Θετική γεύση για ένα ένα ακόμη ισχυρό έτος πιστωτικής επέκτασης αφήνει η μέχρι στιγμής πολλά υποσχόμενη κινητικότητα - δραστηριότητα που καταγράφεται σε πολλά πεδία, όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου σε αναλυτές, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου (που δεν περιείχε one - offs).
Η Πειραιώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 προχώρησε σε εκταμιεύσεις δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισ. ευρώ αφορούσαν εταιρικές χορηγήσεις και δομημένα προϊόντα χρηματοδότησης, 1,1 δισ. ευρώ στράφηκαν προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και μόλις 200 εκατ. ευρώ αφορούσαν ιδιώτες πελάτες. Ωστόσο, λόγω πρόωρης αποπληρωμής δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ, η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε στα 1,2 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, έναντι 1,7 δισ. στο δυνατό, τέταρτο τρίμηνο του 2024. Όπως τόνισε ο Χ. Μεγάλου, το πρώτο τρίμηνο θέτει τον τόνο για φέτος, ανοίγοντας τον δρόμο για καθαρή πιστωτική επέκταση τουλάχιστον 2,6 δισ. στο σύνολο του έτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξαν κάποιες μεγάλες συναλλαγές στις χρηματοδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων, με αιχμή τους κλάδους της μεταποίησης, της ενέργειας, των κατασκευών και του real estate, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.
Από την άλλη, τα δάνεια προς τα νοικοκυριά έχουν περάσει σε breakeven από το 2024, ωστόσο στο εποχικά αδύναμο πρώτο τρίμηνο υπήρξε αρνητική καθαρή κίνηση ύψους 45 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον CEO της Περαιώς, στα στεγαστικά αναμένεται μέτρια ανάπτυξη μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, με την πρόοδο στο πρόγραμμα το «Σπίτι μου II» να είναι πιο αργή από το αναμενόμενο. Συνολικά, η διοίκηση της Πειραιώς αναμένει μια ελαφρώς θετική χρονιά στο σκέλος των στεγαστικών δανείων. Παράλληλα, αξιολογεί ευρύτερα τις τάσεις, χωρίς να αναβαθμίζει ακόμη τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους.
Τα βλέμματα στράφηκαν στα καθαρά έσοδα από τόκους, καθώς η ευαισθησία αυτών στις μειώσεις των επιτοκίων αυξήθηκε στα 30 από 25 εκατ. ευρώ προηγουμένως. Περίπου 60 εκατ. ευρώ αφορούν απώλειες στη βάση της ανατιμολόγηση δανείων, ενώ όφελος περίπου 20 εκατ. ευρώ προκύπτει από τη χαμηλότερη τιμολόγηση των προθεσμιακών και την χαμηλότερη μετάβαση της πελατειακής βάσης με 10 εκατ. ευρώ IRS (interest rate swap - οι τράπεζες λαμβάνουν σταθερό επιτόκιο, ενώ πληρώνουν μεταβλητό συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ).
Σύμφωνα με την διοίκηση της τράπεζας, η αύξηση της ευαισθησίας προέρχεται από τα στεγαστικά δάνεια, καθώς τα περισσότερα εξ αυτών είναι ευαίσθητα στις μεταβολές των επιτοκίων. Οι μεταβολές στην ευαισθησία συνδέονται με το pass - through και το κόστος των προθεσμιακών. Το pass through διαμορφώθηκε στο 52% τον Μάρτιο (από υπόθεση για 60%), με το κόστος των προθεσμιακών στο 1,93% (13,8 δισ. ευρώ προθεσμιακές). Την ίδια στιγμή, οι προθεσμιακές αποτελούν το 22% της συνολικής «πίτας», με το beta καταθέσεων σε αυτό το πεδίο στο 80%. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η καθοδική ανατιμολόγηση των προθεσμιακών συνεχίζεται, με το κόστος αυτών να υποχωρεί περαιτέρω τον Απρίλιο, στο 1,84%.
Η διοίκηση ανέφερε επίσης πως δεν αναμένονται αλλαγές στο πλαίσιο ευαισθησίας (ήτοι στα 30 εκατ. ευρώ). Να σημειωθεί πως το Euribor τριμήνου υποχώρησε στο 2,56%, με την Πειραιώς να τρέχει με καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στο 2,44% στο πρώτο τρίμηνο, έναντι 2,6% στο τέταρτο τρίμηνο.
Η διοίκηση της Πειραιώς αναπροσαρμόζει την εκτίμησή της για το μέσο Euribor τριμήνου για φέτος, στο 2,15% έναντι 2,3% προηγουμένως, χωρίς να φτάσουν τα επιτόκια (DFR - επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων) χαμηλότερα του 2% (βάση του business plan), ενώ διατηρεί σταθερή την εκτίμησή της για καθαρά έσοδα από τόκους στα 1,9 δισ. ευρώ φέτος.
Παράλληλα, ως προς το ζήτημα της απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 600 εκατ. ευρώ (τα 540,06 εκατ. ευρώ σε CVC για το 90,01% και τα υπόλοιπα σε Εθνική) η Πειραιώς επανέλαβε πως θα «κάψει» κεφάλαια, με επίπτωση 150 - 160 μονάδων βάσης. Οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ μετά το πέρας της συναλλαγής, ο δείκτης CET1 θα διατηρηθεί σε επίπεδα του 13% και άνω όπως υποστήριξε ο Χ. Μεγάλου. Η διοίκηση καθοδήγησε επίσης προς τη στόχευση της ταξινόμηης ως Χρηματοοικονομικού Ομίλου (FICO - Financial Conglomerate) και την πιθανή εφαρμογή του Danish Compromise, ο οποίος, εάν επιτευχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει αύξηση περίπου 50 μονάδων βάσης στον δείκτη CET1, προσφέροντας ένα μεγαλύτερο περιθώριο ασφαλείας.
Κόστισαν τα κυβερνητικά μέτρα... αναβαθμίζεται ο στόχος προμηθειών
Από τα 167 στα 160 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα έσοδα από προμήθειες της Πειραιώς μεταξύ τέταρτου τριμήνου 2024 και πρώτου τριμήνου 2025. Η υποχώρηση σε τριμηνιαία βάση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα κυβερνητικά μέτρα που έλαβαν χώρα στο σκέλος των «λαϊκών» προμηθειών. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από προμήθειες που αφορούν μεταφορές κεφαλαίων και πληρωμές υποχώρησαν σωρευτικά στα 23 εκατ. ευρώ, έναντι 32 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο. Μέρος των ευρύτερων απωλειών αντισταθμίστηκε από wealth - asset management και κάρτες. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών ως ποσοστό του ενεργητικού ανήλθαν σε 0,8% στο τρίμηνο. Η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε ήδη από το πρώτο τρίμηνο σε αναβάθμιση του στόχου για τα καθαρά έσοδα από προμήθειες στα 650 από 600 εκατ. ευρώ για φέτος.
Υπεραποδίδει το asset management
Η Πειραιώς ποντάρει πολλά στην περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων από το asset management. Υπό τα ηνία του Α. Κοντογούρη (ανώτερος γενικός διευθυντής Wealth - Asset Management της Πειραιώς) και της ομάδας του Η. Μπαμπλέκου (διευθύνων σύμβουλος Πειραιώς ΑΕΔΑΚ), ο πυλώνας ανεβάζει διαρκώς ρυθμούς ανάπτυξης, με προσπάθεια αναβάθμισης της προϊόντικής γκάμας και στήριξης των εσόδων από προμήθειες του ομίλου. Ήδη από το πρώτο τρίμηνο τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Πειραιώς Asset Management ξεπέρασαν τον ετήσιο στόχο των 12 δισ., φτάνοντας στα 12,5 δισ. ευρώ χάρη στις καθαρές πωλήσεις προϊόντων ύψους 0,6 δισ. ευρώ και το «market impact» 0,5 δισ. ευρώ. Στα 5,2 δισ. τα υπό διαχείριση κεφάλαια (Α/Κ) της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ.