Οι πετρελαϊκές κάνουν «παιχνίδι» με τις ΑΠΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πετρελαϊκές κάνουν «παιχνίδι» με τις ΑΠΕ
Στις ΑΠΕ στρέφονται μεγάλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις.

Στις ΑΠΕ στρέφονται μεγάλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα, μια στρατηγική η οποία πριν από λίγα χρόνια θα ήταν μάλλον αδιανόητη.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα στροφής στην πράσινη στρατηγική αποτελεί η ισπανική Repsol, η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα (έρευνες για υδρογονάνθρακες στα Ιωάννινα).

Ο ισπανικός «κολοσσός» δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει θέσει ως στόχο να έχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050.

Η εταιρεία δήλωσε ότι προχωρά σε αλλαγές στον τρόπο που ασκεί τις πετρελαϊκές της δραστηριότητες και πλέον ακόμη και στο upstream εστιάζει όχι τόσο στον όγκο αλλά στη δημιουργία αξίας ενώ σχεδιάζει να ενσωματώσει την ανανεώσιμη ενέργεια στις διαδικασίες διύλισης. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύει να διευρύνει και το εναλλακτικό ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο προκειμένου να οδηγηθεί σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να θέσουμε πιο φιλόδοξους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Repsol, Josu Jon Imaz. «Θεωρούμε ότι αυτό ενισχύει το έργο μας που είναι βιώσιμο, ελκυστικό και κερδοφόρο για όλους τους ενδιαφερόμενους».

Επιπλέον, η Repsol σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή βιοκαυσίμων και χημικών προϊόντων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και δήλωσε ότι θα επενδύσει σε εναλλακτικές πρωτοβουλίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δέσμευσης άνθρακα. Η εταιρεία υπογράμμισε ότι έχει ως στόχο «να γίνει ένας κορυφαίος διεθνής φορέας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Όπως ανέφερε, το 70% της μείωσης των εκπομπών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω των υφιστάμενων τεχνολογιών και για το υπόλοιπο μέρος θα επενδύσει σε τεχνολογίες όπως η δέσμευση άνθρακα.

Για το σκοπό αυτό θα απαιτηθούν κεφάλαια 4,8 δισ. ευρώ,καθώς ανατιμά ορισμένα από τα στοιχεία ενεργητικού που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σύμφωνα με ένα σενάριο συμβατό με τη συμφωνία του Παρισιού. Η επιχείρηση εκτιμά ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την ταμειακή ροή ή την αμοιβή των μετόχων της εταιρείας.

Για να συνεχίσει την πορεία της, η εταιρεία περιέγραψε ορισμένους ενδιάμεσους στόχους που αποσκοπούσαν στη μείωση της έντασης των εκπομπών της και είπε επίσης ότι θα συνδέσει τουλάχιστον το 40% των μακροπρόθεσμα μεταβλητών αμοιβών των διευθυντικών στελεχών και των στελεχών της στην πρόοδο των εκπομπών άνθρακα.

Παρά το γεγονός ότι και άλλες μεγάλες πετρελαϊκές (Royal Dutch Shell, BP) έχουν ανακοινώσει πρωτοβουλίες «απναθρακοποίησης», η Repsol είναι η πρώτη πετρελαϊκή εταιρεία που δεσμεύεται να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider