Βρέθηκε λύση για τη σωτηρία της ΕΝΚΛΩ

Πέτρος Κατσάκος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρέθηκε λύση για τη σωτηρία της ΕΝΚΛΩ

Η πολυπόθητη σωτηρία της ΕΝΚΛΩ φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά, καθώς πριν από λίγα εικοσιτετράωρα υποβλήθηκε και επισήμως η πρόταση εξαγοράς της από ελληνικών συμφερόντων fund με έδρα το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, προβλέπεται η συμμετοχή των πρώην εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ με ποσοστό 20%. Η ολοκλήρωση του σχεδίου επαναλειτουργίας της επιχείρησης περιλαμβάνει το άνοιγμα τριών εργοστασίων (δύο στη Ροδόπη και ένα στη Νάουσα) όπου θα απασχοληθούν αρχικά 400 εργαζόμενοι με κατώτατες μηνιαίες αποδοχές 751 ευρώ.

Το σχέδιο επαναλειτουργίας της ΕΝΚΛΩ που αποτέλεσε στοίχημα για κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και περιλαμβανόταν στο συνολικό σχέδιο επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, για έναν «περίεργο» λόγο έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στα υψηλά πολιτικά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι γεγονός πως την γαλάζια δυσφορία έχει προκαλέσει η διαρροή του ονόματος του επιχειρηματία που βρίσκεται πίσω από την εξαγορά των εργοστασίων της ΕΝΚΛΩ, καθώς το όνομα αυτού ήταν στενά συνδεδεμένο με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με τον οποίο διατηρούσε και διατηρεί φιλικούς δεσμούς και λογιζόταν ως πιστός υποστηρικτής του κόμματος της ΝΔ.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας, με την απόφασή του να δώσει λύση στο πρόβλημα της χρεοκοπημένης κλωστουφαντουργίας ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορείται από συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη πως με την κίνησή του αυτή βάζει πλάτη στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα.

Η περίπτωση του επιχειρηματία που αποφάσισε να επενδύσει στο εγχείρημα της ΕΝΚΛΩ, είναι μια από τις κινήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά και δημιουργούν την αίσθηση και την εικόνα, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη πως μια ομάδα «δυνατών παικτών» στρέφεται και κινείται φιλικά πλέον προς την παρούσα εξουσία. Η εικόνα αυτή όπως καταγράφεται στην αγορά, προκαλεί δυσφορία στο γαλάζιο στρατόπεδο μιας και αφενός αισθάνεται πως χάνει κάποιους παραδοσιακούς φίλους και αφετέρου γιατί τέτοιου είδους κινήσεις λειτουργούν αρνητικά στο πολιτικό αφήγημα της ΝΔ που θέλει τον παραγωγικό τομέα της χώρας σε πλήρη τέλμα.

Μπορεί η κίνηση της εξαγοράς της ΕΝΚΛΩ να μην έχει για τη Νέα Δημοκρατία τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος της επιχειρηματικής κινητικότητας του Ιβάν Σαββίδη, δεν παύει όμως να αποτελεί μια ακόμη περίπτωση επιχειρηματία που αποφασίζει να κάνει παιχνίδι με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου αφήνουν να εννοηθεί σύντομα ο Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα βρεθούν αντιμέτωποι και με νέες αντίστοιχες, ίσως και μεγαλύτερες δυσάρεστες εκπλήξεις, προϊδεάζοντας για κάποιες ακόμη επιχειρηματικές κινήσεις από πρόσωπα της αγοράς που μέχρι πρότινος βρίσκονταν ξεκάθαρα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για μεταστροφή σημαντικής μερίδας του επιχειρηματικού κόσμου απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς συνειδητοποιούν πως ο πολιτικός χρόνος που διαθέτει είναι μεγαλύτερος του αφηγήματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider