ΔΕΗ: Δεν είμαστε στο χείλος του γκρεμού – Η επιχείρηση είναι εύρωστη 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Δεν είμαστε στο χείλος του γκρεμού – Η επιχείρηση είναι εύρωστη 
Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις όπως ότι η ΔEΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Εξηγήσεις για τα οικονομικά της δίνει με ανακοίνωση της η ΔΕΗ μετά από το σφυροκόπημα που δέχθηκε σήμερα η μετοχή της, συμπαρασύροντας προς τα κάτω το γενικό δείκτη.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες 17,32% κατά τη σημερινή συνεδρίαση μετά από τις πληροφορίες που διέρρευσαν για τα οικονομικά της αλλά και για την κατάσταση της ρευστότητας της.

«Τα αποτελέσματα του 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔEΗ», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της προσθέτοντας ότι «δεν έχουν βάση στοιχεία και εκτιμήσεις όπως ότι η ΔEΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα».

«Σε κάθε περίπτωση εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔEΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα. Η επιχείρηση είναι εύρωστη, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων 790 εκατ. ευρώ το 2019, και μετασχηματίζεται γοργά και σχεδιασμένα για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειδικότερα η ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο σχετικά με την οικονομική κατάσταση της ανακοινώνονται τα εξής:

1. Τα αποτελέσματα του 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔEΗ.

2. Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις όπως ότι η ΔEΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα. Σε ότι αφορά στο θέμα της ρευστότητας η Διοίκηση το διαχειρίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά. Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της σημαντικά.

3. Για τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ και άλλους φορείς, για τις οποίες η ΔΕΗΔΕΗ έχει ήδη κάνει πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της αρχής της συντηρητικότητας (prudence) που ακολουθεί αυστηρά στη σύνταξη των οικονομικών της καταστάσεων αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξία. Ωστόσο η επιδίωξη εξωδικαστικών συμβιβασμών είναι μια δόκιμη πρακτική την οποία επιδιώκουμε.

4. Σε ότι αφορά στις ενέργειες του πλάνου της McKinsey, εξελίσσονται ικανοποιητικά, πράγμα για το οποίο η Διοίκηση θα ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα τους μετόχους στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου.

5. Σε κάθε περίπτωση εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔEΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα. Η επιχείρηση είναι εύρωστη, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων 790 εκατ. ευρώ το 2019, και μετασχηματίζεται γοργά και σχεδιασμένα για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της.

ΥΠΕΝ: Η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔΕΗ συνεχίζεται

Την δική του εκδοχή για το μέλλον της ΔΕΗ και το δανεισμό της επιχείρησης δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνοντας ότι δανεισμός της επιχείρησης περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ και ότι οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12%.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει ότι:

«Η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔΕΗ συνεχίζεται, από τη ΝΔ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στόχος της είναι να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει, άπαξ και εφόσον εκλεγεί.

Είναι οι ίδιοι που κατά την περίοδο της δικής τους διακυβέρνησης 2010-2014 εκτόξευσαν τόσο τις τιμές του ρεύματος κατά 60% όσο και τον δανεισμό της ΔΕΗ στα 5 δισ. ευρώ. Λογική συνέπεια των αυξήσεων σε μια περίοδο μεγάλης υποχώρησης των εισοδημάτων και βαθιάς κρίσης της οικονομίας, ήταν η αδυναμία ενός σημαντικού μεριδίου των πελατών της ΔΕΗ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Η πρόθεση ήταν σαφής. Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η πώληση του 17% της εταιρείας και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο τεμαχισμού και πώλησης της ΔΕΗ ακυρώθηκε, ο δανεισμός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε με την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Απαιτεί τουλάχιστον θράσος εκείνοι που ευθύνονται για τις σημερινές δυσκολίες της εταιρείας να εμφανίζονται τώρα ως κατήγοροι, αξιοποιώντας τις επιπτώσεις υπαρκτών συγκυριακών παραγόντων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως η χαμηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η ΔΕΗ εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την προσαρμογή της στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του 2019. Οι επιθέσεις της ΝΔ έχουν ως αποκλειστικό στόχο την αναβίωση των σχεδίων τεμαχισμού και πλήρους ιδιωτικοποίησης της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider