«Αέρας αισιοδοξίας» για το μέλλον της ΔΕΗ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αέρας αισιοδοξίας» για το μέλλον της ΔΕΗ
Αέρας αισιοδοξίας πνέει στην κυβέρνηση με αφορμή την έκθεση του ορκωτού λογιστή για την ΔΕΗ σύμφωνα με την οποία δεν εκφράζονται πλέον αμφιβολίες σχετικά με την δυνατότητα της επιχείρησης να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

Αέρας αισιοδοξίας πνέει στην κυβέρνηση με αφορμή την έκθεση του ορκωτού λογιστή για την ΔΕΗ σύμφωνα με την οποία δεν εκφράζονται πλέον αμφιβολίες σχετικά με την δυνατότητα της επιχείρησης να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

Με φόντο την «βαριά σκιά» της προηγούμενης έκθεσης της Ernst & Young (Απρίλιος 2019), όπου ετίθετο ζήτημα βιωσιμότητας της εταιρείας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και στον απόηχο των ιδιαίτερα αρνητικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, τα αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο που δημοσιεύθηκαν το απόγευμα της Τρίτης καθώς και η νέα έκθεση τείνουν να ανατρέψουν τις ιδιαίτερα αρνητικές εκτιμήσεις για το μέλλον της επιχείρησης.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ (με τις καθαρές ζημιές να έχουν μειωθεί από τα 533 εκατ. ευρώ στα 274,8 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2019) και η σημείωση του ορκωτού λογιστή αποτελούν όπως φαίνεται ένα «φως στο τούνελ» για την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς πλέον υπάρχει διάχυτη η αισιοδοξία ότι μειώνονται οι πιθανότητες να αποτελέσει η ΔΕΗ συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία.

Τι λέει η έκθεση της EY

Η άρση της αβεβαιότητας πιστοποιείται από τον ορκωτό ελεγκτή, καθώς, όχι μόνο αίρεται η προηγούμενη επισήμανσή του, αλλά πλέον επικυρώνει την έκθεση της Διοίκησης, χωρίς αστερίσκους.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι:

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Διοίκηση, αξιολογώντας τις εκτιμώμενες ταμειακές ροές έως την 31.12.2020 και όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για το ορατό μέλλον, εκτιμά ότι ο Όμιλος και η Μητρική Εταιρεία έχουν διασφαλίσει τη διατήρησή τους ως συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Ειδικότερα, οι ενοποιημένες και ατομικές τους οικονομικές καταστάσεις καταρτίστηκαν βάσει της αρχής της συνεχιζόμενης δραστηριότητας .

Συνεπώς, η Διοίκηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βάση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας είναι η ορθή αφού έλαβε υπόψη έναν ευρύ κύκλο παραγόντων και ότι έχει αρθεί η ουσιώδης αβεβαιότητα που υφίστατο την 31.12.2018».

Χατζηδάκης: Αποφύγαμε την χρεωκοπία

«Από τις 7 Ιουλίου και μετά εργαστήκαμε για να αποφύγει η ΔΕΗ την χρεωκοπία. Η έκθεση του ορκωτού λογιστή αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε. Συνεχίζεται η προσπάθεια για την εξυγίανση του ενεργειακού πυλώνα της χώρας μας που λέγεται ΔΕΗ. Αποφεύχθηκε μια πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη. Αν δεν έβγαινε θετική η έκθεση από αύριο θα μπορούσε να σταματήσει να διαπραγματεύεται η μετοχή της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο. Επί ΣΥΡΙΖΑ η μετοχή πήγε στο 1,2 ευρώ από 7 ευρώ. Σήμερα έχει τριπλασιαστεί», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στο μέλλον της επιχείρησης, ο υπουργός επεσήμανε ότι «έχουμε στόχο να γυρίσει σε θετικό έδαφος πολύ σύντομα αλλά οι συσσωρευμένες ζημιές είναι στην πλάτη της ΔΕΗ. Ξεκινήσαμε θετικά. Μέσα σε δύο μήνες φύγαμε από το φάσμα της χρεωκοπίας».

Πώς θα ενισχυθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ

Προκειμένου να είναι σε θέση η εταιρεία να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και προμηθευτές, έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν καλύψει το ταμειακό έλλειμμα των 900 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα η εταιρεία προσβλέπει σε:

Εξασφάλιση άντλησης δανειακών κεφαλαίων μακροπρόθεσμης διάρκειας συνολικού ύψους 238,1 εκατ. ευρώ

  • Αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση των εκπτώσεων συνέπειας και προπληρωμής και εισαγωγή «ρήτρας CO2» στα τιμολόγια των πελατών Χαμηλής Τάσης. Από τις ως άνω τιμολογιακές προσαρμογές αναμένεται ενίσχυση της κερδοφορίας α) κατά 120 εκατ. μέχρι το τέλος της χρήσης 2019, και β) κατά 532 εκατ. για το 2020.
  • Είσπραξη εντός του πρώτου τριμήνου 2020 από το Ελληνικό Δημόσιο της προπληρωμής της αξίας κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας των φορέων του για το έτος 2020.
  • Πρόσθετα έσοδα από την αναγνώριση υποανάκτησης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) παρελθόντων ετών ύψους € 200 εκατ. περίπου τα οποία θα εγγραφούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό και θα εκταμιευτούν όχι αργότερα από τον Ιανουάριο του 2019.

Παράλληλα, έχει ανατεθεί σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς η εξεύρεση επενδυτών για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της επιχείρησης, που αναμένεται, εφόσον υλοποιηθεί, να συμβάλει στη βελτίωση των χρηματοροών της.

Ακόμη, η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην διερεύνηση δυνατότητας έκδοσης διεθνούς ομολόγου, διαδικασία την οποία είχε ήδη ξεκινήσει από το 2018, αλλά είχε αναστείλει λόγω επιδείνωσης των οικονομικών της μεγεθών και έλλειψης μηχανισμού μετακύλισης της ραγδαίας αύξησης των τιμών CO2 στα τιμολόγια πελατών Χαμηλής Τάσης.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τη διοίκηση της επιχείρησης επεξεργάζονται το νέο business plan της ΔΕΗ καθώς και τις διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα συζητηθούν και κατά τις επαφές που θα έχει την Τετάρτη ο υπουργός με τους Θεσμούς.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξειδικευθούν οι όροι της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ με βάση τις εισηγήσεις των χρηματοοικονομικών συμβούλων της επιχείρησης, η κατάργηση των ΝΟΜΕ (με ταχείες διαδικασίες), ο τρόπος λειτουργίας της ΔΕΗ ως ΔΕΚΟ (αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο η σχετική ρύθμιση), το άνοιγμα της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά ηλεκτρισμού και η απολιγνιτοποίηση.

Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ, θα αποτυπωθεί στο νέο ΕΣΕΚ ενώ δεν έχει ακόμη καθοριστεί η τύχη της υπό κατασκευή μονάδας «Πτολεμαΐδα 5».

«Θα είμαστε σε συνεχή επαφή με την κοινωνία στη δυτική Μακεδονία ώστε ό,τι γίνει να γίνει υπεύθυνα, με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν οι διεθνείς δεσμεύσεις και οι οικονομικές και κοινωνικές παράμετροι προκειμένου να ληφθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για μια δίκαιη μετάβαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider