Στις θερινές εκπτώσεις «ελπίζει» η αγορά

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις θερινές εκπτώσεις «ελπίζει» η αγορά
Οι έμποροι ελπίζουν σε καλύτερη εικόνα στα ταμεία τους από τη Δευτέρα ενώ «υπόσχονται» ότι από την πρώτη κιόλας μέρα θα προχωρήσουν σε μεγάλες εκπτώσεις.

Έπειτα από δύο μήνες λειτουργίας και με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η αγορά «ποντάρει» πλέον στις θερινές εκπτώσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου.

Περιγράφοντας την εικόνα στα εμπορικά καταστήματα της πρωτεύουσας από τον πρώτο μήνα μετά την επαναλειτουργία τους ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης είχε κάνει λόγο για πτώση τζίρου που έφτανε το 50% σε σχέση με πέρσι ενώ ακόμη πιο δύσκολη ήταν η κατάσταση για τα καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΣΑ μάλιστα, σε ποσοστό 79,1%, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είτε δεν άνοιξαν καθόλου είτε πραγματοποίησαν σχεδόν μηδενικό τζίρο κατά τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο εμπορικός κόσμος ζητούσε μετά το άνοιγμα των καταστημάτων μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας παράλληλα τον άμεσο κίνδυνο για λουκέτα στην αγορά. Η παράταση στη μείωση των ενοικίων κατά 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση δεν περιλάμβανε τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με την ΕΣΕΕ να κάνει λόγο για δυσάρεστη έκπληξη.

«Εφόσον η παράταση αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή αυτή η εξαίρεση του ελληνικού εμπορίου από μία ρύθμιση – ανάσα σε μία περίοδο κατά την οποία ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων έχει υποστεί κατακρήμνιση» τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ο οποίος «για λόγους ίσης μεταχείρισης του ελληνικού εμπορίου και προστασίας των χιλιάδων θέσεων εργασίας» κάλεσε την κυβέρνηση να «επανεξετάσει άμεσα την απόφαση της, εντάσσοντας και τις εμπορικές επιχειρήσεις στο εν λόγω μέτρο».

Μεγάλες εκπτώσεις υπόσχονται οι έμποροι

Πλέον οι έμποροι ελπίζουν σε καλύτερη εικόνα στα ταμεία τους από τη Δευτέρα ενώ «υπόσχονται» ότι από την πρώτη κιόλας μέρα θα προχωρήσουν σε μεγάλες εκπτώσεις.

Άλλωστε όπως σημειώνουν, το εμπόρευμα που έχει μείνει στα ράφια τους από την περίοδο του lockdown δεν έχει πουληθεί στο σύνολό του, οπότε οι θερινές εκπτώσεις θα είναι μία ευκαιρία ώστε να διαθέσουν τα προϊόντα τους και οι καταναλωτές από την πλευρά τους να ψωνίσουν σε καλύτερες τιμές.

Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη πάντως, τα σημάδια που δείχνει η αγορά αλλά και η διάθεση των Ελλήνων να ψωνίσουν δεν είναι ενθαρρυντικά ενόψει των θερινών εκπτώσεων. «Ποντάρουν» ωστόσο ότι οι χαμηλότερες τιμές θα αποτελέσουν ένα κίνητρο ώστε να κινηθεί η αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου ενώ τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά και την Κυριακή 19 Ιουλίου, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider