Υπερταμείο: «Πωλητήριο» στις «Ελληνικές Αλυκές»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υπερταμείο: «Πωλητήριο» στις «Ελληνικές Αλυκές»
Το fund αναζητάει Νομικό Σύμβουλο για την αξιοποίηση πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών στην εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε., στην οποία κατέχει 80%. Τα μερίδια, η παραγωγή, οι αλυκές και τα σενάρια. Το 2026 ο διαγωνισμός.

«Πυκνώνουν» οι διαδικασίες για την πώληση από το Υπερταμείο πλειοψηφικού ποσοστού της θυγατρικής του «Ελληνικές Αλυκές», στο πλαίσιο, αναζήτηση επενδυτών αλλά και αποδέσμευσης, ενδεχομένως, του fund από τμήμα περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν εξυπηρετούν τον ευρύτερο σχεδιασμό.

Έτσι, το Υπερταμείο «εξετάζει την αξιοποίηση της συμμετοχής του στην εταιρία με την επωνυμία «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.», μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών δυνάμει σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών που θα συνάψει με τον επενδυτή που θα επιλεγεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, με παράλληλη αναθεώρηση της από 01.12.2004 σύμβασης μίσθωσης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας για τη μίσθωση εκτάσεων προς χρήση και εκμετάλλευσή τους ως αλυκών και τη σύναψη συμφωνίας μετόχων με τον επενδυτή». Προς τον σκοπό αυτό, το Υπερταμείο επιθυμεί να προχωρήσει στην πρόσληψη ενός εξειδικευμένου νομικού συμβούλου που προφανώς θα συνδράμει το fund σε όλες τις διαδικασίες (νομικό – θεσμικό πλαίσιο, νομική υποστήριξη, ελέγχους κ.α.). Η Σύμβαση μεταξύ του Υπερταμείου και του Συμβούλου θα έχει διάρκεια έως την ολοκλήρωση της Συναλλαγής με τον προτιμητέο επενδυτή που θα επιλεγεί και την καταβολή του τιμήματος (closing), ενώ οι προσφορές από ενδιαφερόμενους πρέπει να υποβληθούν άμεσα, έως τις 2 Ιουνίου.

Το Υπερταμείο διατηρεί ποσοστό 80% στην εταιρεία (το υπόλοιπο δήμοι, με μεγαλύτερο αυτό του Μεσολογγίου), οπότε, μένει να ξεκαθαρίσει αν πωληθεί π.χ. μερίδιο 51% ή και μεγαλύτερο, ακόμα και το σύνολο της θέσης στην θυγατρική. Προφανώς, η πώληση του (όποιου) ποσοστού μάλλον αναμένεται από το 2026, καθώς τώρα ξεκινούν οι διαδικασίες για το «χτίσιμο» του διαγωνισμού.

Η θυγατρική, οι αλυκές, τα μεγέθη

Η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. αναλαμβάνει έναν καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση της παραγωγής πρωτογενούς αλατιού στη χώρα και συνεισφέρει στην ανάπτυξη των αλυκών και του ορυκτού αλατιού της χώρας μέσω της εκμηχάνισης και εκσυγχρονισμού των λειτουργιών τους. Η εταιρεία λειτουργεί επτά βιομηχανικού μεγέθους αλυκές, με συνολική ετήσια δυναμικότητα άνω των 200.000 τόνων, οι οποίες παράγουν άνω του 92% της εγχώριας παραγωγής και καλύπτουν συνολική έκταση 24.334 στρεμμάτων. Οι αλυκές, πέραν της φυσικής τους ομορφιάς, αποτελούν πολύτιμους οικοτόπους που συνδυάζουν τα υγροτοπικά χαρακτηριστικά με τους ακραία υπεραλμυρούς λειμώνες. Η μοναδική αυτή συνύπαρξη δημιουργεί έναν πλούτο βιοποικιλότητας, επιτρέποντας την πληθυσμιακή αύξηση ειδών που βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν υπό εξαφάνιση. Το σύνολο των αλυκών υπάγεται στο δίκτυο προστασίας Natura, ενώ μερικές, μεταξύ των οποίων και οι μεγαλύτερες αλυκές, αποτελούν τμήματα ευρύτερων υγροτόπων που προστατεύονται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar.

Διαθέτει 7 αλυκές σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, στην εταιρεία Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., που αποτελούν την κύρια πηγή προμήθειας αλατιού της χώρας μας, υπάγονται 7 αλυκές σε όλη τη χώρα (Αγγελοχώρι, Καλλονή, Κίτρος Πιερίας, Μέση Κομοτηνής, Μεσολόγγι, Νέα Κεσσάνη Ξάνθης, Πολίχνιτος Λέσβου). Προ ολίγων μηνών, η προηγούμενη διοίκηση του Υπερταμείου είχε αναφέρει ότι ενδιαφέρον υπήρχε (ήδη) από Αυστρία, Κύπρο, Σουηδία και για τις Ελληνικές Αλυκές, ενώ αναμένονταν διαγωνισμός στο 5μηνο 2025 για να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής που θα αγοράσει το 51% της εταιρείας, με το fund να κρατάει 29% (το υπόλοιπο ποσοστό οι δήμοι). Για το 2024 η εταιρεία πήγαινε για παραγωγή – ρεκόρ 250 χιλ. τόνων. Το Υπερταμείο τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε εξαγοράσει το 24,81% των μετοχών των Ελληνικών Αλυκών, ποσοστό που κατείχε έως εκείνη τη στιγμή η εταιρεία Κάλας Α.Ε. (αλάτι «Κάλας»), ενισχύοντας το ποσοστό του στην εταιρεία. Βέβαια, τα σχέδια αξιοποίησης της συμμετοχής δεν είναι σημερινά, όπως και παλαιότερα είχαμε αναφέρει. Οι Ελληνικές Αλυκές είχαν 3,4 εκατ. κέρδη στην επταετία 2018-2024, τα 2,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων κατά την τριετία 2022-2024, έναντι σωρευτικής ζημίας 0,1 εκατ. ευρώ πριν η εταιρεία περάσει στο Υπερταμείο (2011-2017).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda - Ελληνικό: Γιατί κάνει «άνοιγμα» στους πολίτες για το project - Περιβάλλον και κοινωνία σε «πρώτο πλάνο»

Οι εκκρεμότητες και τα «ανοιχτά μέτωπα» για Μετρό/Ηλεκτρικό

ΒΟΑΚ - Παραχώρηση: Τι έρχεται (και τι όχι) για διόδια και χρήστες – Πόσα εισφέρει το Δημόσιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider