Την ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές, αλλά και τη διείσδυση σε νέες αγορές και κανάλια διανομής, προβλέπει το στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ που συμπληρώνει εφέτος 75 χρόνια επιχειρηματικής πορείας.
Παράλληλα προσβλέπει στη διαφύλαξη της σταθερά κερδοφόρας πορείας της, μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής και των λοιπών δαπανών, επενδύοντας πάντοτε στην ποιότητα των προϊόντων της.
Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ πριν από μερικές ώρες, «το 2025 οι προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις αναμένεται να είναι σημαντικές. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πληθωριστικών πιέσεων καθώς και πιθανής αστάθειας στο κόστος ενέργειας και ως εκ τούτου θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις στην κατανάλωση των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση στα χρηματοοικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων».
Δε βλέπει σοβαρές επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ
«Η επιβολή δασμών 20% που έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ για τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά τις εξαγωγές στη χώρα αυτή. Η εταιρεία έχει παρουσία με προϊόντα της στις ΗΠΑ αλλά δεν αναμένει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις από αυτήν την εμπορική της δραστηριότητα», τονίζεται χαρακτηριστικά στην οικονομική έκθεση.
Παράλληλα, σημειώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη η πολεμική σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Παλαιστίνη οι οποίες, πέραν του τεράστιου ανθρωπιστικού θέματος που δημιουργούν, διαμορφώνουν νέες δυσχερείς συνθήκες σε επίπεδο παγκόσμιας αγοράς, αλλά και ειδικότερα στην Ευρώπη. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις από τον περιορισμό της εμπορικής δραστηριότητας στις εν λόγω περιοχές.
«Η προσήλωση στους παραπάνω στρατηγικούς άξονες δημιούργησε θετικές ενδείξεις κατά την έναρξη του 2025 όπου οι κλάδοι δραστηριότητας παρουσίασαν αύξηση των πωλήσεών τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024 με παράλληλη αύξηση τόσο του μικτού περιθωρίου κέρδους όσο και του λειτουργικού αποτελέσματος», αναφέρεται επίσης.
Στα 195 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2024
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, στη χρήση 2024 ο όμιλος και η εταιρεία εμφάνισαν κύκλο εργασιών ύψους 195,60 εκατ. ευρώ από 182,19 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,36%, «η οποία κρίνεται ικανοποιητική λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο επισφαλές οικονομικό περιβάλλον».
Τα λοιπά έσοδα/έξοδα (καθαρό υπόλοιπο) της εταιρείας διαμορφώθηκαν στο ποσό των 2,007 εκατ. ευρώ (καθαρά έσοδα) από 1,399 εκατ. ευρώ (καθαρά έσοδα) στην προηγούμενη χρήση, μεταβολή η οποία οφείλεται κυρίως σε μειωμένα έκτακτα έξοδα. Ομοίως για τον όμιλο διαμορφώθηκαν στο ποσό των 1,988 εκατ. ευρώ (καθαρά έσοδα) έναντι 1,430 εκατ. ευρώ (καθαρά έσοδα) στην προηγούμενη χρήση.
Το ποσοστό μικτού κέρδους της εταιρείας και του ομίλου διαμορφώθηκε στο 22,07% έναντι 23,42% της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,35%, έναντι της αντίστοιχης αύξησης 6,04% της προηγούμενης χρήσης, κυρίως λόγω αυξημένου κόστους αποθέματος.

Το ΕΒΙΤDΑ σε επίπεδο εταιρείας διαμορφώθηκε στα 20,147 εκατ. ευρώ έναντι 15,549 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ σε επίπεδο ομίλου ανέρχεται στα 20,134 εκατ. ευρώ έναντι 19,527 εκατ. ευρώ στη 2023.
Τα προ φόρων κέρδη σε επίπεδο εταιρείας ανήλθαν στα 10,290 εκατ. ευρώ από 6,395 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκαν στο ποσό των 10,264 εκατ. ευρώ από 10,359 εκατ. ευρώ στη χρήση το 2023.
Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν το 2024 για την εταιρεία στα 8,357 εκατ. ευρώ από 4,418 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ για τον όμιλο διαμορφώθηκαν σε 8,330 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών ύψους 8,381 χιλ. εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.
«Η χρήση 2024 σε συνέχεια της χρήσης 2023 ήταν μια χρονιά με ρευστό οικονομικό περιβάλλον κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων, του συνεχιζόμενου υψηλού κόστους της ενέργειας, των υψηλών επιτοκίων και του κόστους αγοράς των πρώτων υλών που άσκησαν ισχυρές πιέσεις τόσο στην κατανάλωση των νοικοκυριών όσο και στα χρηματοοικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων», αναφέρει η διοίκηση.
Ξεπέρασε τον ρυθμό της αγοράς η ανάπτυξη της ΜΕΒΓΑΛ, «πατάει γκάζι» στις εξαγωγές
Κατά τη διάρκεια του 2024, η ελληνική αγορά γαλακτοκομικών παρουσίασε ανάπτυξη 4%, με τη ΜΕΒΓΑΛ να υπερβαίνει τον ρυθμό αυτό, επιτυγχάνοντας αύξηση 7% και ενισχύοντας το μερίδιό της στον κλάδο.
«Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση αποδεικνύει τη στρατηγική τοποθέτηση της εταιρείας δυναμικά στην αγορά και την αποτελεσματικότητα των επιχειρηματικών της αποφάσεων», σημειώνεται επίσης στην οικονομική έκθεση.
Ιδιαίτερα θετική ήταν η πορεία των εξαγωγών, οι οποίες κατέγραψαν σημαντική αύξηση της τάξεως του 15,8% σε αξία και 24,1 % σε όγκο.
Το αποτέλεσμα αυτό αντικατοπτρίζει τη διαρκή προσπάθεια της ΜΕΒΓΑΛ για ενίσχυση της παρουσίας της στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές, μέσα από στοχευμένες δράσεις ανάπτυξης και διεύρυνσης του δικτύου διανομής, τονίζεται.
«Συνεχίζοντας τη στρατηγική της ανάπτυξη, η ΜΕΒΓΑΛ εστίασε και το 2024 σε βασικούς πυλώνες της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, με προτεραιότητα την ποιότητα των προϊόντων της, τις επενδύσεις σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και την πλήρη ανταπόκριση στις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή. Παρά το απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον, η ΜΕΒΓΑΛ πέτυχε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε αξία τόσο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση όσο και έναντι της συνολικής τάσης της αγοράς, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της πορεία και τη σταθερή εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα προϊόντα της», αναφέρεται.
Επενδύσεις άνω των 26 εκατ. ευρώ στη διετία
Να σημειωθεί επίσης εδώ ότι κατά τη διετία 2023 και 2024 η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδύσεις ύψους 26,9 εκατ. ευρώ.
Στα τέλη, δε, του 2024 ο όμιλος απασχολούσε 601 άτομα έναντι 592 ατόμων στο προηγούμενο έτος.
Σήμερα πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας είναι η Μαίρη Χατζάκου, ενώ καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ασκεί ο γιος της Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος - Χατζάκος. Η ΜΕΒΓΑΛ δραστηριοποιείται στη Μακεδονία, περιοχή η οποία καλύπτει το 75% του αγελαδινού γάλακτος που χρειάζεται η εταιρεία.
Οι εξαγωγές της προσεγγίζουν πλέον το 40% του συνολικού κύκλου εργασιών της. Η γαλακτοβιομηχανία έχει αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα από το 1985 και βρίσκεται πλέον σε περισσότερες από 30 χώρες του πλανήτη.
Υπενθυμίζεται ότι αντιπρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής της Bespoke SGA Holdings, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ενώ το 2021 μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της γαλακτοβιομηχανίας, με ένα ποσοστό οριακά υψηλότερο του 21%.
Η Μακεδονική Βιομηχανία Γάλακτος ιδρύθηκε το 1950 στα Κουφάλια του Νομού Θεσσαλονίκης από τον Κωνσταντίνο Χατζάκο, τον άνθρωπο που δήλωνε με πολύ πάθος πως «μέσα στις φλέβες μου, κυλά γάλα…». Διαθέτοντας ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον οργανωμένα ψυχόμενα δίκτυα στην Ελλάδα και πάνω από 50 αντιπροσώπους, τα προϊόντα της ΜΕΒΓΑΛ βρίσκονται σήμερα σε περισσότερα από 17.000 σημεία πώλησης στην ελληνική αγορά.