Αυτόνομα κινούμενα Tesla σε υπόγειες διαδρομές στο Λας Βέγκας (pics & video)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτόνομα κινούμενα Tesla σε υπόγειες διαδρομές στο Λας Βέγκας (pics & video)
Ο Έλον Μασκ και η εταιρεία Boring υπόσχεται να μειώσει δραστικά το χρόνο μετακινήσεων με το loop, δηλαδή με αυτόνομα κινούμενα οχήματα εντός υπόγειων κυλίνδρων.

Εδώ και πολλά χρόνια ο αεικίνητος, πολυπράγμων και πλέον ζάπλουτος ιδιοκτήτης και CEO της Tesla, o Έλον Μασκ, είχε οραματιστεί μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο μετακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων. Ονόμασε το όραμά του hyperloop και υποσχέθηκε ότι αυτόνομα κινούμενες κάψουλες, θα μπορούσαν να ταξιδέψουν εντός ενός υπέργειου ή υπόγειου κυλίνδρου, σε συνθήκες κενού αέρος.

Το hyperloop που έγινε loop

Οι ταχύτητες των αυτόνομα κινούμενων οχημάτων στο hyperloop θα μπορούν να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 600 χλμ./ώρα, λόγω της ανυπαρξίας τριβής και αεροδυναμικής αντίστασης, προσφέροντας ταχύτητες ανάλογες των αεροσκαφών, με ακόμα όμως μικρότερο χρόνο συνολικού ταξιδιού και φυσικά πολύ μικρότερο κόστος και επιβάρυνση του περιβάλλοντος, λόγω της ηλεκτρικής τους πρόωσης.

insider

Εντωμεταξύ, διατηρώντας ζωντανό το όραμα του hyperloop, που πλέον δεν είναι μόνο δικό του αλλά και μιας κοινοπραξίας με βασικό μέτοχο της Virgin του Ρίτσαρντ Μπράνσον, δημιούργησε ένα πολύ πιο άμεσα εφικτό σχέδιο, αυτό του loop.

To loop είναι ένας νέος τρόπος οδικών μεταφορών, που βασίζεται σε αυτοκίνητα αλλά θα είναι συμβατό και ως μελλοντικό hyperloop. Πρόκειται για μια κυλινδρική υπόγεια κατασκευή μικρού πλάτους, μόλις 3,7 μέτρων, στην οποία θα κινείται το αυτοκίνητο αυτόνομα, δηλαδή χωρίς οδηγό. Οι σταθμοί της διαδρομής θα είναι υπέργειοι και το αυτοκίνητο θα εισέρχεται στη διαδρομή επίσης αυτόματα, μέσω ενός συστήματος ανελκυστήρων. To video στο τέλος του κειμένου, είναι αποκαλυπτικό.

insider

Ανάλογα με την απόσταση και το είδος της διαδρομής (αστική ή υπεραστική) ο χρόνος μετακίνησης μέσω του loop μπορεί να μειωθεί από 10 έως 15 φορές, σε σχέση με αυτόν ενός αυτοκινήτου που πραγματοποιεί την ίδια διαδρομή υπέργεια.

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Η εταιρεία Boring του Έλον Μασκ κέρδισε μάλιστα και το πρώτο της συμβόλαιο κατασκευής ενός μικρού loop, στο συνεδριακό κέντρο του Λας Βέγκας, αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου. Το πρώτο loop θα συνδέει τα διάφορα κτήρια του συνεδριακού κέντρου, σε χρόνο περίπου ενός λεπτού και 30 δλ., αντί των 5 λεπτών για την ίδια διαδρομή με συμβατικό αυτοκίνητο.

insider

Το μικρό σε μήκος έργο των 3 περίπου χιλιομέτρων θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2021, δηλαδή σε λίγους μήνες από σήμερα. Ωστόσο ο Μασκ δεν παραμένει σε αυτό, καθώς έχει ήδη υποβάλλει σχέδια προς έγκριση για την επέκταση του loop σχεδόν σε όλο το μήκος του Λας Βέγκας, τη σύνδεση της πόλης με το διεθνές αεροδρόμιο Μακάραν και, στο απώτερο μέλλον, με την πόλη του Λος Άντζελες.

Εντός του loop τα αυτόνομα κινούμενα Tesla που θα χρησιμοποιηθούν σε πρώτη φάση θα είναι τα 3 και X, τα οποία θα μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 240 χλμ./ώρα, κάτι που φυσικά απαγορεύεται ρητά στους δημόσιους δρόμους... επιφανείας.

Αν το πιλοτικό έργο του loop στο συνεδριακό κέντρο του Λας Βέγκας αποδειχτεί τόσο επαναστατικό όσο αφήνουν να εννοηθεί οι προδιαγραφές του, τότε πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε μητροπόλεις όλου του κόσμου και Έλον Μασκ δεν θα είναι πλέον «ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο», αλλά αυτός από τον οποίο θα ζητάει δανεικά ο Μπιλ Γκέιτς.

Διαβάστε επίσης

Το 2023 έρχεται το φτηνό Tesla (pics & vid)

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider