Οι εταιρείες ακινήτων ετοιμάζονται να «σαρώσουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι εταιρείες ακινήτων ετοιμάζονται να «σαρώσουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι νέες Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) που ετοιμάζονται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί ο κλάδος των ακινήτων, που αναμένεται να αποκτήσει νέα πνοή τα επόμενα χρόνια και να προσθέσει περί το 1 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μια σειρά εταιρειών βρίσκονται καθ’ οδόν για το ταμπλό, λαμβάνοντας ώθηση από το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί και τις ελκυστικές αποδόσεις που προσφέρει η ελληνική αγορά real estate.

Ενδεικτική του ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι η διοργάνωση του 1ο ATHEX Real Estate Conference που διοργανώνει ο όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 11 Φεβρουαρίου. Στόχος του συνεδρίου είναι φέρει πιο κοντά τις εισηγμένες και μη εταιρείες ακινήτων με τους ξένους και εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, καθώς και τους αναλυτές της αγοράς. Δεν αποκλείεται μάλιστα το συνέδριο αυτό να αποτελέσει αφορμή και για ένα μελλοντικό ειδικό roadshow επικεντρωμένο στο real estate στο εξωτερικό.

Μεταξύ των συμμετεχόντων βρίσκονται σχεδόν όλες οι νέες Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) που ετοιμάζονται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για ΑΕΕΑΠ που έχουν ιδρυθεί τα προηγούμενα χρόνια και έχουν ήδη υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις.

Μεταξύ των υποψηφίων για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο βρίσκονται:

Η Noval Property, θυγατρική του ομίλου Viohalco, η οποία ιδρύθηκε ως ΑΕΕΑΠ τον περασμένο Οκτώβριο. Η Noval είναι και η μεγαλύτερη προς εισαγωγή AEEAΠ καθώς διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 41 ακινήτων και συνολικής επιφάνειας 400.000 τμ σε Ελλάδα και Βουλγαρία, τα οποία ανήκουν στον μητρικό όμιλο. Μεταξύ αυτών βρίσκονται τα εμπορικά κέντρα River West στη Λεωφόρο Κηφισού και Mare West στην Κόρινθο. Ακόμη είναι ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Wyndham Grand Athens στο Μεταξουργείο καθώς και του The Orbit στη Λ. Κηφισίας.

Η Μπλέ Κέδρος, συμφερόντων της οικογένειας Ευμορφίδη. Η εταιρεία συστάθηκε ως ΑΕΕΑΠ τον Μάρτιο του 2017 και «προικίστηκε» με ακίνητα της αλυσίδας καταστημάτων Coco-Mat. Το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει 29 ακίνητα, μεταξύ των οποίων επτά ξενοδοχεία. Η εταιρία θα έπρεπε να έχει εισαχθεί στο ΧΑ από τον περασμένο Μάρτιο αλλά έχει πάρει παράταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η Οrilina είναι η μοναδική προς εισαγωγή στο ΧΑ ΑΕΕΑΠ που δεν προέρχεται από κάποιον ελληνικό όμιλος αλλά στηρίζεται σε ξένο επενδυτικό σχήμα και πιο συγκεκριμένα στη Brevan Howard. Η εταιρεία έλαβε την άδεια ΑΕΕΑΠ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Νοέμβριο του 2018, το οποίο σημαίνει πως έχει μέχρι τον φετινό Νοέμβριο για να μπει στο ΧΑ. Στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνεται το κτήριο επιφάνειας 30.000 τμ που στεγάζει τον όμιλο Ελλάκτωρ στη Νέα Κηφισιά. Στο ίδιο κτήριο μισθώνει χώρους και ό όμιλος Olympia του Πάνο Γερμανού.

Η Trade Estates είναι η πιο νέα προσθήκη στο… κλαμπ των νέων ΑΕΕΑΠ. Η θυγατρική του ομίλου Fourlis έλαβε την άδεια τον περασμένο Φεβρουάριο. Στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της συμπεριλαμβάνονται όλα τα ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου στα οποία στεγάζονται τα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, το κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας του ομίλου στο Σχηματάρι, καθώς και τα επενδυτικά ακίνητα λιανικής της Fourlis στην Ελλάδα, συνολικής αξίας περίπου 176 εκατ. ευρώ.

Και στο... βάθος η Lamda Malls

Άλλη μια εταιρεία ακινήτων που πιθανότατα θα μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσα στην επόμενη διετία είναι η Lamda Malls, θυγατρική της Lamda Development. Με την εταιρεία του ομίλου Λάτση να ετοιμάζεται να επικεντρωθεί στο Ελληνικό, η διαχείριση των εμπορικών κέντρων περνάει στην θυγατρική που δημιουργήθηκε το 2017.

Η Lamda Μalls αυτή την στιγμή έχει στην ιδιοκτησία της τα εμπορικά κέντρα Golden Hall στο Μαρούσι και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, ενώ η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τη νομιμοποίηση του The Malls Athens ανοίγει τον δρόμο για την εισφορά και αυτού του εμπορικού κέντρου στην Lamda Malls.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider