Energean: «Πράσινο φως» της Κομισιόν σε κρατική ενίσχυση ύψους 100 εκατ. για τον Πρίνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Energean: «Πράσινο φως» της Κομισιόν σε κρατική ενίσχυση ύψους 100 εκατ. για τον Πρίνο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο ελληνικά μέτρα, τα οποία αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικά 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της Energean Oil and Gas Α.Ε. στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού.

Δύο ελληνικά μέτρα, τα οποία αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικά 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των δραστηριοτήτων της Energean Oil and Gas στην εκμετάλλευση της παραχώρησης του Πρίνου, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, τα μέτρα εγκρίθηκαν βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς ως παραχωρησιούχος του μοναδικού πεδίου εξόρυξης πετρελαίου στην Ελλάδα, η Energean παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την πώληση αργού πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει ότι έχει υποστεί σοβαρές ζημίες λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου κατόπιν της έξαρσης του κορονοϊού. Επί του παρόντος η Energean αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά. Κατά συνέπεια, τα μέτρα ενίσχυσης αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτών των αναγκών ρευστότητας.

Με βάση την ανακοίνωση, η στήριξη θα λάβει τη μορφή δημόσιας εγγύησης για εμπορικό δάνειο ύψους περίπου 90,5 εκατ. ευρώ που θα συνάψει η Energean, καθώςκαι δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος.

«Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα μέτρα συνάδουν με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η στήριξη i) θα χορηγηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ii) θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της Energean σε επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης κατά τους επόμενους 12 μήνες και iii) θα έχουν μέγιστη διάρκεια 8 ετών (σύμφωνα με τη διάταξη του προσωρινού πλαισίου που επιτρέπει την προσαρμογή της κανονικής διάρκειας των 6 μηνών εάν υπάρχει κατάλληλη αποζημίωση)», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ως συνέπεια, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα είναι αναγκαία, κατάλληλα και αναλογικά για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, ενέκρινε τα μέτρα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider