Χαμηλότερο τζίρο στις εκπτώσεις κατέγραψε μία στις δύο επιχειρήσεις

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαμηλότερο τζίρο στις εκπτώσεις κατέγραψε μία στις δύο επιχειρήσεις
Μειώθηκαν ωστόσο οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με αρνητικό πρόσημο σε σύγκριση με τα περσινά αποτελέσματα.

Σε «επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα» παραμένουν οι τζίροι των καταστημάτων όπως δείχνει έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, με αφορμή την ολοκλήρωση της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, στις 29 Φεβρουαρίου.

Όπως επισημαίνεται ωστόσο, υπάρχει το θετικό στοιχείο της μείωσης των επιχειρήσεων που λειτουργούν με αρνητικό πρόσημο σε σύγκριση με τα περσινά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, το 45, 9% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι κατέγραψε χειρότερο τζίρο σε σχέση με πέρσι. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 (σε σύγκριση με το 2018) ήταν 63,5%.

Καλύτερο τζίρο δήλωσε το 27,3%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν 11,0% ενώ, ίδιο τζίρο δήλωσε το 25,1% (24,1% το 2019).

Αναλυτικά, το 25,1% των επιχειρήσεων κατέγραψε τον ίδιο τζίρο, το 21,9% είχε καλύτερο τζίρο κατά 10% ενώ χειρότερο τζίρο είχε το 20,2%. Στον αντίποδα καλύτερο τζίρο πάνω από 21% είχε το 2,7% των επιχειρήσεων ενώ χειρότερο τζίρο κάτω από 21% είχε το 8,2%.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Όπως επισημαίνει ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών, για άλλη μία φορά σε συντριπτικό ποσοστό οι έμποροι της πρωτεύουσας εκδήλωσαν την απαίτησή τους για την κατάργηση του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που συνδυάζεται και με την άποψη των καταναλωτών, που επιβεβαιώνουν ότι η κατάργηση του θεσμού θα επιφέρει χαμηλότερες τιμές στην αγορά.

Επίσης, όπως τονίζουν, καταγράφεται η ανάγκη για άμεση θεσμοθέτηση μέτρων που θα ρυθμίζουν το πρόβλημα που προκύπτει από τις πορείες και τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, «είναι φανερή η βελτίωση της αστυνόμευσης, τα αποτελέσματα δεν είναι ανάλογα της προσπάθειας που καταβάλλει η ΕΛ.ΑΣ και χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών που αφορούν την οργανωμένη μικροεγκληματικότητα στο δημόσιο χώρο, η δράση της οποίας επιφέρει καίριο πλήγμα στην αγορά και στον τουρισμό της Αθήνας».

«Οι συνεχιζόμενοι χαμηλοί τζίροι στην αγορά εκπέμπουν σήμα επικινδυνότητας»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενοι χαμηλοί τζίροι στην αγορά εκπέμπουν σήμα επικινδυνότητας και επισκιάζουν την όποια αισιοδοξία θα μπορούσε να προέλθει από τη μείωση της πορείας του αριθμού των επιχειρήσεων που κινούνται με πτωτικούς τζίρους.

Ο Εμπορικός κόσμος απαιτεί την κατάργηση παρωχημένων θεσμών και στρεβλώσεων που δεν επιτρέπουν στην αγορά να αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα επιδιώκει την οριστική λύση για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, με λήψη μέτρων για κατάληψη δημόσιου χώρου ανάλογη του όγκου των κινητοποιήσεων καθώς και το ξερίζωμα της μικροεγκληματικότητας από την Αθήνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποχρεώνουν τον Ε.Σ.Α να κινηθεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και να ζητήσει να ληφθούν αποφάσεις που θα προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα και σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από την πολιτεία, θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα φέρουν όλα τα μέρη προ των ευθυνών τους, γιατί δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος για χάσιμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider