάστηκε σε εκπροσώπους του τύπου και το πρώτο ολοκληρωμένο κατάστημα νεας γενιάς, το οποίο βρίσκεται στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης. Φιλοσοφία του είναι να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τους επαγγελματίες δημιουργώντας μία μοναδική αγοραστική, αλλά και after sales εμπειρία. Οι ανανεωμένοι χώροι τόσο του καταστήματος της Πυλαίας, όσο και των υπολοίπων που θα αναπροσαρμοστούν στο ίδιο μοντέλο, θα βοηθούν στην επιλογή του κατάλληλου προϊόντος για κάθε ανάγκη, εφόσον ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τις συσκευές πριν την αγορά του αλλά και να ενημερωθεί για τις πρωτοποριακές λύσεις που κάνουν τη ζωή όλων καλύτερη.

Στα 4.034 τ.μ. του καταστήματος , οι ηλεκτρονικοί οδηγοί (widgets) προσφέρουν άμεση ενημέρωση για τα αναλώσιμα που χρειάζεται η συσκευή, είτε αφορά τις σακούλες για ηλεκτρικές σκούπες ή τα μελάνια των εκτυπωτών, αλλά και τα Ταμεία Express βοηθούν στην άμεση εξυπηρέτηση των πελατών να υλοποιήσουν τη συναλλαγή τους, χωρίς να περάσουν από το κεντρικό ταμείο.

Επιπλέον, στο ανακαινισμένο κατάστημα, οι πελάτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για νέες, αποκλειστικές συνεργασίες, όπως με τα premium brands ‘Bang & Olufsen’, για αναβαθμισμένη ποιότητα ήχου, iRobot, την κορυφαία εταιρία ρομποτικών σκουπών στον κόσμο και Franke, για κουζίνες που χαρακτηρίζονται για τον εκλεπτισμένο σχεδιασμό και τη λειτουργικότητά τους.

Το κατάστημα διαθέτει μία πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα με την υπογραφή της εταιρείας Centro, με συσκευές που βοηθούν στον εργονομικό σχεδιασμό και τις πρακτικές λύσεις σε έναν χώρο, όπως η εστία - απορροφητήρας Nikola Tesla. Παράλληλα, ο χώρος του gaming περιμένει να φιλοξενήσει τους «φίλους της αδρεναλίνης» σε πραγματικές δοκιμές όλων των PCs και κονσολών, αλλά και ο χώρος με τους συντηρητές κρασιών καλεί τους οινοχόους ή όσους αγαπούν το καλό κρασί να ενημερωθούν για το βέλτιστο τρόπο συντήρησής τους με όλες τις τελευταίες προτάσεις της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider