Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία και είναι η πιστώτρια τράπεζα της ΕΒΖ και θα περιέχει προτάσεις για την αναδιάρθρωση του δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει ακόμα και σε «κούρεμα» του δανείου στο 50%, εφόσον της κατατεθεί πειστικό επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές της ΕΒΖ ανήκουν κατά 82% στη Bad Bank ΑΤΕ, ενώ το δάνειο έχει περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα από τα 30 εκατ. ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η εταιρία προ μηνών τα 18 εκατ. ευρώ αξιοποιήθηκαν στην εξυπηρέτηση του δάνειου της επιχείρησης και τα υπόλοιπα διατέθηκαν στην πληρωμή των αγροτών, εργαζομένων και των προμηθευτών. Τα χρέη της ΕΒΖ προς τους τευτλοπαραγωγούς ανέρχονται σήμερα σε 8 εκατ. ευρώ.