Φυσικό αέριο και πυρηνικά αγωνίζονται μέχρι... τελικής πτώσεως

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο και πυρηνικά αγωνίζονται μέχρι... τελικής πτώσεως
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή πρόκειται να οριστικοποιηθούν φέτος.

Οι βιομηχανίες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας έχουν επιταχύνει τις πιέσεις σε μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσουν αλλαγές έστω και την τελευταία στιγμή στους ευρωπαϊκούς κανόνες που ορίζουν ποιες επενδύσεις είναι βιώσιμες, φοβούμενες ότι ο αποκλεισμός από την «πράσινη» λίστα θα μπορούσε να τους στερήσει χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή πρόκειται να οριστικοποιηθούν φέτος και θεωρούνται ζωτικής σημασίας, καθώς η πυρηνική ενέργεια και οι περισσότερες μονάδες και αγωγοί φυσικού αερίου εξαιρέθηκαν από έναν προσωρινό κατάλογο που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Θέτοντας ως προϋπόθεση χρηματοδότησης στους παρόχους χρηματοοικονομικών προϊόντων την παροχή βοήθειας σε επενδύσεις που πληρούν τα κριτήρια του κλίματος από τα τέλη του 2021, οι νέοι κανόνες πράσινης χρηματοδότησης της ΕΕ έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να διοχετεύουν μετρητά σε έργα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους του μπλοκ.

Διαβάστε επίσης:

Κατά τους τέσσερις μήνες που ακολούθησαν από τη δημοσίευση των κανόνων, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας πραγματοποίησαν 52 συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ, σύμφωνα με τα αρχεία ς της ΕΕ που αναλύθηκαν από την Reclaim Finance και κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά στο Reuters. Μάλιστα από τις αρχές του 2018, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 310 συναντήσεις με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της πυρηνικής βιομηχανίας έχουν εντείνει τις πιέσεις τους. Από τις 36 συναντήσεις που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία δυόμισι χρόνια, 10 έχουν πραγματοποιηθεί από τον Μάρτιο.

Οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν εκκλήσεις για χρήση των κανόνων για την εγγύηση των δαπανών από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ (888 δισεκατομμύρια δολάρια). Το ταμείο ανάκαμψης για τον COVID-19 εστιάζει σε πράσινα έργα. Τα χρήματα θα αρχίσουν να ρέουν το 2021, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στους κανόνες θα μπορούσε να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι μια νέα πλατφόρμα βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ ετοιμάζεται τον επόμενο μήνα.

Η Rebecca Vaughan, αναλυτής της InfluenceMap, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης των οποίων τα δεδομένα πίεσης χρησιμοποιούνται από επενδυτές, δήλωσε ότι η πλατφόρμα αυτή είναι πιθανώς η «τελευταία βολή» της βιομηχανίας φυσικού αερίου στην αλλαγή των κανόνων.

Τέσσερα βασικά λόμπι φυσικού αερίου και πυρηνικής έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στη βιώσιμη πλατφόρμα χρηματοδότησης, μαζί με περισσότερους από 500 άλλους αιτούντες.

Τα «βιώσιμα» πυρηνικά

«Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η μετάβαση αφορά στα σταδιακά μικρά βήματα, και είναι πολύ αργά για αυτό, δυστυχώς», δήλωσε η Helena Vines Fiestas, παγκόσμια επικεφαλής διαχείρισης και πολιτικής της BNP Paribas Asset Management και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Ομάδες πυρηνικής βιομηχανίας λένε ότι η ενέργεια αξίζει μια βιώσιμη ετικέτα, με βάση τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τους υφιστάμενους χώρους ασφαλούς διάθεσης αποβλήτων.

Φοβούνται ότι εάν το πυρηνικό δεν θεωρηθεί βιώσιμο, το κόστος κεφαλαίου για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα αυξηθεί , κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία σε μια βιομηχανία με εμβληματικά έργα, όπως ο αντιδραστήρας Hinkley Point C της Βρετανίας.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider