ΔΕΠΑ: Tο νέο χρονοδιάγραμμα και τα ποσοστά της πώλησης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΠΑ: Tο νέο χρονοδιάγραμμα και τα ποσοστά της πώλησης
Το βασικό σενάριο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι να διατεθεί προς πώληση το 66% της ΔΕΠΑ Υποδομών και το 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο για την πώληση της ΔΕΠΑ, το οποίο αναμένεται να έχει καταρτιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες ώστε τον Οκτώβριο να κατατεθεί στη Βουλή.

Με την τροπολογία καταργείται ουσιαστικά το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο προέβλεπε διαχωρισμό της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών με πρόβλεψη το Δημόσιο να διατηρήσει την πλειοψηφία του ελέγχου των δικτύων διανομής και των μεγάλων έργων μέσω της ΔΕΠΑ Υποδομών ενώ θα πωλούσε το 50,01% του ποσοστού του στη ΔΕΠΑ Εμπορίας (στην οποία θα ανήκαν η Εταιρεία Προμήθειας Αερίου Αττικής, η χονδρική εμπορία και οι διεθνείς συμβάσεις προμήθειας).

Σύμφωνα με πηγή της αγοράς το βασικό σενάριο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι να διατεθεί προς πώληση το 66% της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και ποσοστό της ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ) και το 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας (λιανική και χονδρεμπορική), ενώ κάτω από την ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να «κρεμαστούν» με κάποιο τρόπο, ο οποίος ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, τα διεθνή project.

Όπως αναφέρει πηγή της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, εκτός «παιχνιδιού» βγαίνει αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο πώλησης μέσω Χρηματιστηρίου ενώ βασικός στόχος είναι η πώληση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2020. «Αυτή η λύση είναι σαφώς πολύ πιο ελκυστική και λιγότερο περίπλοκη από την προηγούμενη καθώς αναμένεται να προσελκύσει αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων», επισημαίνει σχετικά.

Σημειώνεται ότι από την εγχώρια αγορά ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ είχαν δείξει στο παρελθόν τα ΕΛΠΕ, ο όμιλος Κοπελούζου και η Motor Oil.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider