Την έκπληξη από την τρέχουσα χρήση, φαίνεται πως θέλει να κάνει η Τράπεζα Κύπρου, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, προσφέροντας ακόμη πιο «γαλαντόμες» χρηματικές διανομές. Υπό τη βάση ενός άκρως υγιούς ισολογισμού, ισχυρών κεφαλαιακών πλεονασμάτων και της πλήρους απαλλαγής από ζητήματα του παρελθόντος, που σε ένα βαθμό κρατούν πιο πίσω τις τέσσερις εγχώριες συστημικές, η Κύπρου δείχνει έτοιμη να «ψηλώσει» το payout στο άνω άκρο του εύρους στο οποίο καθοδηγούσε για φέτος (50% - 70%), ήτοι προς το 70%, όπως έκανε γνωστό ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Πανίκος Νικολάου, μιλώντας με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου τρίμηνου.
Μέσω της διανομής του 70% των κερδών, η Κύπρου αλλάζει «πίστα» μπαίνοντας στο «κλαμπ» των παραδοσιακών ευρωπαϊκών δυνάμεων στο πεδίο της ανταμοιβής των μετόχων (Intesa Sanpaolo, BNP Paribas, UniCredit κτλ). Η τράπεζα έχει καθορίσει τη διανομή ποσού ύψους 211,411 εκατ. ευρώ (0,48 ευρώ ανά μετοχή) ως μέρισμα, ενώ από τον Φεβρουάριο τη φετινής χρονιάς «τρέχει» πρόγραμμα επαναγοράς ίδιων, που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 30 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 8 Μαΐου 2025 έχει ολοκληρωσεί το 64% της μέγιστης συνολικής αξίας του προγράμματος επαναγοράς μετοχών.
Η έκπληξη ωστόσο, μπορεί προέλθει από την εισαγωγή ενός νέου πλαισίου, όπως είναι αυτό, των ενδιάμεσων χρηματικών διανομών, κάτι που η διοίκηση άφησε ανοιχτό για αργότερα μέσα στο έτος, εν μέσω των υψηλών κεφαλαίων που διαθέτει και του ισχυρού «track record» στο πεδίο της επιβράβευσης των μετόχων. Πέραν δηλαδή από τη διανομή μερίσματος 0,48 ευρώ ανά μετοχή (από κέρδη χρήσης 2024) να προχωρήσει και στη διανομή ενός τμήματος από τα δρομολογούμενα κέρδη του 2025, πιθανώς το ήμισυ αυτού. Το 2026 αντίστοιχα θα διανείμει το υπόλοιπο της χρήσης του 2025 και ένα τμήμα του 2026. Διευκολυντικά στην καθιέρωση της παραπάνω πολιτικής αναμένεται να λειτουργήσει η άρση της απαίτησης έγκρισης διανομής μερίσματος από τον επόπτη - ρυθμιστική αρχή (από 1η Ιανουαρίου 2025).
Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν στα 186 εκατ. από 198 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2024, με τη διοίκηση να αναμένει μέσο DFR από την ΕΚΤ στο 2,1% για φέτος, με κλείσιμο έτους στο 1,5% (από 2% προηγουμένως) και μέσο για το 2026 στο 1,8%. Η ευαισθησία των καθαρών εσόδων από τόκους στις μειώσεις των επιτοκίων υποχώρησε (στα 76 από 85 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο - ανά 100 μονάδες βάσης), με την τράπεζα να ενισχύει κατά 0,8 δισ. ευρώ το hedging (ετήσιος στόχος στο 1 δισ. ευρώ), φτάνοντας έτσι στα 9,7 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της Κύπρου επιβεβαίωσε τον στόχο για κάτι λιγότερο από 700 εκατ. ευρώ το 2025 και 650 εκατ. ευρώ το 2026. Όπως διευκρίνησε ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές στο χρονοδιάγραμμα λόγω αναντιστοιχιών στην ανατιμολόγηση καταθέσεων και δανείων, με την ευαισθησία να είναι γραμμική σε στατική, παρόμοια βάση.
Επιπλέον, σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε η πιστωτική επέκταση της Τράπεζας Κύπρου κατά το πρώτο τρίμηνο, με εκταμιεύσεις ύψους 842 εκατ. ευρώ από 727 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2024. Το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε εταιρικές χορηγήσεις, ύψους 430 εκατ. ευρώ (από 269 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο) ενώ στα 139 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι διεθνείς χορηγήσεις (εταιρικά, syndicated loans και shipping). Στα 114 εκατ. ευρώ τα στεγαστικά δάνεια στο πρώτο τρίμηνο, με το σύνολο των ενήμερων δανείων να αυξάνεται κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, στα 10,45 δισ. ευρώ. Η CFO του ομίλου, Ελίζα Λειβαδιώτου, ανέφερε σχετικά με την ανατιμολόγηση του δανειακού χαρτοφυλακίου πως ο μεγαλύτερος όγκος στη βάση του Euribor έχουν περάσει ήδη, με τη σύγκριση των πραγματικών επιτοκίων με το χαρτοφυλάκιο δανείων να δείχνει ότι έχουν απομείνει μόνο μερικές μονάδες βάσης. Παράλληλα, περίπου 1 δισ. ευρώ της συνολικής πίτας ενήμερων δανείων είναι σταθερού επιτοκίου. Το 23% συνδέεται με το βασικό επιτόκιο της τράπεζας και το 11% με αλλαγές στα επιτόκια της ΕΚΤ.
Το κόστος καταθέσεων μειώθηκε στις 33 μονάδες βάσης, αντανακλώντας μια μέτρια μείωση στην τιμολόγηση των προθεσμιακών καταθέσεων (στις 95 μονάδες βάσης οι προθεσμιακές έναντι 102 στο τέταρτο τρίμηνο), με τις να αυξάνονται στα 6,8 από 6,7 δισ. ευρώ, παραμένοντας στο 33% του συνολικού μείγματος. Η εικόνα της καταθετικής βάσης είναι καλύτερη από αυτό που ανέμενε η διοίκηση, τόσο από άποψης όγκου όσο και από άποψης κόστους αυτών. Ωστόσο, ο CEO της Κύπρου, αναμένει σταθερό κόστος καταθέσεων για φέτος παρά τη μείωση που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του. Επιπλέον, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 21 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση, φτάνοντας στο 3,13%.
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες υποχώρησαν στα 44 έναντι 46 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο, με το σύνολο των μη επιτοκιακών εσόδων να φτάνει στα 69 έναντι 68 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικά προϊόντα αυξήθηκαν ελαφρώς στα 12 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τις χαμηλότερες απαιτήσεις από το κλάδο Ασφάλισης κατά Ζημιών και την αυξημένη ανανεώση συμβολαίων στο κλάδο Ζωής.
Επιπλέον, ο δείκτης CET1 με θετική επίδραση ύψους περίπου 100 μονάδες βάσης υπήρξε από την αρχική εφαρμογή του CRR III τον Ιανουάριο 2025, με οργανική παραγωγή κεφαλαίων ύψους 111 μονάδων βάσης κατά το πρώτο τρίμηνο 2025