Πόσο πωλούνται τα εξοχικά στο Αιγαίο – Ποιοι αγοράζουν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο πωλούνται τα εξοχικά στο Αιγαίο – Ποιοι αγοράζουν

Στην κορυφή της προτίμησης των τουριστών βρίσκονται τα νησιά του Νοτίου Αιγίου, γεγονός το οποίο αντανακλάται και στην αγορά εξοχικής κατοικίας. Μάλιστα με την ζήτηση για ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών να βρίσκεται στα ύψη νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος αναδεικνύονται κορυφαίοι προορισμοί στη Μεσόγειο για όσους θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι για επενδυτικούς λόγους.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Algean Property, εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην αγορά εξοχικής κατοικίας, η δυναμική που παρουσιάζει το Νότιο Αιγαίο θα συνεχιστεί και τα προηγούμενα χρόνια.

Ποιοι, όμως, αγοράζουν εξοχικά στην Ελλάδα; Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων το Αιγαίο προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες και έτσι διαφοροποιούνται και οι προτιμήσεις. Η ζήτηση προέρχεται κυρίως από την Κεντρική Ευρώπη, την Σκανδιναβία, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή. Αγοραστές από τις χώρες της Μέσης Ανατολής προτιμούν τις Κυκλάδες, ενώ τα Δωδεκάνησα ελκύουν κυρίως επενδυτές από τις γερμανόφωνες χώρες και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ανεξαρτήτως νησιού σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι αγοραστές αναζητούν βίλες με τουλάχιστον τρία υπνοδωμάτια. Βασικό ρόλο παίζει βέβαια η θέα αλλά και η απόσταση από τη θάλασσα.

Ειδικότερα, η κατάσταση για τα βασικά νησιά του Αιγαίου σύμφωνα με την Algean Property έχει ως εξής:

Μύκονος

Το «Νησί των Ανέμων» διαθέτει περίπου 1.500 εξοχικές κατοικίες, ενώ οι βίλες που έχουν άδεια από τον ΕΟΤ ανέρχονται σε 795. Η αγορά αποτελείται κυρίως από κατοικίες που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 90’ και του 2000, ενώ στα «σκαριά» βρίσκονται διάφορα μικρά οικιστικά συγκροτήματα.

Η ζήτηση για εξοχικά στη Μύκονο προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Ευρώπη αλλά και τη Μέση Ανατολή. Οι ξένοι επενδυτές ψάχνουν κυρίως για πολυτελείς βίλες με τρία και περισσότερα υπνοδωμάτια και θέα στη θάλασσα. Δίνουν από 800.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ αν και για υπερπολυτελή ακίνητα το τίμημα μπορεί να φθάσει και τα 5 εκατ. ευρώ.

Η μέση ζητούμενη τιμή για μια βίλα στη Μύκονο κινείται στα 5.000 με 7.000 ευρώ το τετραγωνικό, αν και για ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας βίλες μπορεί να ξεπεράσει και τα 10.000 ευρώ το τμ. Η μέση τιμή εκμίσθωσης φθάνει τα 9.000 με 11.000 ευρώ την εβδομάδα με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των εξοχικών της Μυκόνου να είναι οι πιο ελκυστικές στη Μεσόγειο.

Σαντορίνη

Η Σαντορίνη διαθέτει και αυτή περίπου 1.500 εξοχικά, ενώ οι αδειοδοτημένες από τον ΕΟΤ βίλες ανέρχονται σε 606. Τα περισσότερα εξοχικά είναι μεμονωμένες κατοικίες, ενώ μερικά τουριστικά συγκροτήματα εντοπίζονται κυρίως στο νότιο τμήμα του νησιού.

Στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών, που προέρχονται κυρίως από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Μέση Ανατολή, κυρίαρχο ρόλο παίζει η θέα στην Καλντέρα. Οι ξένοι φαίνονται διατεθειμένοι να αγοράσουν κατοικίες αξίας 700.000 με 1,2 εκατ. ευρώ.

Η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στα 5.000 με 7.000 ευρώ το τμ αν και για εξαιρετικής ποιότητας βίλες μπορεί και εδώ να ξεπεράσει τα 10.000 ευρώ το τετραγωνικό. Η μέση τιμή ενοικίασης φθάνει τα 7.000 με 10.000 ευρώ την εβδομάδα γεγονός που καθιστά τη Σαντορίνη ως τον δεύτερο καλύτερο επενδυτικό προορισμό σε ότι αφορά τις καλοκαιρινές εξοχικές κατοικίες μετά από την Μύκονο.

Ρόδος

Το απόθεμα εξοχικών κατοικιών στο «Νησί των Ιπποτών» υπολογίζεται στα 4.000 ακίνητα, ενώ οι αδειοδοτημένες από τον ΕΟΤ βίλες ανέρχονται στις 518. Όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας το απόθεμα κατοικιών δεν έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της σχεδόν μηδενικής οικοδομικής δραστηριότητας. Ωστόσο επειδή αυτή την περίοδο αναπτύσσονται στο νησί διάφορα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με εξοχικές κατοικίες το απόθεμα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Οι ξένοι που αγοράζουν σπίτια στη Ρόδο προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία και Ελβετία. Αναζητούν κυρίως βίλες υψηλών προδιαγραφών με τρία ή τέσσερα υπνοδωμάτια με τον μέσο προϋπολογισμό να κινείται στα 700.000 με 1,2 εκατ. ευρώ.

Η μέση ζητούμενη τιμή για μια βίλα στη Ρόδο ανέρχεται στα 3.000 με 3.500 ευρώ το τετραγωνικό, αν και για νεόδμητες βίλες μπορεί η τιμή μπορεί να φθάσει και τα 7.000 ευρώ το τετραγωνικό. Η μέση τιμή ενοικίασης για μια εβδομάδα κινείται στα 3.000 με 5.000 ευρώ.

Κως

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα νησιά η αγορά εξοχικής κατοικίας στην Κω δεν έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ με αποτέλεσμα το απόθεμα εξοχικών να φθάνει μόλις τις 200 κατοικίες. Η ζήτηση επικεντρώνεται σε βίλες με τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια και πισίνα με τιμές που κυμαίνονται από τα 300.000 έως τα 600.000 ευρώ.

Η μέση ζητούμενη τιμή κινείται ανάμεσα στα 2.500 με 3.500 ευρώ το τετραγωνικό και μπορεί να φθάσει και τα 7.000 ευρώ το τετραγωνικό. Η μέση τιμή ενοικίασης κινείται στα 3.000 με 5.000 ευρώ την εβδομάδα, αν και υπάρχουν περιπτώσεις εξαιρετικά πολυτελών κατοικιών που νοικιάζονται προς 10.000 ευρώ την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Algean η αγορά εξοχικών στην Κω είναι στα πρώτα της βήματα και αυτό γιατί οι τουρίστες του νησιού παραδοσιακά προτιμούν κάποιο από τα πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής για τις διακοπές τους. Λόγω ακριβώς αυτής της χαμηλής ζήτησης οι τιμές θεωρούνται ιδιαίτερα ανταγωνιστικές.

Πάρος

Στην Πάρο υπάρχουν περίπου 1.400 εξοχικές κατοικίες. Οι αδειοδοτημένες από τον ΕΟΤ βίλες ανέρχονται σε 479, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι μεμονωμένες κατοικίες καθώς τα συγκροτήματα στο νησί είναι ελάχιστα.

Οι ξένοι επενδυτές προέρχονται κυρίως από Σκανδιναβικές χώρες, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία και αναζητούν κατά βάση βίλες δύο ή τριών υπνοδωματίων που κοστίζουν από 700.000 έως 1 εκατ. ευρώ.

Η μέση ζητούμενη τιμή για ένα εξοχικό στην Πάρα διαμορφώνεται στα 3.500 με 4.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και η μέση τιμή ενοικίασης κινείται στα 4.000 με 7.000 ευρώ την εβδομάδα.

Πάτμος

Η Πάτμος διαθέτει περίπου 500 εξοχικές κατοικίες. Οι αδειοδοτημένες από τον ΕΟΤ βίλες ανέρχονται σε μόλις 110.

Οι ξένοι αγοραστές που προέρχονται κυρίως από ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία αναζητούν βίλες με τρία ή τέσσερα υπνοδωμάτια με πισίνα και εμφανίζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν από 300.000 έως 600.00 ευρώ για αυτές.

Η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται στα 4.000 με 5.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ οι τιμές ενοικίασης κινούνται στα 3.000 με 6.000 ευρώ την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider