«Ο κτηματομεσίτης δουλεύει στον δρόμο, δεν δουλεύει από το γραφείο ή το σπίτι, ούτε μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία, όπως πολλά άλλα επαγγέλματα».

Αυτό τονίζει, μιλώντας στο insider.gr, ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλαν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επαγγελματίες μεσίτες, ζητώντας να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης απέναντι στην οικονομική «καταιγίδα» που έχει προκαλέσει και στην Ελλάδα η εξάπλωση του κορονοϊού.

Themistoklis-Andreas-Bakas-proedros-e-real-estates

«Ο κτηματομεσίτης δουλεύει καθημερινά στο δρόμο, είναι ο επαγγελματίας που θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υποψήφιους αγοραστές ή/και μισθωτές που θα τους υποδείξει το εκάστοτε ακίνητο με φυσική παρουσία. Είναι ο επαγγελματίας, που για να αποκτήσει εμπόρευμα (ακίνητα προς ανάθεση), θα πρέπει να επισκεφτεί τους ιδιοκτήτες των ακινήτων κατ’ ιδίαν», εξηγεί ο κ. Μπάκας, προκειμένου να τεκμηριώσει την ανάγκη ένταξης του κλάδου στα μέτρα στήριξης όσων πλήττονται από την αδυσώπητη κρίση που έχει «χτυπήσει» και την πόρτα της χώρας μας.

Όπως επισημαίνει, εκ του νόμου έχει ανασταλεί η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων, των δικαστηρίων, ενώ υπολειτουργούν Δ.Ο.Υ, Δήμοι και όλες οι Δημόσιες υπηρεσίες ανά την επικράτεια. «Έχει αναλογιστεί κανείς, πώς είναι δυνατόν ο επαγγελματίας που έχει άμεση συνεργασία με τους άνωθεν οργανισμούς για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε κτηματομεσιτικής πράξης, πώς θα εργαστεί;», διερωτάται ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

«Πρέσβης επενδύσεων» ο κτηματομεσίτης

Παράλληλα, ο κ. Μπάκας υπογραμμίζει πως «ο εκάστοτε νόμιμος κτηματομεσίτης, όταν επικοινωνεί με αλλοδαπούς επενδυτές, αποτελεί τον 'πρέσβη' επενδύσεων για την ελληνική οικονομία. «Ο κλάδος της κτηματαγοράς  αποτελεί έναν κλάδο επαγγελματιών που διαφημίζουν τη χώρα μας, προβάλλοντας τόσο τις επενδυτικές ευκαιρίες όσο και τις φυσικές ομορφιές όταν πρόκειται για τουριστικές ή/και επενδύσεις σε εξοχικές κατοικίες», σημειώνει ακόμη.

«Είναι άδικο εν μέσω πολέμου με τον αόρατο ‘εχθρό’, όπως χαρακτήρισε τον κορονοϊό ο πρωθυπουργός, να μην εμπίπτουν στα μέτρα στήριξης οι επαγγελματίες κτηματομεσίτες και ταυτόχρονα, να μην εμπίπτουν και οι εργαζόμενοι αυτών», επαναλαμβάνει ο κ. Μπάκας.

Η επιστολή των επαγγελματιών μεσιτών στον πρωθυπουργό

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε Εσάς, έχοντας πλήρη επίγνωση των κρίσιμων στιγμών που αντιμετωπίζει η χώρα μας, θέλοντας να σας θέσουμε, απευθείας, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα μέλη μας, επαγγελματίες Mεσίτες Aκινήτων, οι οποίοι, όλως παραδόξως και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις των αρμοδίων φορέων, δεν εντάχθηκαν για ακόμα μία φορά στα μέτρα που εξήγγειλε η Πολιτεία για την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε για εμάς μια άκρως δυσάρεστη απογοήτευση και μας δημιουργεί ένα δικαιολογημένο αίσθημα απαξίωσης, υποτίμησης και αδιαφορίας, αφού αντιθέτως με το πνεύμα συναίνεσης και ομοθυμίας που επικαλείστε για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία, φαίνεται, για πολλοστή φορά να εξαιρείται ο επαγγελματικός κλάδος μας, παρότι πλήττεται καίρια από τις επιπτώσεις της εν εξελίξει πανδημίας.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μετά την εκ του νόμου αναστολή λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων, των Κτηματολογικών γραφείων, των Δικαστηρίων και την υπολειτουργία των Δ.Ο.Υ, των Δήμων και όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών ανά την επικράτεια που η Πολιτεία επέβαλε, σε συνδυασμό με την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών είναι αδύνατον να ασκήσουμε το επάγγελμά μας.

Ακόμα και αν το θέλαμε ή το επιδιώκαμε, η άσκηση του επαγγέλματός μας ή έστω οποιαδήποτε δραστηριότητά μας, θα αποτελούσε εν δυνάμει «υγειονομική βόμβα», αφού θα αντίκειτο στους βασικούς κανόνες περί αποφυγής διασποράς της πανδημίας, καθώς το επάγγελμά μας στηρίζεται κατεξοχήν στη προσωπική επαφή, την άμεση επικοινωνία και μετακίνηση, δράσεις που απαγορεύονται ρητώς.

Η κατάσταση αυτή είναι βέβαιο, κατά τις προβλέψεις των ειδικών ότι θα διαρκέσει για μήνες με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες για εμάς, εάν τις κρίσιμες αυτές ώρες δεν τύχουμε της δικαιολογημένης στήριξης της Ελληνικής Πολιτείας, καθώς και εμείς έχουμε οικογένειες που ζουν από την εργασία μας, έχουμε γραφεία, επαγγελματικά έξοδα, πληρώνουμε ενοίκια, απασχολούμε υπαλλήλους, καταβάλλουμε ασφαλιστικές εισφορές,

ΦΠΑ και φορολογικά βάρη και έχουμε υποχρεώσεις, όπως κάθε άλλος ελεύθερος επαγγελματίας και εταιρεία.

Είστε σε θέση να γνωρίζετε και έχετε κατ’ επανάληψη αναφερθεί στο παρελθόν τόσο ο ίδιος, όσο και οι αρμόδιοι Υπουργοί σας στο θαύμα της ανάκαμψης της οικονομίας που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια, με μπροστάρη και «ατμομηχανή» την αγορά των ακινήτων.

Ας μην ξεχνούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεων από το εξωτερικό στην Ελλάδα κατευθύνθηκαν στον χώρο των ακινήτων και η συνδρομή του κλάδου μας σε αυτό ήταν καταλυτική.

Με εργαλείο την «GOLDEN VISA» τα τελευταία χρόνια οι έλληνες Μεσίτες Ακινήτων (δραστηριοποιούμενοι μέσω ατομικών επιχειρήσεων ή εταιρειών), χωρίς καμία απολύτως κρατική ενίσχυση και επιδότηση, επένδυσαν χρήματα, χρόνο, κόπο, διαφήμιση στο εξωτερικό και κατάφεραν να προσελκύσουν χιλιάδες ξένους επενδυτές και δισεκατομμύρια ευρώ προς όφελος της Ελληνικής Οικονομίας (μόνο για το 2019 υπολογίζονται σε άνω του 1.500.000.000 ευρώ) που βοήθησαν καταλυτικά στην δημιουργία υπερπλεονάσματος, βγαίνοντας από τη ύφεση.

Η «ατμομηχανή» της οικονομίας μας λοιπόν έχει οδηγό. Και αυτός είμαστε εμείς και πράγματι κατά το προγενέστερο διάστημα εισπράξαμε, σε πολλές περιπτώσεις, τον δημόσιο έπαινο ως αναγνώριση της συμβολής μας, όπως τον εισπράξατε και εσείς από τους Θεσμούς που επιτηρούν την ελληνική οικονομία.

Όμως σήμερα, που πέρασε η εποχή των επαίνων και των επιβραβεύσεων, ήρθε ο καιρός της στήριξης και της έμπρακτης αλληλεγγύης και εμείς την έχουμε ανάγκη περισσότερο από καθένα για τους λόγους που σας προαναφέραμε.

Γιατί μόλις τελειώσει όλη αυτή η δοκιμασία (που είμαστε σίγουροι ότι θα τελειώσει με επιτυχία εάν όλοι είμαστε ενωμένοι και τα βάρη της επιμεριστούν ισότιμα) τότε και πάλι είναι σίγουρο ότι θα προσδοκάτε και θα ευελπιστείτε πως η αγορά των ακινήτων θα αποτελέσει ξανά τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα κληθεί να επανεκκινηθεί άμεσα και τότε να είστε σίγουρος ότι την όποια σημερινή στήριξή σας θα σας την ανταποδώσουμε στο πολλαπλάσιο, προς όφελος του συνόλου.

Για να συμβεί αυτό όμως είναι ανάγκη σήμερα να ενσκύψετε, προσωπικά, στα προβλήματά μας και παρέχοντας στον κλάδο μας την στήριξη που δικαιούμαστε [δεδομένου ότι σεβόμενοι τις εντολές σας και προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον σε βάρος του οικονομικού μας οφέλους, οι περισσότεροι έχουμε κλείσει τα γραφεία μας από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, ώστε το τέλος της κρίσης να μας βρει με ανοιχτά γραφεία, έτοιμους και πάλι να συνεισφέρουμε τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου.

Ευελπιστούμε ότι το δίκαιο αίτημα και η έκκλησή μας θα τύχει της δέουσας προσοχής και ανταπόκρισης και η διαφαινόμενη άδικη μέχρι σήμερα αντιμετώπισή μας θα αντιμετωπιστεί με κριτήρια ισονομίας και δικαιοσύνης».