Τελευταία ενημέρωση 12:54
Λίγο μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, η ύψους 4 δισ. ευρώ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ καλύφθηκε πλήρως, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι ανάδοχοι αναμένεται να δώσουν νέο guidance τόσο για την τιμολόγηση, όσο και για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας, ενώ ζωηρό ενδιαφέρον εξέφρασαν μεγάλα ξένα ονόματα όπως οι BlackRock, Wellington και Schroeders Capital.
Tο βιβλίο προσφορών για την AMK άνοιξε στις 10:00 ώρα Ελλάδος, με δημόσια εγγραφή στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση εκτός Ελλάδας, σε θεσμικούς και λοιπούς επιλέξιμους επενδυτές. Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου, ενώ η ιστορική ΑΜΚ συνδέεται με το Στρατηγικό Σχέδιο της περιόδου 2026–2030 για τη χρηματοδότηση του πλάνου των 24 δισ. ευρώ.
Το ελληνικό Δημόσιο μπαίνει στην ΑΜΚ ώστε να διατηρήσει το ποσοστό του στο 33,4%, ενώ συμμετοχή έως 1,2 δισ. ευρώ έχει εκφράσει και η CVC Capital. Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων προς τους αναλυτές, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, χαρακτήρισε το πρώτο τρίμηνο ως ιδιαίτερα ισχυρό, με τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) να φτάνουν τα 0,7 δισ. ευρώ έναντι 0,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης, η ΑΜΚ θα γίνει μέσω έκδοσης μέχρι και 369.270.000 νέων κοινών, άυλων, μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών με ονομαστική αξία 2,48 εκάστη ευρώ, με μέγιστη τιμή διάθεσης 19,75 ευρώ ανά Νέα Μετοχή, ήτοι την τιμή κλεισίματος διαπραγμάτευσης της 15.05.2026. Τα αντληθέντα κεφάλαια προορίζονται για επενδύσεις στις βασικές γεωγραφικές αγορές της ΔΕΗ, για περαιτέρω διεθνή επέκταση, αλλά και για είσοδο σε στρατηγικούς τομείς ενέργειας και τεχνολογίας.
Όπως υπογραμμίζεται, ο τελικός αριθμός των Νέων Μετοχών θα ισούται με το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού ποσού που θα αντληθεί τελικώς μέσω της ΑΜΚ δια της Τιμής Διάθεσης και το τελικό ονομαστικό ποσό της ΑΜΚ θα ισούται με το γινόμενο του τελικού αριθμού των Νέων Μετοχών επί την ονομαστική τους αξία (ήτοι 2,48 ευρώ ανά Νέα Μετοχή).
Επιπλέον, αποφασίστηκε η διάθεση των Νέων Μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα σε ιδιώτες επενδυτές και ειδικούς επενδυτές, με δικαίωμα κατά προτεραιότητα κατανομής Νέων Μετοχών στους υφιστάμενους, κατά την έναρξη διαπραγμάτευσης των υφιστάμενων Μετοχών στην Euronext Athens στις 18.05.2026, σύμφωνα με το μετοχολόγιο της Εταιρείας, που τηρείται ηλεκτρονικά μέσω της Euronext Securities Athens Α.Ε.Μετόχους κατά ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας κατά την Ημερομηνία Καταγραφής, έτσι ώστε να δύνανται να διατηρήσουν έως και το ίδιο ποσοστό συμμετοχής μετά την ΑΜΚ, εφόσον συμμετάσχουν σχετικώς στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά (το «Δικαίωμα Κατά Προτεραιότητα Κατανομής») και ιδιωτικής τοποθέτησης εκτός Ελλάδας, και σε κάθε περίπτωση με την επιφύλαξη των υφιστάμενων εξαιρέσεων από τις ισχύουσες απαιτήσεις κατάρτισης ενημερωτικού δελτίου.
Πιο συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα για την Ελληνική Δημόσια Προσφορά και την Εισαγωγή είναι το ακόλουθο, ωστόσο εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες και ενδέχεται να μεταβληθεί. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει ενημέρωση του επενδυτικού κοινού με σχετική ανακοίνωση στο Η.Δ.Τ. της Euronext Athens και τον ιστότοπο της Εταιρείας.




