Συρρικνώνεται η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συρρικνώνεται η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου
Ένας συνδυασμός παραγόντων στέλνει τις τιμές του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφτηκε σε μια ολόκληρη γενιά.

Η άλλοτε ισχυρή βιομηχανία πετρελαίου συρρικνώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σε όλο τον κόσμο ως αποτέλεσμα της πρωτόγνωρης πανδημίας του COVID-19 και σειρά παραγόντων που ωθούν -μέχρι στιγμής-τις τιμές του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών.

Η πανδημία του κορονοϊού και ο περιορισμός των μετακινήσεων και των αεροπορικών ταξιδιών αλλά και η επιβράδυνση της βιομηχανικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση της ζήτησης με τις πετρελαϊκές εταιρείες να αποτελούν τους μεγάλους χαμένους.

Από την Αλγερία μέχρι το Δυτικό Τέξας, οι επιχειρήσεις του κλάδου προχωρούν σε περικοπές στους προϋπολογισμούς τους, τα διυλιστήρια φρενάρουν την παραγωγή βενζίνης, ντίζελ και καυσίμων για αεριωθούμενα ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης αγωγών διαμηνύουν στους παραγωγούς ότι μπορούν να μεταφέρουν αργό πετρέλαιο μόνο εάν υπάρχει αγοραστής πρόθυμος να πάρει το καύσιμο επειδή οι δεξαμενές αποθήκευσης γεμίζουν γρήγορα.

Όπως έχει προβλέψει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, η ζήτηση μπορεί να συρρικνωθεί κατά 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο πόλεμος τιμών Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή. Στόχος του είναι να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς και να δώσουν μεταξύ άλλων μια απάντηση στις ΗΠΑ οι οποίες αύξησαν την παραγωγή και τις εξαγωγές τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση Τραμ προσπαθεί να πείσει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να μειώσουν την παραγωγή για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου. Ωστόσο, η κατάρρευση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης του ιού επισκίασε τελικά οτιδήποτε μπορεί να κάνει η Σαουδική Αραβία ή η Ρωσία για μείωση των εξαγωγών εξαγωγές.

Η διεθνής τιμή του «μαύρου χρυσού» κυμαίνεται γύρω στα 20 δολάρια το βαρέλι - τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει να δει μια ολόκληρη γενιά - και οι περιφερειακές τιμές στο Δυτικό Τέξας και τη Βόρεια Ντακότα μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, σε περίπου 10 δολάρια το βαρέλι. Αυτό είναι περίπου το ένα τέταρτο της τιμής που συνήθως χρειάζονται οι φορείς εκμετάλλευσης σχιστόλιθου για να καλύψουν το κόστος εξόρυξης. Εάν οι τιμές αυτές παραμείνουν, ένα μεγάλο κύμα πτώχευσης είναι αναπόφευκτο μέχρι το τέλος του έτους, επισημαίνουν οι διεθνείς αναλυτές.

Συνολικά, οι παγκόσμιες επενδύσεις για έρευνα και παραγωγή αναμένεται να μειωθούν το 2020 κατά 100 δισ. δολ. ή κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Rystad Energy. Αυτή η εξέλιξη επιβαρύνει περαιτέρω μια βιομηχανία που έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπές στους προϋπολογισμούς της τα τελευταία χρόνια. Τα 446 δισ. δολάρια που αναμένεται να επενδύσει ο κλάδος είναι λίγο παραπάνω από τα μισά που δαπανήθηκαν για έρευνα και παραγωγή το 2014 (880 εκατ. δολάρια).

Μικροί και μεγάλοι δέχονται πλήγμα

Οι τιμές των μετοχών μεγάλων εταιρειών όπως η Exxon Mobil, η ConocoPhillips και η Chevron έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση τους τελευταίους μήνες, ενώ τα αποθέματα μικρότερων επιχειρήσεων με λιγότερο υγιείς ισολογισμούς έχουν συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο.

Η κρίση αυτή μπορεί να είναι μόνο αρχή. Την περασμένη εβδομάδα οι εξέδρες στις ΗΠΑ ήταν 728, μειωμένες κατά 44 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Baker Hughes. Στο Τέξας, το μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό κράτος, 368 δίκτυα λειτουργούσαν την Παρασκευή, έναντι 491 πριν από ένα χρόνο.

Η Occidental, η Chevron, η Pioneer Natural Resources, η Parsley και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες κάνουν δραστικές περικοπές στην Περμανική Λκάνη του Τέξας και του Νέου Μεξικού, δηλαδή σε περιοχές οι οποίες αποτελούν το επίκεντρο της παραγωγή από σχιστόλιθο.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη σε άλλα μέρη του κόσμου. Με περισσότερο πετρέλαιο από ό, τι μπορούν να πουλήσουν, μεγάλες χώρες παραγωγής όπως η Νιγηρία, η Βραζιλία, ο Ισημερινός, η Αγκόλα και ο Καναδάς έχουν στη διάθεσή τους λίγες μόνο εβδομάδες αποθήκευσης .

Η αλγερινή κρατική εταιρεία πετρελαίου Sonatrach σχεδιάζει να μειώσει κατά το ήμισυ τις δαπάνες της σε 7 δισ. δολάρια. Η Petrobras της Βραζιλίας περικόπτει τις δαπάνες της κατά περισσότερο από 25% και οι εταίροι της Royal Dutch Shell, η Exxon Mobil και η Equinor της Νορβηγίας προχωρούν επίσης σε περικοπές. Μεγάλες παγκόσμιες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Shell, η γαλλική Total και η ιταλική Εni υπολογίζουν κατά μέσο όρο μείωση κατά 20% στις παγκόσμιες δραστηριότητές τους.

Ακόμα και η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία - οι οποίες συντέλεσαν στην κατάρρευση των τιμών με τις πρόσφατες κινήσεις τους για αύξηση και όχι για περικοπή παραγωγής - είναι ευάλωτες στο σοκ της ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία. Μπορεί να υπάρχουν λιγότεροι αγοραστές για το επιπλέον πετρέλαιο που παράγουν αυτές οι χώρες.

«Μπορούν να υποβαθμίσουν τις τιμές των ΗΠΑ, αλλά τα διυλιστήρια πιθανότατα δεν θέλουν άλλο πετρέλαιο», δήλωσε ο Paul Sankey, διευθύνων σύμβουλος της Mizuho Securities. «Εάν δεν υπάρχει αγορά, δεν υπάρχει αγορά», επισημαίνει.

Το φαινόμενο αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες χώρες που παράγουν πετρέλαιο και οι οποίες χρηματοδοτούν τα κοινωνικά προγράμματα με έσοδα από πετρέλαιο. Το μεξικάνικο ακατέργαστο Maya πωλείται ήδη στις αμερικανικές αγορές για λιγότερο από 10 δολάρια το βαρέλι, τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 20 ετών.

Και παρά τις περικοπές στην αμερικανική βιομηχανία, η παραγωγή θα μειωθεί σταδιακά από τα σημερινά 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ίσως κατά μερικά εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τους επόμενους μήνες.

Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας λένε ότι τα περιθώρια κέρδους για έναν μικρό αριθμό παλαιών κοιτασμάτων είναι ανύπαρκτα και έχουν μετατραπεί σε απώλειες με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τα πάγια έξοδα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν έχει νόημα να παράγεται πετρέλαιο, και αυτές οι πετρελαιοπηγές θα πρέπει να σταματήσουν εντελώς να αναπτύσσουν δραστηριότητα.

«Η ικανότητα του κλάδου να διατηρεί την παραγωγή βαρελιών υψηλότερου κόστους θα δοκιμαστεί σοβαρά», δήλωσε ο Fraser McKay, αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie.

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για εκατοντάδες μικρές αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε λίγα μόνο κοιτάσματα. Η δραστηριότητά τους ήταν εξαιρετικά επικερδής όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν 100 δολάρια το βαρέλι ή περισσότερο. Αυτές οι εταιρείες είναι η ραχοκοκαλιά των κοινοτήτων σε κράτη όπως η Οκλαχόμα, το Τέξας, η Λουιζιάνα και η Μοντάνα.

Με πληροφορίες από το The New York Times

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider