Καθηγητής Θ. Τσακίρης: Ο «Γλαύκος» δεν συνδέεται άμεσα με τη δραστηριότητα στην Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθηγητής Θ. Τσακίρης: Ο «Γλαύκος» δεν συνδέεται άμεσα με τη δραστηριότητα στην Ελλάδα
Για την πρόσφατη ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος στο στόχο «Γλαύκος» αλλά και για τη σύνδεσή του με τις προοπτικές των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα μιλάει στο insider.gr, o Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης.

Για την πρόσφατη ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος στο στόχο «Γλαύκος» από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum, στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για τη σύνδεσή του με τις προοπτικές των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα μιλάει στο insider.gr, o Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, καθηγητής Γεωπολιτικής & Ενεργειακής Πολιτικής στη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Κληθείς να σχολιάσει αν το νέο κοίτασμα αλλάζει τα δεδομένα και για την Ελλάδα και αν θα μπορούσε αυτό να αναβαθμίσει και τις προοπτικές της χώρας, ο Δρ. Τσακίρης σημειώνει ότι «δεν εκτιμώ ότι υπάρχει άμεση διασύνδεση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα». Ο Δρ. Τσακίρης, ο οποίος στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τα ελληνικά υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και με τους πρώην υπουργούς Γιάννη Μανιάτη, Χρήστο Φώλια και Κωστή Χατζηδάκη εκτιμά ότι η Ελλάδα παρουσιάζει μια δυστοκία στον συγκεκριμένο κλάδο. «Δυστυχώς η Ελλάδα σε αυτό το θέμα διαθέτει μια δύσκαμπτη διοικητική μηχανή και δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε τέτοιες επενδύσεις. Από την άλλη, ο τρόπος που λειτουργεί η Κύπρος στην προώθηση τέτοιων επενδύσεων είναι αποτελεσματικός. Για αυτό και εκεί τα πράγματα προχωρούν. Ακόμη και σε περιπτώσεις υποθαλάσσιων ερευνών και γεωτρήσεων η Ελλάδα παρουσιάζει δυστοκία. Και αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό», υπογραμμίζει ο Δρ. Τσακίρης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, η εκτιμώμενη ποσότητα φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο στόχο του οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ ανέρχεται σε 5-8 τρις κυβικά μέτρα και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία τρία χρόνια.

Όπως είναι αναμενόμενο μια τέτοια ανακάλυψη δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες για τις εξαγωγές αερίου, για την οικονομία της χώρας, τις γεωπολιτικές ισορροπίες αλλά και την εξέλιξη μεγάλων project τα οποία τείνουν να ενθαρρυνθούν όταν ανακαλύπτονται πρόσθετες ποσότητες οι οποίες δικαιολογούν τις επενδύσεις σε έργα υποδομών.

«Θα χρειαστεί να γίνει μια επιβεβαιωτική γεώτρηση για αυτό το δυνητικό κοίτασμα προκειμένου να διαμορφωθεί μια καλύτερη εικόνα για το πραγματικό του μέγεθος. Το πιθανότερο είναι η ποσότητα αερίου να βρίσκεται κοντά στα 5 τρις κυβικά μέτρα. Λόγω του μεγέθους του φαίνεται να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο», εκτιμά ο Δρ. Τσακίρης.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η αξιοποίηση του νέου κοιτάσματος δεν θα πρέπει να συνδεθεί με την πολιτική που θα ακολουθηθεί για την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» (στο τεμάχιο 12) .«Το κοίτασμα "Αφροδίτη" είναι πολύ πιο ώριμο και μπορεί να ξεκινήσει παραγωγή σε 3-4 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2022-2023, οπότε θα μπορούμε να έχουμε και τα πρώτα έσοδα. Ο "Γλαύκος" ανακαλύφθηκε μόλις τώρα και όπως είναι φυσικό, η παραγωγή δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από το 2024-2025. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, με την κυπριακή συνεισφορά και δεδομένων των έργων που έχουν δρομολογηθεί, όπως είναι ο East Med, το αέριο από το νέο κοίτασμα θα μπορέσει μαζί με το αέριο από τη β’ φάση παραγωγής στο Λεβιάθαν (Ισραήλ) να αποτελέσει τμήμα του όγκου των αποθεμάτων το οποίο θα ανακαλυφθεί επιπρόσθετα στην ΑΟΖ προκειμένου να υπάρξουν επαρκείς ποσότητες για να κατασκευαστεί το τερματικό στην Κύπρο. Όπως είναι γνωστό για να δικαιολογηθεί ένα τέτοιο έργο απαιτούνται ποσότητες ύψους 10 τρις. κυβικών ποδιών», υπογραμμίζει σχετικά ο Δρ. Τσακίρης.

Λίγα λόγια για τον Δρ. Θεόδωρο Τσακίρη

O Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης είναι Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής & Ενεργειακής Πολιτικής στη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Έχει υπηρετήσει ως μέλος του ΔΣ της κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου (ΕΥΚ) και του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΓΣΚΔ) θέσεις από τις οποίες και παραιτήθηκε.

Παράλληλα, είναι επικεφαλής του Προγράμματος Γεωπολιτικής της Ενέργειας του ΕΛΙΑΜΕΠ ενώ διατέλεσε Εταίρος του Προγράμματος Νότιας Ευρώπης του LSE Ideas στο London School of Economics. Στην Ελλάδα, έχει συνεργαστεί με το γραφείο του πρώην υπουργού Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη ως ειδικός επιστημονικός Σύμβουλος σε θέματα διεθνών αγωγών πετρελαίου & φυσικού αερίου, ενώ επί υπουργίας Χρήστου Φώλια και Κωστή Χατζηδάκη υπηρέτησε ως υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Ειδικής Γραμματείας Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης. Με την ιδιότητά του αυτή συμμετείχε σε δεκάδες υπουργικές και διυπουργικές αποστολές στο εξωτερικό ενώ εκπροσώπησε το Γραφείο του Υπουργού Ενέργειας και στο Δ.Σ. του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Από το 2002 και μετά ο Δρ. Τσακίρης έχει εργαστεί με την ιδιότητα του Επιστημονικού Συνεργάτη σε θέματα Ευρωπαϊκής Άμυνας & Ασφάλειας, Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής, Μετα-Σοβιετικών Σπουδών και Ενεργειακής Ασφάλειας στο Υπουργείο Εξωτερικών κατά την Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. (2003), στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ) του ΥΠΕΞ (2005-2007, 2009-2010), στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (Ι.Α.Α.) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης (2004-2007), και στην Επιτροπή Άμυνας & Εξωτερικών της Βουλής (2004-2007). Ο Δρ. Τσακίρης είναι μέλος του International Association of Energy Economists, Hellenic Association of Energy Economists και του Society of Petroleum Engineers (Cyprus Branch).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider