Με το Δημόσιο «μπροστά» πάει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το Δημόσιο «μπροστά» πάει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ
Με νέα δεδομένα «ενεργοποιείται» η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ το insider.gr. 

Με νέα δεδομένα «ενεργοποιείται» η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ όπως είχε γράψει πριν από έναν μήνα σε σχετικό ρεπορτάζ το insider.gr.

H αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων αποτελεί όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση βασική προτεραιότητα και εντάσσεται στην ίδια λίστα με το Ελληνικό και την ΔΕΠΑ, για τα οποία οι διαδικασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το Δημόσιο, το οποίο διαθέτει ποσοστό 35,48% θα είναι η μόνη πλευρά που θα πουλήσει ενώ η πλευρά Λάτση (Paneuropean) δεν έχει σκοπό να διαθέσει μετοχές. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται το απευκταίο σενάριο της προηγούμενης κυβέρνησης για διάθεση μετοχών του Δημοσίου μέσω χρηματιστηρίου, κάτι το οποίο ωστόσο θεωρείται από πολλούς ως πιο «εύκολη» λύση για να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

Όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς μιλώντας την Τετάρτη στο insider.gr, «η Paneuropean, η οποία κατέχει το 45,47% δεν δείχνει διατεθειμένη να πουλήσει. Αντίθετα, θα μπορούσε να αγοράσει άλλο ένα 5% και να βρει στρατηγικό εταίρο. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο ποιος θα έδειχνε ενδιαφέρον να αγοράσει μετοχές του δημοσίου και μάλιστα χωρίς το management; ».

Η επιχείρηση κατέγραψε κέρδη 130 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο και η δανειακή της μόχλευση βρίσκεται στα επίπεδα του 36%. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, «πρόκειται για επιχείρηση η οποία δεν επιδοτείται από το δημόσιο, δίνει κανονικά κάθε χρόνο μερίσματα ενώ αν διατεθούν μετοχές με τη χρηματιστηριακή αξία και όχι με την εμπορική αυτό θα σήμαινε ότι αυτές θα πεταχτούν σε ένα "βαρέλι χωρίς πάτο"».

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η πλευρά Λάτση έχει κάνει ήδη συμφωνία με αμερικανικό fund, το οποίο θα αποτελέσει μέτοχο μειοψηφίας.

Σήμερα στο Χρηματιστήριο η μετοχή των ΕΛΠΕ δέχτηκε σημαντικές πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες άνω του 4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider