Παρά τις αντιδράσεις μερίδας επαγγελματιών να εξαιρεθούν από την υποχρέωση εγκατάστασης τερματικών για συναλλαγές με κάρτες, τα γνωστά POS, το σύνολο της αγοράς φαίνεται ότι προσαρμόζεται, όπως προκύπτει από τα τερματικά που είναι ήδη σε λειτουργία στην αγορά. Ήδη έχουν φτάσει στα 360 χιλιάδες από περίπου 300 χιλιάδες που ήταν στο τέλος του 2016, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα έχουν ξεπεράσει τις 400 χιλιάδες έως το τέλος του 2017.
Την ίδια ώρα αυξάνονται συνεχώς και οι συναλλαγές με κάρτες έχοντας ήδη φτάσει την χρονιά που πέρασε τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ σε αξία.
Από στοιχεία της Cardlink που παρουσιάστηκαν στο Digital Finance Forum, το οποίο διοργανώθηκε από την Ethos Media και τελούσε υπό την αιγίδα και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), το 23% των συναλλαγών που πραγματοποιείται μέσα από το δίκτυό της, γίνεται μέσα από τερματικά που εγκαταστάθηκαν μετά τον Ιούλιο του 2015. Μάλιστα η χρήση των χρεωστικών καρτών είναι αυτή που πρωταγωνιστεί. Επιπλέον σημαντικό στοιχείο των αλλαγών στις συναλλακτικές συνήθειες των Ελλήνων είναι ότι πλέον χρησιμοποιούν κάρτες ακόμα και για συναλλαγές πολύ μικρής αξίας. Η μέση αξία των συναλλαγών είναι πλέον στα 41 ευρώ από 48 ευρώ την χρονιά που πέρασε.
Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της Cardlink, οι συναλλαγές με κάρτα εμφανίζουν αύξηση σε όλους του κλάδους, με τον κλάδο των τροφίμων και της εστίασης να παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση που ξεπερνά το 200%. Συγκεκριμένα στον κλάδο των τροφίμων η αύξηση είναι στο 281% και στη μαζική εστίαση στο 210%, ενώ ακολουθούν η καφεστίαση με 149% και τα καταστήματα ειδών σπιτιού κατά 138%. Σε χαμηλότερα επίπεδα είναι η αύξηση σε κλάδους όπου και παλαιότερα οι καταναλωτές συνήθιζαν να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους όπως η ψυχαγωγία (129%), τα εστιατόρια (104%), ο κλάδος των υπηρεσιών (104%), οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ (104%), οι τηλεπικοινωνίες (99%), η ένδυση (68%) κτλ.