Πάνω από 60.000 επιχειρήσεις μετακόμισαν στη Βουλγαρία

Ελένη Μπότα
Μοιράσου το
Πάνω από 60.000 επιχειρήσεις μετακόμισαν στη Βουλγαρία

Δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις μεταναστεύουν στη Βουλγαρία προς αναζήτηση καλύτερου φορολογικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η «μόδα» ίδρυσης βουλγαρικών επιχειρήσεων από Έλληνες επιχειρηματίες γίνεται προκειμένου να αποφεύγουν τους υψηλούς συντελεστές φορολόγησης (29%), αλλά και τα υπέρογκα ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων της Βουλγαρίας το 2011 οι ελληνικές εταιρείες στη χώρα έφταναν συνολικά τις 2.199. Ωστόσο, εκ τότε αυξήθηκαν σημαντικά και μόνον το 2014 συστάθηκαν περίπου 2.500 νέες εταιρείες από Έλληνες επιχειρηματίες. Σήμερα περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων έχουν έδρα τη Βουλγαρία.

Τα νούμερα αυτά πάντως φαίνεται να αμφισβητεί ο Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γειώργιος Σταθάκης, ο οποίος σε ερώτηση στη Βουλή του υποιστήριξε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, σχετικά με το συνολικό αριθμό βουλγαρικών εταιριών στις οποίες συμμετέχει ελληνικό νομικό πρόσωπο προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός εταιρειών ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία ήταν 11.000ς, από τις οποίες οι 9.000 δεν εμφανίζουν ούτε έναν απασχολούμενο.
Επίσης, 6.000 από τις 11.000 έχουν μηδενική δραστηριότητα. Αυτά ήταν τα δεδομένα στο τέλος του 2014.

Για το 2015 υπήρξαν περίπου δύο χιλιάδες νέες εγγραφές-καταχωρήσεις επιχειρήσεων, οι οποίες στο σύνολό τους δεν εμφανίζουν απασχολούμενο, δεν προκάλεσαν τη δημιουργία ούτε μιας θέσης εργασίας στη Βουλγαρία και δεν περιλαμβάνουν μεταφορά παραγωγικής ή εμπορικής δραστηριότητας.

Η ευκολία σύστασης μιας ΕΠΕ στη Βουλγαρία είναι ένας ακόμη λόγος που η «βιομηχανία» ανθεί. Το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο επένδυσης για μια ΕΠΕ είναι 2 λέβα, ήτοι 1 ευρώ. Μια επίσκεψη σε συμβολαιογράφο στη Σόφια ή σε άλλη βουλγαρική πόλη και η καταβολή 1.500 ευρώ αρκούν για να αποκτήσει κάποιος μια βουλγαρική ΕΠΕ.

Σύμφωνα με ελληνικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Βουλγαρίας, μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που υπάρχουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να μετακομίσουν στην χώρα είναι:
• Ο φορολογικός συντελεστής στη Βουλγαρία είναι 10%, ο χαμηλότερος μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαικής Ένωσης.
• Η φορολογία των εταιρικών κερδών είναι 10%.
• Η πληρωμή μερισμάτων και η διανομή άλλων εισοδήματων φορολογείται με 5%.
• Υπάρχει εξαίρεση του ΦΠΑ 20% σε εισαγωγές προϊόντων ή σε εκπόνηση project αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ.
• Υπάρχουν μεγάλα ετήσια ποσοστά αποσβέσεων
• Από τη στιγμή που μπήκε η Βουλγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (κράτος μέλος της Ε.Ε), οι εταιρίες της δεν είναι offshore.
• Η Βουλγαρία έχει υπογράψει συμβάσεις περί αποφυγής διπλής φορολογίας με τις περισσότερες μη offshore χώρες.
• Τα τιμολόγια που εκδίδουν οι βουλγαρικές εταιρίες αναγνωρίζονται κανονικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας
• Χαμηλό εργατικό κόστος. Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 130 (εκατόν τριάντα) ευρώ μηνιαίως, τέσσερις φορές χαμηλότερος από ό,τι στην Ελλάδα.
• Υπάρχει αγγλόφωνο εργατικό δυναμικό με μέσο μηνιαίο μισθό 350€.
• Χαμηλός συντελεστής διαβίωσης. Η Βουλγαρία είναι η φθηνότερη χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τρόφιμα, ρουχισμό και ενοίκια.
• Μικρή χιλιομετρική απόσταση από την Ελλάδα. Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύει με την Ελλάδα.
• Στρατηγικά, η χώρα βρίσκεται σε σημαντικές εμπορικές οδούς και διαθέτει την απαραίτητη υποδομή.
• Επιτρέπεται η αγορά ακινήτου στο όνομα της εταιρίας σας με 100% ιδιοκτησία
• Η διεύθυνση διοίκησης της εταιρίας δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτει με την έδρα της.

Με τη χρήση βουλγαρικής εταιρίας, ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει τα εξής σημαντικά πλεονεκτήματα:

1) Μειώνει τον φόρο βάσει τεκμηρίων διαβίωσης ως φυσικό πρόσωπο στην Ελλάδα
2) Μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές από τα κέρδη της εταιρίας του
3) Αποφεύγει τη δαιδαλώδη ελληνική φορολογική νομοθεσία
4) Μειώνει το κόστος λογιστικής παρακολούθησης της εταιρίας
5) Αποκτά ένα διεθνές επιχειρηματικό προφίλ

8) Ενοικίαση ή αγορά ακινήτων (γραφεία, σπίτια, οικόπεδα κλπ.) στη Βουλγαρία, που θεωρείται μία από τις καλύτερες επενδύσεις real estate στην Ευρώπη σήμερα.

9) Αγροτικές δραστηριότητες, καλλιέργειες, δημιουργία φάρμας. Ιδανικές συνθήκες για συνταξιούχους, αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις.

Πάντως, πολλοί εκ των μεσαζόντων στη σύσταση βουλγαρικών εταιρειών αποκρύπτουν από τους πελάτες τους τους κανόνες που θέσπισε το Ελληνικό κράτος με το Ν.4172/2013 με τους οποίους αποκτά τη δυνατότητα να φορολογήσει αυτοβούλως τα μη διανεμηθέντα κέρδη αλλοδαπού νομικού προσώπου στο όνομα του κυρίου μετόχου του, Έλληνα φορολογουμένου, φυσικού προσώπου ή επιχείρησης. Αυτό γίνεται εφόσον ο Έλληνας φορολογούμενος συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα με ποσοστό άνω του 50% στην Ελεγχόμενη Αλλοδαπή Εταιρεία, βρίσκεται σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπάγεται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, (Βουλγαρία -Κύπρος) και άνω του 30% του καθαρού εισοδήματος προ φόρων της εταιρείας αντιστοιχεί σε τόκους, μερίσματα, δικαιώματα και εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider