Την έγκριση της πώλησης της 100% θυγατρικής «ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις» στην «ΑKTOR» και την παροχή ειδικής εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, η τακτική Γενική Συνέλευση τω μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (πραγματοποιήθηκε χτες με απαρτία άνω του 88%). Η απόφαση αυτή προφανώς ήταν αναμενόμενη και ελήφθη και τυπικά από την Γ.Σ.. Ο τομέας το 2024 είχε έσοδα 249 εκατ. ευρώ (μειωμένα έναντι 2023 λόγω μη ενοποίησης Αττικής οδού στο Q4), EBITDA 167 εκατ. και περιθώριο EBITDA 67%.
Πλέον, η περαιτέρω ανάπτυξη των κλάδων ακινήτων και τουρισμού, μαζί με τη μαρίνα Αλίμου (αναμένεται η έκδοση οικοδομικών αδειών), αποτελούν βασικές στοχεύσεις του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δίχως να αποκλείονται και νέες επενδύσεις – δραστηριότητες. «Κατόπιν μιας τετραετίας στρατηγικής αναδιάρθρωσης, ο Όμιλος έχει πλέον διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες που του επιτρέπουν να προχωρήσει σε μία νέα επιχειρηματική φάση. Με σημαντική ρευστότητα και σταθερές βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Ο Όμιλος πλέον επικεντρώνεται στον κλάδο ακινήτων και υποδομών, καθώς και σε δραστηριότητες με άμεση θετική επίδραση στην κερδοφορία. Με όχημα την Μαρίνα Αλίμου αλλά και τις πρόσφατες επενδύσεις στον τομέα του Real Estate και τον κλάδο της Φιλοξενίας, θα συνεχίσει να επενδύει στην κερδοφόρο ανάπτυξη και στόχο τη διαρκή δημιουργία μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους, την κοινωνία και την ελληνική οικονομία», σημείωσε ο κ. Μπουλούτας.
Οι Παραχωρήσεις
Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής βασίζεται σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) 367 εκat., εξαιρουμένου του τραπεζικού δανεισμού και των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδυνάμων στοιχείων ενεργητικού (cash-free, debt-free basis), όπως έχουμε αναφέρει. Ως γνωστόν, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και AKTOR έχουν συμφωνήσει στην πραγματοποίηση της συναλλαγής, με τον επικεφαλής της δεύτερης, Αλ. Εξάρχου, μόλις χτες (στην Γ.Σ. της εισηγμένης), να αναφέρει ότι το deal θα ολοκληρωθεί, κατ’ εκτίμησή του, έως τα μέσα Αυγούστου 2025, κάτι που επιβεβαίωσε και ο CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ευθ. Μπουλούτας.
Περί νέας επιστροφής κεφαλαίου
Απαντώντας ο κ. Μπουλούτας σε ερώτηση μετόχου για τυχόν είσοδο σε δίκτυα ενέργειας στην Ελλάδα, ήταν αρνητικός, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ενώ για το κατά πόσο η εταιρεία έχει πρόθεση να προχωρήσει σε νέα επιστροφή κεφαλαίου, σημείωσε ότι ακόμη είναι νωρίς να αποφασιστεί κάτι τέτοιο, για την ώρα θα δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση των συναλλαγών (πώλησης θυγατρικών). Ανάλογα με τη στρατηγική του ομίλου, την πορεία των υφιστάμενων και τις πιθανές νέες επενδύσεις, το Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συνεδριάσει στο τέλος του έτους και τότε θα πάρει σχετικές αποφάσεις.
Ο κύκλος πωλήσεων και η συνέχεια
Ετσι, επικυρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μία ακόμα πώληση θυγατρικής και δραστηριότητας, μετά την κατασκευή (ΑΚΤΩΡ), των ΑΠΕ και ΗΛΕΚΤΩΡ (σε Motor Oil, Smart Park (σε Trade Estates, όμιλος Fourlis), κι ενώ εκκρεμεί η μεταβίβαση real estate assets (της REDS) προς την Dimand (Campas Project, Γούρνες Ηρακλείου κ.α.). Θεωρητικά, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνεχίζει με την αξιοποίηση της Μαρίνας Αλίμου, την επέκταση στον τουρισμό και στις γνωστές μπίζνες σε ακίνητα – φιλοξενία, για επίτευξη εσόδων – εισοδήματος. Επίσης, αναμένει να λάβει και κάποιες ροές (εκκρεμή μερίσματα, ταμείο κ.α.) από την Αττική Οδό (βγήκαν εκτός περιμέτρου deal με AKTOR για παραχωρήσεις), που ως γνωστόν πλέον έχει περάσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Μιλώντας στο πλαίσιο της Γ.Σ. ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, έκανε έναν γενικό απολογισμό για το ευρύτερο διεθνές και εγχώριο περιβάλλον και την δράση της εισηγμένης. Θεώρησε ότι οι αποεπενδύσεις ανέδειξαν την στρατηγική του ομίλου, υπενθυμίζοντας την επιστροφή κεφαλαίου και την κερδοφορία του γκρουπ σε 57 εκατ. ευρώ, με περιθώριο EBITDA 10%, όπως και τις θετικές ταμειακές ροές αλλά και την ρευστότητα 204 εκατ. ευρώ (πλην δανεισμού Μορέα), που θα ενισχυθεί με τις πωλήσεις που εκκρεμούν.
Αναφέρθηκε επίσης στην 25ετή σύμβαση της REDS για το γνωστό ξενοδοχείο (πρώην) Civitel (ανακαινίζεται και θα λειτουργήσει φέτος), που βρίσκεται στο Μαρούσι επί της λεωφόρου Κηφισίας. H εταιρεία προχωράει τις εργασίες ανακαίνισης του ξενοδοχείου CIVITEL με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2025. Το νέο ξενοδοχείο θα ονομάζεται «THE FICTION» και η ανακαίνιση και επαναλειτουργία της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας απαντά στην έλλειψη καταλυμάτων στην ευρύτερη περιοχή για στέγαση επισκεπτών με εύκολη πρόσβαση από και προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και όχι μόνο. Το ξενοδοχειακό ακίνητο, που λειτουργούσε μέχρι πρότινος στην κατηγορία των 4 αστέρων, περιλαμβάνει οκτώ ορόφους (δύο υπόγεια, ισόγειο και πέντε ανωδομή), με συνολική επιφάνεια 5.725 τ.μ. επί οικοπέδου 2.235 τ.μ..
Αναφορά έκανε και στο deal με την Athens Properties για τα 10 ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, που από πέρυσι είχε αποκαλύψει το insider.gr. Η εταιρεία εισέρχεται δυναμικά στον κλάδο της διαχείρισης τουριστικών ακινήτων και της παροχής υπηρεσιών διαμονής, με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες στον συγκεκριμένο κλάδο.
Στο έργο ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου, η REDS, μετά και την έκδοση της ΚΥΑ από τα σχετικά συναρμόδια Υπουργεία τον Ιούνιο του 2024, προχώρησε με εντατικό ρυθμό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Τον Οκτώβριο του 2024 κατατέθηκαν στις αρμόδιες αρχές οι οριστικές μελέτες του έργου και πλέον αναμένεται εντός του 2025 η έκδοση των οικοδομικών αδειών για να ξεκινήσει το έργο της ανάπλασης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η ανάπτυξη εκτιμώμενου ύψους 100 εκατ. ευρώ θα φιλοξενήσει χρήσεις τουριστικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές που έχουν στόχο να την αναβαθμίσουν σε προορισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Ο εμπλουτισμός του χερσαίου τμήματος της μαρίνας περιλαμβάνει νέες εμπορικές χρήσεις, καταστήματα, ξενοδοχείο και πύργο διοίκησης και ελέγχου της μαρίνας.
Μένει, πλέον, να φανεί πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η στρατηγική του ομίλου, υπό την ολλανδική Reggeborgh του Χ. Χόλτερμαν, που έχει προχωρήσει σε ραγδαία αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων (πωλήσεις) αλλά και σε επιστροφές κεφαλαίου προς όφελος των μεγαλομετόχων (και Motor Oil, Atlas, θεσμικοί) αλλά και ιδιωτών.
Η αγορά ιδίων μετοχών
Να σημειωθεί ότι η Γ.Σ. αποφάσισε, μεταξύ άλλων, και την έγκριση προγράμματος απόκτησης Ιδίων Μετοχών (για κάθε επιτρεπόμενη εκ του νόμου χρήση, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της διανομής μετοχών στο προσωπικό ή/και σε μέλη της διοίκησης της Εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών). Η ανώτατη τιμή αγοράς των ιδίων μετοχών θα είναι 3 ευρώ ανά μετοχή και η κατώτατη τιμή αγοράς αυτών θα είναι ίση 0,3 ευρώ ανά μετοχή. Η ονομαστική αξία των Ιδίων Μετοχών δεν θα υπερβαίνει το 10% του εκάστοτε καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το προτεινόμενο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών θα ολοκληρωθεί μέσα στην προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία 24 μηνών, ήτοι από 10.07.2025 μέχρι 10.07.2027.