Η δυνατότητα των επιχειρήσεων να δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό ενισχύει την εμπιστοσύνη που αισθάνονται για το μέλλον τους καταδεικνύει η τελευταία έκδοση της έρευνας για το μέλλον των επιχειρήσεων, μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Facebook, τον Ο.Ο.Σ.Α και την Παγκόσμια Τράπεζα. Η νέα έκδοση της έκθεσης Future of Business (Ιούλιος 2017) έχει σαν αντικείμενο της πώς τα διαδικτυακά εργαλεία που αξιοποιούν οι επιχειρήσεις παίζουν ρόλο στην ικανότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να διεξάγουν διεθνείς συναλλαγές και κατά συνέπεια να αναπτυχθούν.
Ειδικά για την Ελλάδα η μελέτη δείχνει ότι το 40% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό είναι ευχαριστημένοι από την τρέχουσα επιχειρηματική τους κατάσταση, ενώ μόνο το 26% των επιχειρήσεων που δεν δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές αναφέρουν το ίδιο. Η διαφορά αυτή μειώνεται όταν πρόκειται για τις μελλοντικές προοπτικές, αν και το 43% των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το διεθνές εμπόριο είναι αισιόδοξοι για τις μελλοντικές επιχειρηματικές τους προοπτικές. Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έχει επίσης αντίκτυπο και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Είναι ενδεικτικό ότι το 19% των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το διεθνές εμπόριο έναντι 9% των επιχειρήσεων που δεν δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό δήλωσαν ότι έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας τους τελευταίους 6 μήνες και σχεδιάζουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας τους επόμενους 6 μήνες .
Παράλληλα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό αισθάνονται κατά 6 εκατοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις επιχειρήσεις τους και έχουν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβεί σε νέες προσλήψεις τους τελευταίους έξι μήνες, απ’ ότι οι επιχειρήσεις που δεν δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Η ίδια μελέτη δείχνει ότι
για την εξαγωγή των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το εμπόριο αποτελεί τον πυρήνα των επιχειρηματικών μοντέλων και της επιτυχίας τους με δυο στις δέκα από τις επιχειρήσεις αυτές να σημειώνουν ότι περισσότερο από το 25% των εσόδων τους προέρχεται από το διεθνές εμπόριο.
Πάντως ένα ακόμα εύρημα της μελέτης είναι ότι οι διεθνείς πωλήσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα διαδικτυακά εργαλεία, όπως τα ηλεκτρονικά καταστήματα, τις online πληρωμές, τη συμμόρφωση στο διαδίκτυο, το customer care κλπ. Στην Ελλάδα το 39% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι περισσότερο από το 75% των διεθνών πωλήσεων εξαρτώνται από τα διαδικτυακά εργαλεία.
Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς φτάνει το 45%.
Όμως παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον στις διεθνείς αγορές χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ελκυστικό από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μόνο μία αυτών πραγματοποιεί διεθνείς συναλλαγές μόλις το 22%.
Η έρευνα Future of Business Survey ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2016 στο πλαίσιο της δέσμευσης του Facebook να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις ιδέες και τα ψηφιακά εργαλεία για την ανάπτυξή τους. Η τρέχουσα έκδοση εξετάζει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα διαδικτυακά εργαλεία στην ικανότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να διεξάγουν διεθνείς συναλλαγές και, κατά συνέπεια, να αναπτύσσονται. Η έρευνα περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικές με τις αντιλήψεις για την τρέχουσα και μελλοντική οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, τις προκλήσεις, τα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά και τη στρατηγική τους.
Σχεδόν 220.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε 42 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα και οι ερωτηθέντες προέρχονται από περισσότερες από 70 εκατομμύρια επιχειρήσεις με ενεργή σελίδα στο Facebook. Οι 42 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα αντιπροσωπεύουν οικονομίες που είναι υπεύθυνες για το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 73% του παγκόσμιου ΑΕΠ.