Μασκ: Θέλει να δημιουργήσει υπερυπολογιστή - «πύραυλο» για την επόμενη έκδοση του chatbot AI Grok

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μασκ: Θέλει να δημιουργήσει υπερυπολογιστή - «πύραυλο» για την επόμενη έκδοση του chatbot AI Grok
Εμπόδιο στα σχέδια του η χαμηλή διαθεσιμότητα στα πανίσχυρα τσιπ GPU H100 της Nvidia.

Ο Έλον Μασκ δήλωσε πρόσφατα σε επενδυτές ότι η startup του τεχνητής νοημοσύνης xAI, σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν υπερυπολογιστή για να τροφοδοτήσει την επόμενη έκδοση του chatbot AI Grok, ανέφερε το The Information επικαλούμενο μια παρουσίαση σε επενδυτές.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μασκ ανέφερε ότι θέλει να θέσει σε λειτουργία τον υπερυπολογιστή μέχρι το φθινόπωρο του 2025, προσθέτοντας ότι η xAI θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Oracle για την ανάπτυξή του.

Τόσο η xAI, όσο και η Oracle δεν απάντησαν σε αιτήματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου για σχολιασμό της είδησης.

Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή, οι συνδεδεμένες ομάδες τσιπ της Nvidia- οι μονάδες H100 επεξεργασίας γραφικών (GPU) που αποτελούν την «ναυαρχίδα» του κατασκευαστή ημιαγωγών - ο υπερυπολογιστής θα είχε τουλάχιστον τέσσερις φορές το μέγεθος των μεγαλύτερων συμπλεγμάτων GPU που υπάρχουν σήμερα, ανέφερε το The Information, επικαλούμενο λεγόμενα του Μασκ από μια παρουσίαση που έκανε σε επενδυτές νωρίτερα τον Μάιο.

Η «οικογένεια» των πανίσχυρων GPU H100 της Nvidia κυριαρχεί στην αγορά τσιπ για κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης, αλλά είναι δύσκολο να αποκτηθούν λόγω της υψηλής ζήτησης.

Ο Μασκ ίδρυσε την xAI πέρυσι σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της Microsoft, με την υποστήριξη της OpenAI και της Alphabet (της μητρικής εταιρείας της Google). Νωρίτερα φέτος, ο Μασκ είχε δηλώσει ότι η εκπαίδευση του μοντέλου Grok 2 χρειάστηκε περίπου 20.000 μονάδες GPU Nvidia H100, προσθέτοντας ότι από το μοντέλο Grok 3 και πέρα θα απαιτηθούν 100.000 τσιπ Nvidia H100.

Φωτογραφία: Geety Images / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider