ΔΕΗ: Από τα πρόθυρα της κατάρρευσης στην ... αναγέννηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Από τα πρόθυρα της κατάρρευσης στην ... αναγέννηση
Με «πράσινο προφίλ» και έντονα κοινωνικό προσανατολισμό ανανεώνει τη στρατηγική της η ΔΕΗ.

Η προσπάθεια αναγέννησής της ΔΕΗ ξεκίνησε πριν 14 μήνες και θα συνεχιστεί ώστε να γίνει πρότυπο σύγχρονης εταιρείας. Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας το νέο «πράσινο» προφίλ της ΔΕΗ, το οποίο αποτυπώνεται πλήρως στο καινούργιο σήμα της επιχείρησης, πρόκειται για «μια εταιρεία με σπουδαία ιστορία αλλά και ένα συναρπαστικό μέλλον». Όπως σημείωσε η επιχείρηση μετατρέπεται σε μια σύγχρονη εταιρεία διεθνούς εμβέλειας, αν και όπως είπε «το ταξίδι της ΔΕΗ έχει ακόμη πολύ δρόμο».

Πάντως, ήδη τα οικονομικά της αποτελέσματα δίνουν μια θετική εικόνα στις ξένες αγορές. Το α΄ εξάμηνο 2020 το επαναλαμβανόμενο EBITDA έφτασε 457,3 εκατ. ευρώ από 9,3 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2019, δηλαδή μια αύξηση κατά € 448 εκατ. Και είναι η συγκεκριμένη απόδοση που καταδεικνύει ότι η επιχείρηση θα υπερβεί τον στόχο που έχει θέσει για το σύνολο του έτους με την λειτουργική κερδοφορία να διαμορφώνεται στην περιοχή των € 850 – 900 εκατ.. Άλλωστε, όπως ανέφερε χθες ο κ. Στάσσης, το πρώτο εξάμηνο του 2019 είχε ζημίες 318,4 εκατ. ευρω και το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020 είχε προ φόρων κέρδη 51,2 εκατ ευρώ. Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2019 η μετοχή της είχε απαξιωθεί και σήμερα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ενώ η κεφαλοποίησή της έχει ξεπεράσει το ένα δισεκ. ευρω, με πολλούς επενδυτές να τοποθετούνται στη μετοχή της εταιρείας.

Το νέο σήμα της ΔΕΗ παραπέμπει στη στροφή της στα έξυπνα δίκτυα, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη σταδιακή απομάκρυνσή της από τα ορυκτά καύσιμα και κυρίως από τον λιγνίτη. Το παλιό λογότυπο με τον κύκλο που περικλείει το όνομα ΔΕΗ με τον κόκκινο κεραυνό θα πάψει να χρησιμοποιείται ώστε να μη θυμίζει το «μαύρο» παρελθόν του κάρβουνου, το οποίο αν και βοήθησε στον εξηλεκτρισμό της χώρας πλέον αποτελεί βαρίδι για την επιχείρηση.

Όπως έχει πολλάκις δηλώσει ο κ. Στάσσης, η ΔΕΗ θα κυριαρχήσει τις ΑΠΕ, στοχεύοντας σε ένα χαρτοφυλάκιο μεγαλύτερου του 1 GW έως το 2023. Άλλωστε η εταιρεία έχει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ (σε διάφορα στάδια) άνω των 6 GW. Στόχος της επιχείρησης είναι από 2 % μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ το 2019 να κατέχει έως και το 20% σε μια τετραετία. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τη γερμανική RWE για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στην Δυτική Μακεδονία, ούτε ότι συζητά με μεγάλους παίκτες της διεθνούς ενεργειακής σκηνής για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Παράλληλα προχωρά με την ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητας σε όλες τις δραστηριότητές της. Επίσης, η ΔΕΗ βάζει πλέον τον πελάτη στο επίκεντρο με νέα προϊόντα και ανταγωνιστικά τιμολόγια όπως και με την είσοδό της στην ηλεκτροκίνηση. «Προχωράμε στην εγκατάσταση 1.000 σταθμών φόρτισης άμεσα και 10.000 μεσοπρόθεσμα. Τα νέα οχήματα της επιχείρησης θα είναι μόνο ηλεκτροκίνητα», τόνισε. Δεν είναι τυχαίο ότι τo μότο της νέας καμπάνιας της ΔΕΗ είναι το «Η ΔΕΗ υποδέχεται το μέλλον».

Η χθεσινή αποκάλυψη του νέου σήματος προμηνύει επίσης τις αλλαγές που έρχονται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του έτους. Ήδη, στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, επί της οδού Χαλκοκονδύλη, στο Κέντρο της Αθήνας, έχει αφαιρεθεί από την πρόσοψη το παλιό γνωστό λογότυπο.

Ανακοίνωση μέτρων ανακούφισης

Ο κ. Στάσσης παρουσίασε μάλιστα και επιπλέον μέτρα ανακούφισης για τους πελάτες που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται λόγω της πανδημίας. «Από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου προσφέρουμε δωρεάν πάγιο για όλους. Επιπλέον έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες. Έκπτωση 8% σε οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις με καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες. Διπλασιάζεται επίσης η έκπτωση όσων λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό e- bill», σημείωσε ο ίδιος.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι η τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πελατών θα γίνεται πλέον δωρεάν στο 800.900.1000 ενώ από σήμερα 24 καταστήματα σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έως τις 8 το βράδυ την ίδια στιγμή που σε 74 καταστήματα η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει με ραντεβού χωρίς αναμονή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider