Ευγενές: Το λάδι που δείχνει πώς θα βγούμε από την κρίση

Μοιράσου το
Ευγενές: Το λάδι που δείχνει πώς θα βγούμε από την κρίση

Το 2011 η κρίση είχε αρχίσει να δείχνει για τα καλά τα δόντια της και οι ελληνικές εταιρείες αναζητούσαν τρόπους να διατηρήσουν τους τζίρους και την κερδοφορία τους. Ταυτόχρονα, πολιτικοί και επιχειρηματίες έψαχναν ήδη τη «συνταγή της επόμενης ημέρας» προσπαθώντας να διδαχθούν από τα παραδείγματα άλλων χωρών που είχαν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση.

Το «πάντρεμα» των δύο αυτών αναζητήσεων σε ένα νεαρό, ανήσυχο μυαλό δημιούργησαν την εταιρεία «Ευγενές» τρόφιμα και Ελαιόλαδα.

«Αφορμή στάθηκε ένα μικρό οικογενειακό κτήμα με ελιές στην περιοχή του Κρανιδίου Αργολίδας άλλα και ένα βιβλίο που διάβαζα εκείνη την εποχή, και αφορούσε το πώς βρήκαν αναπτυξιακή διέξοδο χώρες που έχουν περάσει από προγράμματα διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μεταξύ των διεξόδων ήταν φυσικά και η αγροτική παραγωγή» εξηγεί στο insider.gr o ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Βασίλης Ξυπολυτάς.

Η ιδέα έγινε πράξη και άμεσα βρήκε μεγάλη επιχειρηματική ανταπόκριση. Παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα «Ευγενές» είναι στην πραγματικότητα Delicatessen, έχουν καταγράψει μεγάλη επιτυχία ως μαζικό προϊόν των σουπερ μάρκετ.

Το Ευγενές σήμερα έχει 3 προϊόντα Ελαιολάδου και διατίθεται σε περισσότερα από 1000 καταστήματα σουπερ μάρκετ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ τώρα επεκτείνεται και σε άλλα προϊόντα της Ελληνικής γης.

Όπως αναφέρει ο κ. Ξυπολυτάς, το μυστικό της επιτυχίας είναι ξεκάθαρο: Έχει τιμή χαμηλότερη από την πλειοψηφία των εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων ενώ ταυτόχρονα κρατά τα σκήπτρα των εκλεκτικών, ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου ενώ παράλληλα διατίθεται σε μια εξαιρετικά ποιοτική και πολυτελή συσκευασία. Κατά αυτό το τρόπο, μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική καταναλωτική κρίση αλλά και να τοποθετείται στο «ποιοτικό κομμάτι» της μαζικής αγοράς ελαιόλαδου της Ελλάδας.

Δεν είναι μόνο ένα καταναλωτικό προϊόν..

Πέρα όμως από την επιχειρηματική του επιτυχία, το Ευγενές μπορεί να αποτελέσει πρώτης τάξεως παράδειγμα προς μίμηση για τον επιχειρηματικό δρόμο που μπορεί να ακολουθήσουν οι ελληνικές εταιρείες στην εποχή της κρίσης. Όπως εξηγεί ο κ. Ξυπολυτάς, το «Ευγενές» εκπροσωπεί μια άλλη Ελλάδα.. Αυτή της δημιουργίας, της πρωτοτυπίας και της ποιότητας. Δηλαδή την Ελλάδα της Ευγένειας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Ευγενές έχει ένα συγκεκριμένο κώδικα τιμής, που αναγράφεται στο πίσω μέρος κάθε μπουκαλιού. Σε αυτόν, μεταξύ άλλων αναγράφονται ότι τυποποιείται με τις εκλεκτότερες ποικιλίες ελαιολάδου, ότι είναι αμιγώς Ελληνικό προϊόν και διατίθεται μόνο σε καταστήματα Ελληνικών συμφερόντων και ότι στοχεύει σε υψηλής ποιότητας συσκευασία αλλά και στο χαμηλότερο βιώσιμο κέρδος.

Ενδιαφέρον επίσης είναι το γεγονός ότι σε κάθε φιάλη υπάρχουν στοίχοι από ποιήματα του Κωστή Παλαμά, του Καβάφη και άλλων μεγάλων ποιητών της χώρας μας.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατό ποιότητα, για την παραγωγή του κάθε έτος γίνεται αυστηρή επιλογή, με βάση τον ηθικό και ποιοτικό κώδικα της εταιρίας, μεταξύ δεκάδων Ελλήνων μικροκαλλιεργητών του Κρανιδίου, Αργολίδας και της Περιοχή της Λακωνίας. Περιοχών ξακουστών για το ελαιόλαδό τους, αφού ειδικεύονται στη παραγωγή ελαιολάδου εδώ και 4000 χρόνια, ενώ το ελαιόλαδο τους είναι χαρακτηρισμένα ως Π.Ο.Π

Επιπλέον, το Ευγενές έχει σχεδιαστεί με μεράκι και αγάπη, μετά από χρόνια σπουδών στο χώρο του Μάρκετινγκ, από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της εταιρίας, ο οποίος και στοχεύει στο χαμηλότερο βιώσιμο κέρδος. Γι’ αυτό και η τιμολόγηση είναι στο ήμισυ αντίστοιχων προϊόντων στην Ελληνική αγορά ενώ παράλληλα είναι ανταγωνιστικό τιμολογιακά σε μεσαίας ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευγενές είναι αμιγώς Ελληνικό προϊόν. Το σύνολο της αλυσίδας παραγωγής (τυποποίηση, ετικέτα, φιάλη κτλ.) αλλά και η διάθεση του τελικού προϊόντος (παντοπωλεία, σουπερ μάρκετ), γίνεται μόνο σε εταιρίες Ελληνικών συμφερόντων.

Έτσι, όπως εξηγεί ο κ. Ξυπολυτάς, «στηρίζοντας την Ελληνική αγορά, αυξάνουμε την απασχόληση στην Ελλάδα, αντί στη Ιταλία ή αλλού, με ευεργετικά αποτελέσματα για την κατανάλωση (ΑΕΠ), για τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου, καθώς επίσης για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Μειώνουμε τις εισαγωγές, οπότε αντίστοιχα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, περιορίζουμε τις δαπάνες επιδομάτων ανεργίας, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, ενώ έμμεσα βοηθάμε στη βελτίωση της αποταμίευσης - οπότε των υγιών επενδύσεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:29

ΕΕ: Προς συμφωνία για το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

08:28

Την Πέμπτη ανοίγει τις πύλες του το πρώτο κατάστημα Pepco στην Ελλάδα - Το πλάνο επέκτασης

08:24

Νότια Κορέα και ΗΠΑ εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους

08:23

«Καίει» τη χημική βιομηχανία το υψηλό ενεργειακό κόστος

08:20

Συνάντηση Γεωργιάδη με φορείς της αγοράς: Στο επίκεντρο η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων

08:12

Η Ευρώπη, ηγέτης στην παγκόσμια αγορά διαχείρισης αποβλήτων

07:58

ΤΑΙΠΕΔ – PPF: Προχωρά το πλάνο κατάρτισης σχεδίων αντιπυρικής προστασίας

07:55

Πετρέλαιο: Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η πολιτική που θα χαράξει ο ΟΠΕΚ+

07:50

ΟΣΕ - ΕΡΓΟΣΕ: Πώς θα γίνουν τα σιδηροδρομικά έργα, πώς θα συνεργαστούν οι δύο φορείς

07:49

Προβόπουλος: «Φοβάμαι ότι δεν έχουμε πάρει το δημοσιονομικό μάθημά μας από την κρίση του 2010»

07:46

Ρεύμα: Αμετάβλητη η λιανική τιμή τον Σεπτέμβριο παρά τις αυξημένες χρεώσεις των προμηθευτών

07:40

Προοδευτική: Εστιάζει σε ΑΠΕ, καινοτόμες τεχνολογίες, logistics με εταίρο ισχυρό Αμερικανικό fund

07:35

Ακίνητα: Ποια είναι τα ενοίκια για οικογενειακή κατοικία στην Αττική – Που υπάρχει διαθεσιμότητα με μίσθωμα έως 600 ευρώ/μήνα

07:30

Στο ίδιο «τραπέζι» Γερμανία με την ομάδα των 4 χωρών για το πλαφόν στο αέριο – Πώς προσέρχεται η Ελλάδα

07:25

Απόφαση του Αρείου Πάγου φέρνει τα πάνω κάτω και δίνει όπλα στους οφειλέτες να κρατήσουν τα σπίτια τους

07:19

Ποιος τυχερός δισεκατομμυριούχος θα αποκτήσει το superyacht WING 100

07:18

Πως θα πάρει η ελληνική γουνοποιία λεφτά από το ΕΣΠΑ

07:16

Όταν το Eurogroup σφυρά αδιάφορα για την κρίση

07:09

Είναι οι δεξιοί/ κεντροδεξιοί/ κεντρώοι πιο φιλόζωοι; - Τι ζήτησαν οι βουλευτές από τον Πρωθυπουργό

07:03

Μεταγραφές στον όμιλο Μπάκου - Καϋμενάκη - Στην Πειραιώς συννέφιασε και στην Αθήνα βρέχει - Δύσκολες εποχές για δανειολήπτες σε Ελβετικό

07:00

Προσωπικός γιατρός: Εγγεγραμμένοι το 65% των πολιτών άνω των 65 ετών – Τι γίνεται με τις άλλες ηλικιακές ομάδες

23:59

Μελόνι: Η ενεργειακή κρίση είναι ευρωπαϊκή υπόθεση κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί

23:45

Πόρους 4,9 δισ. ευρώ για την κατάρτιση, έχει στη «φαρέτρα» του το υπουργείο Εργασίας

23:32

Ρουμανία: Έφοδος των αρχών στα γραφεία σερβικής θυγατρικής της Gazprom

23:21

ΗΠΑ για συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει νέες συμφωνίες

23:10

Wall Street: Στις +800 μονάδες... σταμάτησε το ράλι του Dow Jones - Κέρδη άνω του 22% για την Twitter λόγω του Μασκ

22:57

Μπακογιάννης: «Η αντιπολίτευση να καταδικάσει τους προπηλακισμούς και τη βία στο Λόφο του Στρέφη»

22:42

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα καταφέρνει και προσελκύει μεγάλες επενδύσεις

22:30

Twitter: Επίσημα το νέο αίτημα του Μασκ για την εξαγορά των 44 δισ. δολαρίων

22:20

NATO: Στα χέρια του Στόλτενμπεργκ η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία