Περισσότερα θα πληρώνουν οι Γάλλοι καταναλωτές για τις αγορές τους από το Shein αφενός εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει με τα σχέδιά της να επιβάλει τέλος 2 ευρώ στα εισερχόμενα δέματα κάτω των 150 ευρώ και αφετέρου από το νομοσχέδιο που εισάγει κυρώσεις σε προϊόντα fast fashion, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
«Γιατί να μας φορολογούν; Γιατί να μην κάνουμε μια συζήτηση, να βρούμε μια λύση μεταξύ των αρχών και των πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου;» δήλωσε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό εκπρόσωπος της εταιρείας, Quentin Ruffat.
Το προτεινόμενο τέλος από την ΕΕ θεωρείται ως ένα ακόμα εμπόδιο για πλατφόρμες όπως το Shein και το Temu, οι οποίες έχουν σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη, αξιοποιώντας την εξαίρεση από τελωνειακούς δασμούς σε αγαθά χαμηλής αξίας.
Τα επιπλέον 2 ευρώ θα ισχύουν για παράδοση απευθείας στους πελάτες, ενώ τα δέματα που πηγαίνουν στις αποθήκες ή σε κέντρα διανομής θα εξακολουθήσουν να έχουν το ίδιο τέλος, δηλ. 50 λεπτά.
Ο Ruffat αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο τον Μάρτιο, το οποίο επιδιώκει κυρώσεις σε προϊόντα fast fashion σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί ο περιβαλλοντικός τους αντίκτυπος.
«Έπειτα από το εν λόγω νομοσχέδιο...που στοχεύει κυρίως την Shein, και από την ανακοίνωση της ΕΕ, οι Γάλλοι θα μπορούσαν να πληρώνουν 12 ευρώ περισσότερα για ρούχα από το Shein έως το 2030», τόνισε.
Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση για το επιπλέον τέλος, ωστόσο η Γαλλία έχει ήδη εγκρίνει ένα τέτοιο μέτρο.
Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, η Κομισιόν είχε δεσμευθεί να καταργήσει την αφορολόγητη μεταχείριση των πακέτων ηλεκτρονικού εμπορίου αξίας κάτω των 150 ευρώ από το 2028.