Lightsource bp: Επενδύσεις πάνω από 500 εκατ. στις ΑΠΕ στη χώρα μας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lightsource bp: Επενδύσεις πάνω από 500 εκατ. στις ΑΠΕ στη χώρα μας
Στη χώρα μας το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο της βρετανικής εταιρείας, ισχύος 560 MW, το οποίο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στη Φθιώτιδα τις επόμενες εβδομάδες, όπως σημείωσε η επικεφαλής της Lightsource bp στην Ελλάδα, Ναταλία Παρασκευοπούλου. Δραστηριοποίηση σε 18 χώρες, επέκταση σε όλες τις onshore τεχνολογίες ΑΠΕ με την απόκτηση του 100% της εταιρείας από την BP, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ αθροίζει το επενδυτικό πλάνο της Lightsource bp στη χώρα μας, όπως σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής πολυεθνικής στην Ελλάδα, Ναταλία Παρασκευοπούλου, σε ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου. «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ελληνική αγορά», τόνισε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στη χώρα μας με ένα portfolio έργων συνολικής ισχύος 1 GW, σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης.

Όπως συμπλήρωσε, η Lightsource bp έχει παρουσία σε 18 χώρες, με ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 8,2 GW. Η ΒΡ εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας το 2017. Αυτή τη στιγμή κατέχει το 49,77%, ενώ έχει συμφωνηθεί να εξαγοράσει το υπόλοιπο 50,03% έναντι 254 εκατομμυρίων λιρών, με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται μέσα στο 2024.

Από την ίδρυσή της και έως τώρα, η Lightsource bp επικεντρώνεται αποκλειστικά στα φωτοβολταϊκά. Ωστόσο, με την πλήρη απόκτησή της από τον πετρελαϊκό κολοσσό, η Lightsource bp θα αναλάβει για λογαριασμό της BP όλες τις onshore τεχνολογίες ΑΠΕ. Στα offshore αιολικά, η BP θα δραστηριοποιηθεί με διαφορετικό εταιρικό «όχημα».

Επένδυση σταθμός στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την κ. Παρασκευοπούλου, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η ανάπτυξη ενός εμβληματικού έργου για την εταιρεία, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σταθμό σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Το πάρκο έχει ισχύ 560 MW, ενώ θα κατασκευαστεί σε εκτάσεις των Δήμων Φαρσάλων και Δομοκού.

Η επένδυση πραγματοποιείται με ίδια κεφάλαια και χρηματοδότηση από ελληνική τράπεζα, στο πλαίσιο του δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, ενώ για τη διάθεση του μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής του έχει υπογραφεί ιδιωτικό PPA με διεθνή εταιρεία.

Η σύμβαση έχει διάρκεια λίγο μεγαλύτερη από 10 έτη. Προς ώρας, η υπόλοιπη παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού σχεδιάζεται να διατίθεται απευθείας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Είσοδος στη χώρα μας το 2020

Η Lightsource bp ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2020. Η εταιρεία εξαγόρασε το 2021 ένα υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 225 MW, στη Δυτική Μακεδονία. Από το χαρτοφυλάκιο αυτό, έχει εξασφαλίσει λειτουργική ενίσχυση για τα 140 MW, μέσω της συμμετοχής σε διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ.

Από το συγκεκριμένο portfolio, τα 180 MW έχουν εξαγοραστεί από τη Helleniq Energy, με τη δεσμευτική συμφωνία να ανακοινώνεται τον περασμένο Αύγουστο. Τα έργα κατασκευάζονται από την εταιρεία Kieffer, ενώ στις αρχές Μαΐου ηλεκτρίζονται τα 110 MW.

Το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 300 MW φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Τα πάρκα σχεδιάζεται να κατασκευαστούν σε διάφορες περιοχές ανά την επικράτεια, όπως στη Δυτική και τη Στερεά Ελλάδα.

Όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται, έτσι και τα έργα που αναπτύσσει στην Ελλάδα προορίζονται είτε για ίδια εκμετάλλευση είτε για πώληση. Επίσης, η Lightsource bp ωριμάζει στη χώρα μας ένα portofolio 250 MW αυτόνομων μπαταριών. Πρόκειται για 5 έργα ισχύος 50 MW το κάθε ένα.

Τα πρώτα βήματα της εταιρείας

Όπως ανέφερε η κ. Παρασκευοπούλου, η εταιρεία ξεκίνησε το 2010 στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκλειστικά για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, λόγω του καθεστώτος των επιδοτήσεων που ίσχυε τότε στη χώρα. Μέσα σε 4-5 χρόνια, κατάφερε να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 1 GW.

Με την παύση των επιδοτήσεων, το 2016, αποφάσισε να επεκταθεί γεωγραφικά. Για τον σκοπό αυτό, διάλεξε ως πρώτες χώρες τις ΗΠΑ και την Ινδία. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, διαθέτει πλέον ένα portfolio φωτοβολταϊκών 1 GW υπό ανάπτυξη. Το επιχειρηματικό της πλάνο έως τώρα ήταν η διατήρηση περίπου του 50% των έργων που ωριμάζει και η πώληση του υπόλοιπου 50%, για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των έργων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός: «Τρέχουν» κυκλοφορία και έσοδα στον... «δρόμο» προς τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider