ICI ΑΕΕΑΠ: Βλέπει ανάκαμψη του real estate και σχεδιάζει νέες επενδύσεις το 2019 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ICI ΑΕΕΑΠ: Βλέπει ανάκαμψη του real estate και σχεδιάζει νέες επενδύσεις το 2019 
Tο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ξεπέρασε σε αξία τα 100 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά, καταγράφοντας αύξηση 55% από τον Δεκέμβριο του 2016 και 81% από το Δεκέμβριο του 2015.

Ξεκάθαρη είναι πλέον η αλλαγή τάσης στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων, σύμφωνα με τα στελέχη της Intercontinental International (ΙCI) ΑΕΕΑΠ. Η εταιρεία έχοντας κλείσει μια χρονιά-ρεκόρ για την λειτουργική της κερδοφορία και έχοντας επενδύσει σχεδόν το σύνολο των διαθεσίμων της, ετοιμάζεται να λάβει ομολογιακά δάνεια ύψους 19 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις, κυρίως σε γραφεία και μεγάλα εμπορικά ακίνητα αλλά και σε καταστήματα και αποθήκες.

«Οι προσδοκίες μας για επανεκκίνηση της αγοράς έχουν αρχίσει και γίνονται πραγματικότητα. Το 2018 η αγορά εμπορικών ακίνητων και των γραφείων άρχισε να αναθερμαίνεται και βλέπουμε και μια αύξηση στα οικιστικά ακίνητα», εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της ICI ΑΕΕΑΠ, Μάριος Αποστολίνας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδόν κάθε ακίνητο με ποιοτικά χαρακτηριστικά που βγαίνει στην αγορά προσελκύει ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές, και σίγουρα δεν μένει πολύ καιρό απούλητο. Η αγορά, πάντως, παραμένει ρηχή, καθώς το προϊόν δεν είναι αρκετό ενώ οι επενδυτές αυξάνονται συνεχώς. «Έρχονται funds και family offices και αγοράζουν σχεδόν τα πάντα, ενώ ενεργοποιούνται και οι Έλληνες επενδυτές. Πέρσι οι ΑΕΕΑΠ επένδυσαν περί τα 500 εκατ. ευρώ, σχεδόν τα διπλάσια από το 2017», σημείωσε ο κ. Αποστολίνας προσθέτοντας ότι αν υπήρχαν περισσότερα ακίνητα στην αγορά θα είχαμε και περισσότερες συμφωνίες.

Χρονιά – ρεκόρ για τη λειτουργική κερδοφορία

Μιλώντας για την πορεία της εταιρείας ο κ. Αποστολίνας σημείωσε πως το 2018 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τη λειτουργική κερδοφορία, η οποία έφτασε τα 10,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ξεπέρασαν τα 9 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ξεπέρασε σε αξία τα 100 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά, καταγράφοντας αύξηση 55% από τον Δεκέμβριο του 2016 και 81% από τον Δεκέμβριο του 2015. Η καθαρή εσωτερική αξία ανά μετοχή στα τέλη του 2018 ήταν στα 6,97 ευρώ με το discount σε σχέση με τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής να κινείται αυτή την περίοδο στο περίπου 5%.

Μιλώντας για την μέχρι τώρα πορεία της εταιρείας ο κ. Αποστολίνας σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις, κάτω από την εκτιμώμενη αξία των ακινήτων. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης καταφέραμε να νικάμε την αγορά. Αγοράζαμε δηλαδή κάτω από την εκτιμειθήσα αξία», σημείωσε. Πέρσι η εταιρεία πούλησε κάποια μη βασικά ακίνητα -κυρίως διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του 29% με 35%.

Για το 2019 ο CEO της ICI ΑΕΕΑΠ, δήλωσε ότι στόχος είναι η διατήρηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της εταιρείας με βασικό στόχο νέες επενδύσεις κυρίως σε γραφεία. Ένας ακόμη στόχος της εταιρείας είναι τα μεγάλα εμπορικά ακίνητα σε κεντρικούς οδικούς άξονες που στεγάζουν καλούς μισθωτές, όπως αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, σουπερμάρκετ ή καταστήματα Do It Yourself.

Για την χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων οι μέτοχοι της ICI ΑΕΕΑΠ εξουσιοδότησαν την διοίκηση της εταιρείας να προχωρήσουν σε ομολογιακό δάνεια 18 εκατ. ευρώ με τη Eurobank και 1,1 εκατ. ευρώ με την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος. Τέλος, εγκρίθηκε και η διανομή μερίσματος ύψους 0,36 ανά μετοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider