Αέριο: Εξωδικαστική συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας – Gazprom

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αέριο: Εξωδικαστική συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας – Gazprom
Αίρονται οι απαιτήσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ για τις ρήτρες take or pay, συνέχιση της προμήθειας μέχρι και το 2026 με νέα τιμή.

Σε εξωδικαστική συμφωνία προχώρησαν ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom, για τους όρους προμήθειας της ελληνικής εταιρείας με αέριο κατά την περίοδο 2022-2023. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε προσφύγει κατά της ρωσικής εταιρείας στο Διαιτητικό Δικαστήριο, η ετυμηγορία του οποίου αναμενόταν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την άρση της καταβολής από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ρητρών take or pay, ύψους 400 εκατ. ευρώ περίπου. Οι ρήτρες αυτές αφορούσαν ποσότητες αερίου που η ΔΕΠΑ δεν παρέλαβε από το 2022. Επίσης, θα υπάρξει αναπροσαρμογή προς τα κάτω των τιμών προμήθειας από τη ρωσική εταιρεία μέχρι το 2026, όταν λήγει και το υφιστάμενο συμβόλαιο.

Αναλυτές προεξοφλούσαν ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δικαιωνόταν στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Ωστόσο, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θεωρείται καλύτερη εξέλιξη, καθώς είναι δεδομένο πως θα υπήρχε εμπλοκή για την αποζημίωση από την Gazprom, αφού σε ανάλογες περιπτώσεις η ρωσική εταιρεία δεν έχει συμμορφωθεί στις δικαστικές αποφάσεις, καταβάλλοντας τα ποσά που έχουν επιδικαστεί.

Επομένως, η μόνη λύση θα ήταν η ΔΕΠΑ Εμπορίας να προχωρήσει σε παρακράτηση των πληρωμών άλλων εγχώριων εταιρειών προς την Gazprom, για την εισαγωγή ρωσικού αερίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο επί της ουσίας θα διακόπτονταν πλήρως οι εμπορικές σχέσεις με τη ρωσική εταιρεία, με κίνδυνο να χάσει και η χώρα μία βασική πηγή προμήθειας με αέριο.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσέφυγε στις αρχές του 2024 στο Διαιτητικό Δικαστήριο για τη σύμβαση προμήθειας που έχει συνάψει με την Gazprom, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική εταιρεία έχει καταστρατηγήσει τους όρους του συμβολαίου. Το επιχείρημα αυτό εδράζεται στο γεγονός ότι η Gazprom πραγματοποιεί εξαγωγές αερίου στην ελληνική αγορά, σε χαμηλότερες χρεώσεις από αυτές με τις οποίες κοστολογεί τη δημόσια εταιρεία.

Όρος του συμβολαίου με την Gazprom προβλέπει πως οι ποσότητες που παραλαμβάνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα είναι οι πιο ανταγωνιστικές σε κόστος, έναντι οποιωνδήποτε άλλων εξαγωγών καυσίμου από τη Μόσχα, με προορισμό τη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική πλευρά διεκδικεί την αναπροσαρμογή της τιμής της σύμβασης στα επίπεδα των φθηνότερων εισαγωγών ρωσικού αερίου στην εγχώρια αγορά. Η αναπροσαρμογή θα πρέπει να εφαρμοστεί από την έναρξη ισχύος της σύμβασης, δηλαδή από το 2022.

Η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

«Η ΔΕΠΑ τον Νοέμβριο του 2022 κατέθεσε αίτημα αναθεώρησης τιμής, όπως προβλέπεται από την υφιστάμενη σύμβαση στην GPE. Στις διαπραγματεύσεις που διήρκησαν όλο το 2023 δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί εμπορική λύση. Η ΔΕΠΑ, βλέποντας ότι δεν υπήρχε εκείνη την χρονική περίοδο λύση που να διασφαλίζει τα συμφέροντα της, κατέφυγε σε διεθνή διαιτησία τον Μάρτιο του 2024. Η Προσφυγή στην διαιτησία αλλά και η επιχειρηματολογία που κατέθεσε η ομάδα διαχείρισης της ΔΕΠΑ (αποτελούμενη από στελέχη της εταιρίας αλλά και από διεθνούς κύρους συμβούλους ) οδήγησε την GPE τους τελευταίους μήνες στην επαναπροσέγγιση με την ΔΕΠΑ και την κατάθεση συμβιβαστικής πρότασης.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προχώρησε σε εξωδικαστική συμφωνία με τη Gazprom Export, επιλύοντας συναινετικά τις διαφορές που είχαν ανακύψει μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία αποτελεί δικαίωση αλλά και αποτέλεσμα στοχευμένων, σταθερών και δυναμικών πρωτοβουλιών της διοίκησης και των στελεχών της εταιρείας ήδη από το 2022.

Με τη συμφωνία:

  1. Διασφαλίζεται ανταγωνιστική τιμή προμήθειας για τα έτη 2025-2026, ενισχύοντας τη δυνατότητα της ΔΕΠΑ να υποστηρίξει το επιχειρηματικό και επενδυτικό της σχέδιο.
  2. Επιλύονται πλήρως όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με απολήψεις ποσοτήτων από παρελθόντα έτη
  3. Εξασφαλίζεται η συνέχιση της αδιάλειπτης προμήθειας φυσικού αερίου από τον βασικό προμηθευτή της ΔΕΠΑ τουλάχιστον έως τη λήξη της σύμβασης και σε πλήρη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία και τις αποφάσεις της Ε.Ε.
  4. Αποτρέπεται κάθε ενδεχόμενο διακοπής ροής ή επιδείνωσης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, σε μια περίοδο διεθνούς γεωπολιτικής αστάθειας.

Η συμφωνία ενισχύει την ανθεκτικότητα της ενεργειακής τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς, λειτουργώντας σταθεροποιητικά σε ένα περιβάλλον αυξημένου ρίσκου, ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην παγκόσμια αγορά LNG.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παραμένει προσηλωμένη στη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου προμηθειών της και συνεχίζει τις σχετικές διαδικασίες με άλλους προμηθευτές, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για διασφάλιση ευελιξίας, αξιοπιστίας και τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Οι «χρυσές» δουλειές των Αντετοκούνμπο – Σε ποιους επιχειρηματικούς κλάδους βάζουν τρίποντο

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι μοιράστηκαν τις επιδοτήσεις - Δείτε online τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων 

Είδος υπό εξαφάνιση οι τρίτεκνοι στην Ελλάδα: Φόροι και χαμηλά επιδόματα φρενάρουν τη δημιουργία οικογένειας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider