E. Μυτιληναίος στους Sunday Times: Τι σηματοδοτεί η είσοδος στο LSE – Τα μελλοντικά σχέδια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
E. Μυτιληναίος στους Sunday Times: Τι σηματοδοτεί η είσοδος στο LSE – Τα μελλοντικά σχέδια
Όσον αφορά το relisting, από συναισθηματικής πλευράς η πιο δύσκολη απόφαση ήταν η αλλαγή ονόματος του εταιρείας σε Metlen, σημειώνει ο επικεφαλής της εταιρείας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα. Το Γάλλιο και η προοπτική disrupt στην βρετανική αγορά ηλεκτρισμού.

Στο σχέδιο εισόδου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), την αλλαγή επωνυμίας σε Metlen, αλλά και τα μελλοντικά πλάνα, αναφέρεται ο πρόεδρος και επικεφαλής της επιχείρησης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης που παραχώρησε στους Sunday Times.

Όσον αφορά στη μετονομασία της εταιρείας σε Metlen, το δημοσίευμα παραθέτει το ιστορικό μίας σύσκεψης με 25 επενδυτικούς τραπεζίτες, που συγκέντρωσε ο κ. Μυτιληναίος για να παράσχουν συμβουλές για την είσοδο της Mytilineos στο LSE.

«Έχετε ένα μεγάλο όνομα. Και ξέρουμε ότι στην Ελλάδα είναι ένα πολύ διάσημο όνομα, πολύ παραδοσιακό», είπε ένας τραπεζίτης στο περιθώριο της σύσκεψης. «Ωστόσο, είναι δύσκολο να το προφέρει κανείς στα αγγλικά – δεν θα μπορέσετε να γίνετε μία εταιρεία στον FTSE 100 με αυτό το όνομα. Οι επενδυτές θα δυσκολεύονται να συνεννοηθούν με τους χρηματιστές τους για το ποια μετοχή θέλουν να αγοράσουν».

Ο κ. Μυτιληναίος ήξερε πως οι τραπεζίτες είχαν δίκιο. Έτσι, τον Ιούνιο αποφάσισε να αλλάξει την επωνυμία της Mytilineos σε Metlen, η οποία συμπυκνώνει τους όρους «μέταλλα» και «ενέργεια», δηλαδή τις δύο βασικές δραστηριότητες της επιχείρησης.

«Πίστη» στο LSE

Το να κεντρίσει το ενδιαφέρον των Βρετανών επενδυτών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον «ισχυρό άνδρα» της επιχείρησης, καθώς σχεδιάζει να υλοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες εισόδους στο LSE των τελευταίων ετών. Η εισηγμένη στην Αθήνα Metlen Energy & Metals είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία, με ετήσιο τζίρο 6,35 δισ. ευρώ. To relisting θα δώσει επίσης σημαντική ώθηση στον FTSE, ο οποίος τον περασμένο χρόνο γνώρισε την έξοδο προς τις ΗΠΑ αρκετών εταιρειών μεγάλου βεληνεκούς.

Ο κ. Μυτιληναίος, ωστόσο, αποτελεί μεγάλο θιασώτη του Λονδίνου. «Το LSE, ακόμη και αν δεν βρίσκεται στις πιο ένδοξες ημέρες του, παραμένει πάντα το LSE», σημειώνει.

«Το ερώτημα είναι: πιστεύει κανείς ότι το Λονδίνο είναι οικονομικός κόμβος ή όχι; Εγώ το πιστεύω. Πιστεύει ότι το City, μετά το Brexit, έχει δει τα χειρότερα; Εγώ το πιστεύω. Πιστεύει ότι η παρουσία μας ως Metlen θα βοηθήσει το LSE, ώστε μαζί με άλλες εταιρείες, να βρει την παλιότερη δόξα του; Εγώ το πιστεύω!», προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι από τις μεγαλύτερες στις οποίες δραστηριοποιείται η Metlen, έχοντας συνάψει συμβόλαια ύψους 2,15 δισ. βρετανικών λιρών (2,51 δισ. ευρώ). Νωρίτερα φέτος, «κλείδωσε» συμφωνία 1 δισ. λιρών (1,17 δισ. ευρώ) για την κατασκευή της πρώτης υψηλής μεταφορικής ισχύος υποθαλάσσιας διασύνδεσης στη χώρα.

Βρετανική αγορά ρεύματος & Γάλλιο

Παράλληλα, κατασκευάζει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για τις Vitol και Drax σε Αγγλία και Ουαλία, ενώ αναπτύσσει ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στη χώρα, το οποίο θα μπορεί να καλύψει την κατανάλωση 100.000 νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή, η Metlen σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία της στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την είσοδο στο LSE. Ο κ. Μυτιληναίος αφήνει ανοικτό το παράθυρο η Metlen να κάνει disrupt στην εκεί αγορά ηλεκτρισμού. «Ξέρουμε τη δουλειά, έχουμε το know-how…», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Υψηλές προσδοκίες έχει όμως και από τον μεταλλευτικό βραχίονα της επιχείρησης. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την παραγωγή γαλλίου, ενός υποπροϊόντος του βωξίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ημιαγωγών και ηλιακών πάνελ. Η Metlen έγινε αποδέκτης πρόκλησης από την Κομισιόν, ώστε να ξεκινήσει την παραγωγή γαλλίου, καθώς η Κίνα (η οποία είναι κυρίαρχος στην εμπορία σπάνιων μετάλλων), διέκοψε πέρυσι τις εξαγωγές. «Όταν οι Κινέζοι σταμάτησαν τις εξαγωγές, χρησιμοποίησαν το γάλλιο και άλλα μέταλλα όπως το γερμάνιο σαν εργαλείο, σαν εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, σαν ένα όπλο. Είναι σαν το πετρέλαιο ή το αέριο», σχολιάζει ο κ. Μυτιληναίος.

Ο διοικητής της ΤτΕ

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται επίσης δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος σημειώνει πως ο κ. Μυτιληναίος εμπνέει το στελεχιακό δυναμικό της Metlen, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Στο ερώτημα για το κατά πόσο αν ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανησυχεί για την είσοδο στο LSE της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, απαντά: «Είναι πλέον μια διεθνής επιχείρηση. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει να επεκταθεί εκτός συνόρων και να εισαχθεί σε μια πολύ μεγαλύτερη αγορά. Δεν νομίζω ότι θα εγκαταλείψει την Ελλάδα».

Το πιο δύσκολο πάντως σημείο σε αυτή τη διαδικασία ήταν η αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας. «Από συναισθηματικής σκοπιάς, η πιο σημαντική παράμετρος στην "άσκηση" για το relisting ήταν μακράν η αλλαγή του ονόματος», υπογραμμίζει. «Έχω εξασφαλίσει πως θα διατηρήσω άθικτο το όνομα, όπως το βρήκα, ώστε να το παραδώσω στα παιδιά μου», καταλήγει ο κ. Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιτακτική η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου – Πάνω από 20 ετών το 86% των πλοίων στις ελληνικές θάλασσες

Ενέργεια: Ιστορικό υψηλό για ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά - «Βουτιά» στις εισαγωγές

Ποια επαγγέλματα θα έχει ανάγκη η αγορά εργασίας έως το 2030 - Οι κλάδοι με την ταχύτερη ανάπτυξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider